Audžuģimenei aizdomas par 10 gadus vecās Sanijas piespiedu adopciju uz Ameriku. VIDEO
Audžumamma Laimdota Kļaviņa uzskata, ka Sanija nemaz nav vēlējusies doties prom.
Sabiedrība
2015. gada 13. decembris, 21:43

Audžuģimenei aizdomas par 10 gadus vecās Sanijas piespiedu adopciju uz Ameriku. VIDEO

Jauns.lv

Kādai audžuģimenei no madlienas ir aizdomas, ka bērns, kurš reiz bijis tās gādībā ir piedzīvojis piespiedu adopciju uz Ameriku, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Kļaviņu ģimene no Madlienas pieņēmusi meitenīti, kad viņai bija pusotrs gadiņš, bet adopcijas piedāvājums nācis tikai pēc astoņiem gadiem, kad bērnam jau bija desmit gadi.

Potenciālie adoptētāji - pāris no Amerikas - ieradušies Latvijā un kopā ar meiteni apmetušies Rīgā uz trīs nedēļu iepazīšanās periodu. Pēc trim nedēļām bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu pagarināt pirms adopcijas procesa laiku uz sešiem mēnešiem un meitene devusies uz Ameriku. Audžuģimene par to uzzinājusi tikai pēc uzaicinājuma ierasties pēc palikušajām mantām, kurās, kā stāsta meitenes audžumamma, atrasta arī vēstule, kas ļāvusi domāt, ka bērns nemaz nav gribējis doties prom.

Ar lūgumu iesaistīties audžuģimene vērsusies pie tiesībsarga, kas apsolījis šo situāciju izvērtēt, kā arī Ogres novada pašvaldībā, kas nodrošina bāriņtiesas darbību Madlienas pagastā, bet nevar ietekmēt tās lēmumus. Savukārt Ogres domē norāda - jāvērtē gan konkrētais gadījums, gan likums, kas audžuģimenēm neparedz nekādas iespējas iejaukties adopcijas procesā. Pašvaldība plāno vērsties Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, bet jau pirms gadījuma izvērtējuma norāda - konkrētajai bāriņtiesai neuzticas.

No audžuģimenes uz ASV - video: BNS/Foto: ekrānuzņēmums no video