foto: LETA
"Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētāja amatam vērtēs piecus kandidātus
VAS "Latvijas dzelzceļš" padomes priekšsēdētājs Jānis Lange.
Sabiedrība
2019. gada 9. oktobris, 10:29

"Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētāja amatam vērtēs piecus kandidātus

Jauns.lv / LETA

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja amatam turpinās vērtēt piecus kandidātus, bet valdes locekļa amatam - četrus kandidātus, aģentūrai LETA sacīja kompānijas padomes priekšsēdētājs Jānis Lange.


Viņš teica, ka nākamnedēļ notiks intervijas ar atlasītajiem deviņiem kandidātiem, un pēc tam tiks lemts, kurus kandidātus virzīt tālāk. Mērķis ir līdz oktobra beigām vai novembra sākumam izraudzīties LDz valdes priekšsēdētāju un valdes locekli, kurus varētu apstiprināt uzņēmuma padome.

Jautāts, vai varētu raksturot atlikušo kandidātu kompetenci un piemērotību amatiem, Lange norādīja, ka līdz konkursa beigām atturēsies no kandidātu komentēšanas.

Konkursā uz LDz valdes priekšsēdētāja amatu kopumā bija pieteikušies 34 kandidāti, bet uz valdes locekļa amatu - 24 kandidāti.

LETA jau vēstīja, ka šogad 12.augutsā darbu LDz valdē atstāja valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš un valdes loceklis Aivars Strakšas, bet darbu sāka pagaidu valdes locekļi Māris Kleinbergs un Andris Lubāns. Uzņēmuma valdē strādā arī Ēriks Šmuksts un Ainis Stūrmanis.

Ziņots arī, ka šogad 7.maijā satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) izteica neuzticību Bērziņam, Strakšas un arī Stūrmanim, un rosināja uzņēmuma padomi viņus atbrīvot no amata.

Ministrs informēja, ka galvenie pārmetumi saistīti ar iespējamu konkurences kropļošanu, kas draud ar smagām sekām gan LDz, gan Latvijas valstij. Ministra rīcībā nonākusi informācija arī par iespējami koruptīviem darījumiem, attiecīgo informāciju nododot izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Tāpat konstatēti vairāki finansiāli apjomīgi saimnieciskie darījumi, tostarp mārketinga un reklāmas līgumi vairāku miljonu eiro vērtībā, kas liek domāt, ka valde nav rīkojusies kā krietns un rūpīgs saimnieks.

Savukārt LDz valdes locekļi paziņoja, ka Linkaita izteiktie paziņojumi par kompānijas vadību ir vērsti uz mērķtiecīgu LDz sagatavošanu privatizācijai. Bērziņš un Strakšas arī lūdza Valsts policiju sākt kriminālprocesu pret Linkaitu par neslavas celšanu.

LDz ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna "Latvijas dzelzceļš" valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī sešas meitassabiedrības - "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, "LDZ Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmums "LDZ infrastruktūra", ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums "LDZ ritošā sastāva serviss", apsardzes uzņēmums "LDZ apsardze", kā arī loģistikas uzņēmums "LDZ loģistika".