Iznākusi grāmata par Rīgas sabiedrisko transportu
Runā Rīga
2015. gada 9. decembris, 18:13

Iznākusi grāmata par Rīgas sabiedrisko transportu

Jauns.lv

Šodien Rīgas sabiedriskā transporta darbiniekiem un visiem transporta entuziastiem ir zīmīgs notikums – Andra Biedriņa un Edvīna Liepiņa grāmatas “Rīgas sabiedriskais transports no 19.gs. vidus līdz mūsdienām” atvēršanas svētki. Tie notika vienā no Rīgas vēsturiskajiem, 20. gs. sākumā būvētajiem, tramvaju depo Brīvības ielā 191.

Monogrāfija tapusi triju gadu laikā RP SIA “Rīgas satiksme” un nodibinājuma “Latvijas Industriālā mantojuma fonds” sadarbības rezultātā un ir veidota kā vēsturisks uzziņas materiāls par Rīgas pilsētas pasažieru transportu.

“Mūsu uzņēmums sāka veidoties 2003. gadā, kad apvienojās divi autobusu parki – “Imanta” un “Tālava”, un tagad tam ir gandrīz trīspadsmit gadu. Taču Rīgas sabiedriskajam transportam, protams, ir daudz senāka vēsture, kura līdz šim bija pētīta un zināma tikai daļēji. Tagad ir tapusi grāmata, kura šo “robu” aizpilda,” saka “Rīgas satiksmes” valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens.

“Savā pētījumā esam centušies apkopot dažādos avotos atrodamo informāciju par Rīgas pilsētas pasažieru transporta attīstību, sākot no pirmā zirgu vilces omnibusa 19. gs. vidū līdz pat mūsdienām, kad Rīga var lepoties ar sazarotu pilsētas sabiedriskā transporta tīklu un vismodernāko elektrotransportu Baltijas valstīs,” grāmatas priekšvārdā raksta tās autori.

Šis ir otrais vēsturnieku A. Biedriņa un E. Liepiņa kopdarbs. Abu autoru sadarbībā 2002. gadā jau tapis izdevums "Latvijas industriālā mantojuma ceļvedis".

Lielu atbalstu autoriem grāmatas tapšanā deva esošie un bijušie “Rīgas satiksmes” darbinieki, īpaši tehniskie speciālisti. Noderīgi bija arī “Rīgas satiksmes” vēstures krājuma materiāli.

Grāmatas tapšanas laikā no arhīvu, muzeju un privātajiem krājumiem “izcelti” līdz šim nepublicēti materiāli - būvniecības rasējumi fotoattēli, pilsētas plāni, dažādas koncepcijas, kā arī nerealizētas idejas un projekti. Izmantoti arī iepriekš publicētie materiāli, tajā skaitā atsevišķi pētījumi par transporta vēsturi, avīžu un žurnālu raksti. Monogrāfijai ir 374 lappuses, tā satur vairāk nekā 800 ilustratīvā materiāla vienību - attēlu, shēmu, rasējumu, tabulu u.c. Grāmatas beigu daļā ievietots hronoloģisks pārskats par Rīgas sabiedriskā transporta svarīgākajiem notikumiem laika posmā no 1851. līdz 2014. gadam.

No ceturtdienas, 10.decembra grāmatu “Rīgas sabiedriskais transports no 19.gs. vidus līdz mūsdienām” varēs iegādāties visos “Rīgas satiksmes” klientu apkalpošanas centros: Brīvības ielā 49/53, 191 un 384b, Prāgas ielā 1, Spīķeru ielā 1, Kurzemes ielā 137 un Vienības gatvē 117a.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto