foto: Evija Trifanova/LETA
Purva bridēja mūzikls, Eiropas restaurācija un Cēsu čells: ko darīt 14. un 15. septembrī?
Brīvdienās Latvijas vecākajā Nacionālajā parkā – Gaujas Nacionālajā parkā notiks Ceļotāju dienas.
Kultūra
2019. gada 14. septembris, 08:22

Purva bridēja mūzikls, Eiropas restaurācija un Cēsu čells: ko darīt 14. un 15. septembrī?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Par rudens tuvošanos jau liecina gan zelta rudens tuvošanās, gan Pļaujas svētku svinības. Lai gan šīs divas norises parasti baudām septembra beigās – oktobra sākumā, jau tagad varam tām noskaņoties. Kalncepju pagasta Ottesmuižā norisināsies Pļaujas svētki tēvutēvu garā, bet uz Gaujas senlejas ainavām aicina Gaujas Nacionālā parka Ceļotāju dienas.

Septembra vidū arī notiek tradicionālie šim laikam pieskaņotie festivāli – Eiropas Kultūras mantojuma dienas, Amatierteātru festivāls “Rīgā spēlē teātri” un Dzejas dienas. Jaunajai sezonai “ieskrienas” arī klasiskās ziemas/rudens kultūras vietas – Vidzemes koncertzāle “Cēsis” savu jauno sezonu, kā ierasts, atklāj ar čellu mūzikas svētkiem “Čello Cēsis”, bet Liepājas teātris sezonu iesāk ar mūziklu “Purva bridējs ugunī”, kas mums uz klasisko Blaumaņa Kristīni liks paskatīties no cita redzespunkta.

Bet Salaspils kultūras namā sestdien, 14. septembrī pulksten 12.00 notiks komandu turnīra „Prāta spēles” Latvijas kauss spēle. Turnīrs tiek organizēts ar mērķi attīstīt prāta spēļu kustību visā Latvijā, aicinot ikvienu piedalīties, pārbaudīt sevi un uzzināt ko jaunu. Spēles norisināsies visa gada garumā vairāk kā 30 dažādās pilsētās un novados visā Latvijā. Latvijas kausā var piedalīties ikviens, kas sevī jūt vajadzību meklēt atbildes uz mūžīgajiem un laicīgajiem jautājumiem, un sacensties ar citiem. Spēļu dalībniekiem nav noteiks vecuma ierobežojums un dalība pasākumā ir bez maksas. Prāta spēles ir izklaidējošs pasākums, kas neprasa vēstures profesora cienīgas zināšanas - galvenais ir komandas darbs un labi pavadīts laiks. Četru, sešu cilvēku komandās aicinātas apvienoties ģimenes, darba kolektīvi, draugi vai kaimiņi. Dalība spēlē garantēs pozitīvas emocijas, jaunas zināšanas un pavērs iespējas laimēt arī dažādas turnīra atbalstītāju sarūpētās pārsteiguma balvas. Atlases spēļu labākās komandas vispirms tiksies reģiona pusfinālā un labākās cīnīsies tālāk par unikāla dizaina kausu turnīra lielajā finālā novembrī Rīgā. Sīkāk internetā: www.prataspeles.lv.

foto: Publicitātes foto

Arī galvaspilsētas izstāžu zāles sagādājušas pārsteigumus: galerija “Daugava” atklāj tēlnieka Aigara Bikšes skatījumu uz zvērīgo spēli – bruņošanos, mazliet vieglāks un jancīgāks skatījums ir kultūras pilī “Ziemeļblāzma” izstādītajām Maijas Rozenbergas dokumentālajām piezīmēm no Amerikas, Francijas un Vecmīlgrāvja, nopietnāks dokumentējums skatāms Pēterbaznīcas izstādēs, kas veltītas Baltijas ceļa trīsdesmitgadei, bet Jūgendstila muzejā skaistums – nacionālā jūgenstila manierē darinātā Jēkaba Drandas keramika. Savukārt Kalnciema galerijā izvērsts Jāņa Kupča socioloģiskais pētījums par cilvēku apceres vietām. Un vēl:

Sestdien, 14. septembrī, Rīgā: Nakts brauciens Krasta ielā starp Dienvidu un Salu tiltu; festivāls “Maskačkas foršais tas te” Spīķeru kvartālā; jaunās Deju sezonas atklāšana Mazajā ģildē; “Kas notiek Dižmežā” un “Mazais princis” Leļļu teātrī; drāma “Par normālu čali” Teātra muzejā; “Karmelīšu dialogi” Nacionālajā operā; “Spogulis bez atspulga” klubā “Austrumu robežā”; “Lūk, istaba šī...” un “Fufa – divas sirdis” Krievu teātrī; Baroka šedervi vecajā Ģertrūdes baznīcā.

Ārpus Rīgas: Valmieras teātra viesizrāde “Meža meitas” Rēzeknes “Gorā”; Zināšanu gadatirgus Pokaiņu mežā; Vangažu pilsētas dzimšanas diena; Sēņu un sūnu izziņas pārgājiens Lubānā; Garšu festivāla noslēgums Saldus tirgus laukumā; Rīgas ielas svētki un Cirks uz ūdens Daugavpilī; Simfoniskās ērģeles Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē, sezonas atklāšanas balle “Kabarē nakts” Liepājas Latviešu biedrībā un Mežragu zelts Liepājas “Lielajā dzintarā”; grupas “Auļi” koncerts “Senču balsis” Valmieras kultūras centrā un grupas “Credo” jubilejas koncerts koncertzālē “Valmiera”; zirgu rikšošanas sacensības “Beķeru kauss” Lizumā; Rikardions, Anna Dribas un Ainars Bumbieris koncerttūrē “Starp vasaru un ziemu” Bauskas kultūras namā; koncerts “Lustīga ziņģu un danču andele” Rojas brīvdabas estrādē; Romantisks solo saksofonam CATA kultūras namā Cēsīs. ; Ievas Akurateres un Aivara Hermaņa koncerts “Vēlēšanās” Dikļu pilī.

Svētdien, 15. septembrī, Rīgā: “Kazlēni un vilks” un “Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta” Leļļu teātrī; “Bajadēra” Nacionālajā operā; Daumants Kalniņš un kvintets koncertā “Sirds prieks” mūzikas namā “Daile”; “Fufa – divas sirdis” Krievu teātrī.

Ārpus Rīgas: grupas “Auļi” koncerts “Senču balsis” Rēzeknes “Gorā” un “Cariene – varde” Rēzeknes kultūras namā; Zināšanu gadatirgus Pokaiņu mežā; Velo–foto orientēšanās sacensības “Uzmin pedāli” Limbažos; Skriešanas svētki Valmierā un “Stubenhocker: Velta Kalniņa istabā” Valmieras teātrī; Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls un “Autobuss debesīs” 20 gadu jubileja Liepājas “Lielajā dzintarā”; komēdija “Silvija” Dobeles kultūras namā; muzikāla vīzija izrādē “Čikāgas piecīši – leģendu atgriešanās Krustpils kultūras namā.

Nākamā lapa: 1. Eiropas Kultūras mantojuma dienas “Restaurācija”