Franču licejam likvidēs otro maiņu pēc LU bijušās Ķīmijas fakultātes ēkas atjaunošanas
Runā Rīga
2015. gada 17. decembris, 19:06

Franču licejam likvidēs otro maiņu pēc LU bijušās Ķīmijas fakultātes ēkas atjaunošanas

Jauns.lv

Šodien, 17.decembrī, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks kopā ar Francijas vēstnieku Latvijā Stefanu Viskonti un Latvijas Universitātes rektoru Indriķi Muižnieku, direktoru Ati Peiču un rektora biroja vadītāju Baibu Broku tikās bijušajā Latvijas Universitātes ēkā Krišjāņa Valdemāra ielā 48. Tikšanās mērķis bija pārrunāt nekustamā īpašuma nodošanu pašvaldībai, apskatīt telpas un pārrunāt nepieciešamos ieguldījumus tās renovācijai.

Šodien, 17.decembrī, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks kopā ar Francijas vēstnieku Latvijā Stefanu Viskonti un

Latvijas Universitātes rektoru Indriķi Muižnieku,  direktoru Ati Peiču un rektora biroja vadītāju Baibu Broku tikās bijušajā Latvijas Universitātes ēkā Krišjāņa Valdemāra ielā 48. Tikšanās mērķis bija pārrunāt nekustamā īpašuma nodošanu pašvaldībai, apskatīt telpas un pārrunāt nepieciešamos ieguldījumus tās renovācijai.

Francijas vēstnieka Latvijā Stefans Viskonti bija gandarīts gan par to, ka Rīgas Franču licejs paplašināsies, gan to, ka tiks renovēts Francijas vēsturiskais īpašums. Viņš pateicās par sadarbību gan LR Izglītības un zinātnes ministrijai, gan Rīgas domei.

Rīgas mērs Nils Ušakovs: “Viena no Rīgas skolu tikla pilnveides prioritātēm ir likvidēt otrās maiņas, pēc šīs ēkas renovācijas, problēma tiks atrisināta arī Rīgas Franču licejā, jo ēkā nodrošinās mācību procesu 7.-12. klašu skolēniem. Paredzam, ka vidusskolas klašu skaits pieaugs, jo skolā katru gadu piesakās divas reizes vairāk skolēnu, kā bija iespēja uzņemt, “ sr smaidu piebilstot, ka, ja Francijas vēstniecība vēlēsies atjaunot vēsturiskās tradīcijas attiecībā uz skolas ēkas finansēšanu, domei nekādu iebildumu nebūtu.

Nekustamais īpašums Krišjāņa Valdemāra ielā 48, kurš sastāv no zemesgabala 4079 m2 platībā un četrām ēkām, pieder Latvijas Universitātei, kas to bez atlīdzības nodos pašvaldības īpašumā. Savukārt, lai nodrošinātu Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra attīstību Torņakalnā, Rīgas pašvaldība bez atlīdzības nodos Latvijas Universitātei nekustamos īpašumus Vienības gatvē 7 un Hermaņa ielā 19. Šo lēmumu pašvaldība jau ir apstiprinājusi domes sēdē, savukārt LR Izglītības un zinātnes ministrija kopā ar LR Finanšu ministriju gatavo lēmumu par īpašuma bezatlīdzības nodošanu, kuru jau janvāra sākumā apstiprinās MK.

Pēc pāriešanas pašvaldības īpašumā, ēka tiks izmantota Rīgas Franču liceja darbības  nodrošināšanai. Tā kā ēkai ir vajadzīga pilnīga renovācija, pašvaldība tam plāno piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu, nākamgad piesakoties LR Izglītības un zinātnes ministrijas konkursā. Tāpat finansējumu ēkas energoefektivitātes uzlabošanai varētu iegūt no LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI). Par šo finansējumu varētu nomainīt logus, risināt īpaši aktuālo ventilācijas jautājumu, kā arī siltināt ēkas fasādi.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs informēja: “Neapšaubāmi pēc renovācijas mēs vēlamies radīt 21. gadsimta skolu, kas nozīmē ne tikai renovētas telpas, bet arī atbilstošu aprīkojumu. Ēkas atjaunošanas darbi varētu izmaksāt ne mazāk kā piecus miljonus eiro, bet kopā ar interaktīvajām tāfelēm un citām iekārtām izmaksās varētu sasniegt gandrīz sešus miljonus.”

 

Šobrīd  Rīgas Franču liceja vajadzībām  tiek izmantota ēka Mēness ielā 8, tomēr, ņemot vērā lielo skolēnu skaitu, telpas ir platības ziņā nepietiekamas izglītības iestādes darbības nodrošināšanai. Bijušā Franču liceja un Franču institūta ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 48 ir celta 1930. gadā pēc arhitekta I.Blankenburga projekta par Francijas valdības līdzekļiem un līdz 30. gadu beigām bija Latviešu - franču tuvināšanās biedrības īpašums. Padomju  laikā līdz 1951. gadam ēkā izvietojās Rīgas Anrī Barbisa 11. vidusskola, 70. gados - LVU Ģeogrāfijas fakultāte, vēlāk LU Ķīmijas fakultāte.

Apskatot  ēku, priekšsēdētājs Nils Ušakovs un Francijas vēstnieks Latvijā Stefanu Viskonti vienojās, ka, tā kā telpu tiešām ir daudz, kādas no tām varētu nodot Francijas kultūras centra vajadzībām vai ierīkot nelielu bibliotēku.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto