Atvērts restaurētais Cēsu viduslaiku pils Rietumu tornis
Restaurēts un apmeklētājiem atvērts Cēsu viduslaiku pils Rietumu tornis.
Novadu ziņas
2015. gada 11. decembris, 19:57

Atvērts restaurētais Cēsu viduslaiku pils Rietumu tornis

Jauns.lv

Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanas jomā paveikts ievērojams darbs – noslēgusies Cēsu viduslaiku pils Rietumu torņa restaurācija, kas ar Norvēģijas, Lihtenšteinas un Islandes finansiālu atbalstu tika uzsākta pagājušā gada nogalē, Cēsu novada pašvaldībā.

Restaurācijas projekta ietvaros tornis atguvis pirms 100 gadiem izbūvētā jumta sākotnējo segumu – māla dakstiņus, savukārt, apmeklētāju ērtībai atjaunotas un labiekārtotas visas tornī esošās vītņu kāpnes, kas pils viesiem sniedz iespēju ērtāk un ātrāk nokļūt līdz pat torņa augšstāvam.

Apjomīgākie un no restaurācijas viedokļa sarežģītākie darbi veikti torņa otrā stāva telpā, tā dēvētajā Mestra zālē, ko mākslas vēsturnieki vērtē kā izcilāko līdz mūsdienām saglabājušos viduslaiku piļu interjeru Baltijā.

Restaurācijas darbi noritējuši atbilstoši šīs Cēsu pils daļas kultūrvēsturiskajai nozīmībai – unikālās zvaigžņu velves konservācija ilga teju pusgada garumā un no restauratoriem prasīja augstu profesionalitāti un rūpību, vienu pēc otra nostiprinot 500 gadus senos ķieģeļus un apmetuma fragmentus. Īstenoto darbu rezultātā Mestra zāle atkal ir droši pieejama ikvienam viduslaiku vēstures un arhitektūras interesentam, norāda pašvaldība.

Projekta sadarbības partnera – Estfollas pašvaldības Norvēģijā speciāliste Anne Sofija Hīgena pauž, ka restaurācijas darbi veikti ļoti profesionāli, ievērojot mūsdienās pastāvošos kultūras pieminekļu saglabāšanas principus.

Cēsu viduslaiku pils Rietumu tornis ar grezno Mestra zāli ir kultūrvēsturiskā ziņā vērtīgākā pils daļa un galvenais apskates objekts pils kompleksā, ko ik gadu apmeklē vairāk kā 50 000 viesu.

Būvniecības darbus veica uzņēmums "Kurmis Būvniecība", restaurācijas darbus – uzņēmums "Aqua Latvia" speciālisti, kas pirms darbu uzsākšanas Rietumu tornī piedalījās īpaši organizētās restaurācijas apmācībās Latvijas un Norvēģijas mūra konservācijas meistaru vadībā.

Restaurācijas darbi veikti projekta "Cēsu viduslaiku pils saglabāšana reģiona sociālekonomiskai attīstībai" ietvaros, izmantojot 249 607 eiro no Islandes, Lihtenšeteinas un Norvēģijas ar Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta starpniecību. Projekta mērķis ir nodrošināt valsts kultūras pieminekļa – Cēsu viduslaiku pils autentisku saglabāšanu un pieejamību reģiona kultūrvides dažādošanai.

BNS/Foto: Publicitātes