Ziemassvētku vecītis Ziemupē, "Jarmarka" un sporta dejas: ko darīt 19. un 20.decembrī?
Brīvdienās būs, ko redzēt un dzirdēt.
Kultūra
2015. gada 18. decembris, 09:26

Ziemassvētku vecītis Ziemupē, "Jarmarka" un sporta dejas: ko darīt 19. un 20.decembrī?

Jauns.lv

Pēc nedēļas jau Ziemassvētku vakars un nedēļas nogales kultūras pasākumu programmas galvenais uzdevums ir radīt ziemas saulgriežu noskaņu. Uz Ziemupi Pāvilostas novadā varat doties, lai sastaptos ar īstu Ziemassvētku vecīti, bet uz Valmiermuižu - lai izprastu un izspēlētu senās latvju saulgriežu svinību tradīcijas.

Jaunajā „Lielajā Dzintarā” izskanēs brīnišķīgi Ziemassvētku koncerti. Uz tiem dažādās Latvijas pilsētās aicina arī Rēzija Kalniņa ar draugiem. Mākslas akadēmijā notiek ikgadējais svētku mākslas gadatirgus „Jarmaka”. Svētku noskaņu radīs arī Ķīpsalā notiekošais sporta deju festivāls „Baltic grand prix 2015”.

Vērts ielūkoties arī izstāžu zālēs. Piemēram, Fotogrāfijas muzejā varēsiet ielūkoties pilsētas ielu ainās, Liepājas muzejā sastapt Ziemu, kura šobrīd mums nav diez ko dāsna, bet Madonas muzejā iepazīt mākslinieku Brektes dzimtas vecos un jaunos talantus.

1. Ciemos pie latviešu Ziemassvētku vecīša viņa dzimtenē - Ziemupē

Latviešu Ziemassvētku vecīša dzimtenē Ziemupes Rūķupē (Ziemupes jūrmalas stāvlaukums, Pāvilostas novads) sestdien, 19. decembrī, pulksten 11.00, 14.00 un 17.00, bet svētdien, 20.decembrī, pulksten 11.00 un 14.00 ikvienu interesentu gaidīs pats Rūķupes saimnieks – Ziemassvētku vecītis. Tur notiks tradicionālās Ģimeņu dienas.

Būs lielas un mazas Rūķu meistarotavas (kopā ar rūķiem no Rīgas), Lielisko darbu iegrāmatošana, Lonijas Lellīšu izstāde, tikšanās ar pašu RūķRūķi - Ziemassvētku vecīti. Turpat varēs samīļot arī viņa draugu poniju Kriksi. Rūķupiešu īpašai viesis būs kalējs Vilis Dravnieks, kurš ļaus ikvienam iemēģināt roku dzelzs kalšanā.

Par atsevišķu samaksu – vizināšanās haskiju pajūgā (10 eiro par braucienu), iespēja nosūtīt īpašās Rūķupes pastkartes un vēderprieki.

Savukārt 19. decembrī no pulksten 18.00 būs Savādāki Ziemassvētki jeb Sajūtu tekstūra - iespēja izpērties Egļu pirtī, īpašie viesi – Tautas deju ansamblis „Rucavietis”. Toties 22. decembrī pulksten 17.00 Ziemupē tiks svinēti ziemas saulgrieži.

Ieejas maksa pasākumos: 3 eiro (plus 3 eiro, ja vēlies saldu dāvanu no Ziemassvētku vecīša; ja vēlaties dāvaniņu iepriekš jāpiesakās pa tālruni - 29400470) vai 10 eiro no mašīnas (ģimenes). Sīkāk internetā: www.ziemupe.ciemos.lv.

2. Ziemas saulgrieži Valmiermuižā

Sestdien, 19. decembrī, no pulksten 11.00 līdz 15.00 pie Valmiermuižas alus darītavas notiks šī gada noslēdzošais lauku labumu tirdziņš „Ar gardu muti Valmiermuižā”, kurš noritēs ziemas saulgriežu svinību gaisotnē. Svinībās pulcēsies ne tikai kupls Latvijas mājražotāju un amatnieku pulks, bet to noskaņu kuplinās arī radošās darbnīcas. Savukārt vakarpusē – pulksten 19.00 kopā ar jauniešu folkloras grupu „Kokle” varēs lēkt lustīgos dančos un baudīt svētku mielastu.

Tirdziņā tuvāki un tālāki mājražotāji piedāvās brangus lauku labumus – pašceptu maizi, svaigo sieru, kūpinājumus, nēģus, medu, ziemīgas zāļu tējas, sulas, sukādes, piparkūkas un citus gardumus. Savukārt no amatnieku darinājumiem sanāks labas svētku dāvaniņas.

Aukstākajā laikā ir jāpiesauc saule, tāpēc Jercēnu folkloras kopa „Mežābele” tirdziņa viesus aicinās dažādās izdarībās – rotaļās, bluķa vilkšanā un ķekatās. Ziemas saulgriežos, kad ciemi nāk, īpaši svarīga ir istabas rotāšana – radošajās darbnīcās gan lieli, gan mazi varēs paši darināt svētku puzurus un salmu rotājumus, gatavot sveces Valmieras muzeja saimnieču uzraudzībā, dekorēt piparkūkas, kā arī liet laimes nākotnes izzināšanai. Svētku dāvaniņas varēs iesaiņot kopā ar mākslas galeriju „Laipa”. Aizrautīgie varēs doties zirgu izjādēs kopā ar Valmiermuižas staļļa saimi.

Toties, lai tumšajā laikā ienestu gaismu, Valmiermuižas klētī no pulksten 19.00 norisināsies tradīciju vakars ar jauniešu folkloras grupu „Kokle”.

Uz dienas pasākumiem ieeja bezmaksas, uz vakara pasākumu Valmiermuižas klētī – 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.gardumuti.lv.

3. Ziemas svētki vēju pilsētā

Ja vēl neesat pabijuši Liepājas jaunajā koncertzālē „Lielais Dzintars”, tad šajā nedēļas nogalē varat ieplānot apmeklēt kādu no tur paredzētajiem Ziemassvētku koncertiem.

* Sestdien, 19. decembrī, pulksten 14.00 un 19.00 „Lielajā Dzintarā” skaistākās pasaules un latviešu komponistu Ziemassvētku un ziemas noskaņu dziesmas koncertā „Ziemas svētki vēju pilsētā” izpildīs solisti Igo, Ieva Dreimane un vokālais ansamblis „Gaismiņa” Jāņa Strazda (taustiņinstrumenti), Mārtiņa Bērtuļa (akustiskā ģitāra un elektroģitāra),

Aivara Meijera (basģitāra), Martas Kauliņas (sitaminstrumenti) un Gundara Lintiņa (sitaminstrumenti)” pavadījumā.

Koncertos līdzās Ērika Ešenvalda, Pētera Vaska, Andra Kontauta un citu latviešu un aizrobežu komponistu skaņdarbiem, skanēs arī Liepājas komponista Jāņa Strazda radītas dziesmas, tostarp pirmatskaņojums dziesmai „Viss šonakt ātrāk rimis”, kuras teksta autors ir mūziķis Igo. „Kopā ar Igo esam radījuši ne vienu vien dziesmu, taču šī ir pirmā mūsu kopējā Ziemassvētku dziesma. Manuprāt, dziesmas tekstā Igo precīzi noķēris īsto Ziemassvētku sajūtu. Pasaulē dosies sirsnīgs un šim laikam ļoti piestāvošs skaņdarbs”, par jauno dziesmu stāsta komponists Jānis Strazds.

Biļešu cena: 15 – 25 eiro.

* Savukārt svētdien, 20. decembrī, pulksten 14.00 un 18.00 „Lielajā Dzintarā” izskanēs Ziemassvētku koncerti „Kad mīlestība dzimst”, kuros uzstāsies Ance Krauze, Zigfrīds Muktupāvels un Jānis Lūsēns. Blakus jaunajām dziesmām koncertā dzirdēsim arī agrāk tapušās dziesmas, kuras TV un radio skan katros Ziemassvētkos jau vairāk nekā 20 gadus. Īpaši izvēlētais Jāņa Lūsēna Ziemassvētku orķestra sastāvs muzikālo ietērpu šim koncertam veidojis vienlīdz krāsainu un līdzvērtīgu solistu balsīm. Viņu izpildījumā popūrijā dzirdēsim arī īpaši aranžētas tradicionālās Ziemassvētku melodijas.

Šī Ziemassvētku koncerta galvenais uzdevums ir nojaukt laika robežas starp bijušo un esošo, starp bērnības sapņiem un šodienas realitāti. Blakus draiskām,  bērnišķīgām izpausmēm mūzikā un dzejā klausītājs varēs baudīt bezgalības gaisotni, kas raksturīga Jāņa Poruka dzejai. Kā uzsver pats Jānis Lūsēns, „šai koncertā gribu radīt sajūtu, ka visi esam savās mājās un tie cilvēki, kas apkārt, ir mūsu draugi un tautieši, kuriem mūsu zemes tradīcijas, vēsture, dzimta un tās turpinājumi no paaudzes paaudzē ir svētākais mantojums, ko saņemam un nododam tālāk”.

Biļešu cena: 10 - 30 eiro. Koncerts „Kad mīlestība dzimst” skanēs arī citās pilsētās:17.decembrī – Madonas Kultūras namā (pulksten 19.00), 18. decembrī – Valmieras Kultūras centrā (pulksten 19.00), 19.decembrī (pulksten 15.00 un 19.00) – Jelgavas Annas baznīcā, 21.decembrī – Ventspils teātra namā „Jūras vārti”, 22. decembrī – Rīgas domā, 23. decembrī – koncertzālē „Cēsis”, 25. decembrī – Kuldīgas Annas baznīcā, 26. decembrī – Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”, 27. decembrī – Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas „Biļešu paradīzes” tīklā. Sīkāk internetā: www.greatamber.lv.

Koncerts “Kad mīlestība dzimst”

4. Rēzija Kalniņa ar draugiem aicina uz svētku koncertiem „Meklētāja Roze” Dikļos, Siguldā un citviet Latvijā

Aktrise un režisore Rēzija Kalniņa un viņas draugi, gaidot gada gaišākos svētkus – Ziemassvētkus, izveidojuši svētku programmu „Meklētāja Roze” ar Imanta Kalniņa mūziku, aicinot uz mirkli apstāties no ikdienas steigas un nokļūt mūzikas brīnumainajā pasaulē.

Koncertā piedalīsies grupas „The Sound Poets” solists Jānis Aišpurs, Rēzijas vīrs – diriģents Ainārs Rubiķis, dziedātāja Ilze Dzenīte, kuru Rēzija dēvē par savu dvēseles māsu, Dailes teātra aktrise un Rēzijas skatuves krustbērns – Ilze Ķuzule-Skrastiņa, kā arī mūziķi, „kuriem ir svarīgi Ziemassvētku laikā muzicēt par godu Jēzus piedzimšanai un mūsu – cilvēku – pestīšanai”. Programmā iekļautas skaistākās svētku dziesmas ar dzejnieku Veltas Tomas, Paulīnas Bārdas, Valdas Mooras, Zinaīdas Lazdas, Kārļa Skalbes un Jāņa Poruka vārdiem.

Par koncerta ideju Rēzija Kalniņa saka: „Kārļa Skalbes dzejolis „Ziemassvētku roze” sākas ar vārdiem: „Meklētāja ceļš ir galā...”. Mēs visi, apzinoties vai nē, meklējam Laimi. Katram ir izpratne par to, kas ir Laime, bet Ziemassvētku vēsts ir tā, kura ir kā galamērķis un sākums ceļam vienlaikus. Arī mums ir svarīgi tāpat kā Austrumu gudrajiem, sekojot Bētlemes zvaigznei, atrast kūtiņu, kurā guļ bezpalīdzīgs un no cilvēces atkarīgs Dievs, kurš cilvēces dēļ sevi piesita krustā aiz mīlestības pret tiem, kuri krustā piesit Mīlestību. Meklētāja ceļš ir sākums. Un tikai tam, kurš klauvē, tiks atvērts; tam, kurš meklē – tam tiks atklāts. Var iet pa „ceļiem” vai „neceļiem”, bet galvenais ir meklēt šo Kristus rozi zem sava cilvēcīguma sniega, kurā Dvēsele kā līgava gaida savu līgavaini – Pestītāju, kurš, izlejot savas asinis, mūs katru – ticīgo vai neticīgo – ietver savā mīlestības spārnu vēdā un paceļ no sava ego dubļiem.”

Māksliniekiem koncertos tērpi būs no Amoralle svētku kolekcijas, kas radīta par godu Ziemassvētku koncertiem „Meklētāja Roze” - dabīgā zīda svārki, kleitas un barokāla griezuma žaketes kombinācijā ar satīna kaklarotām un mežģīņu cimdiem brīnumainas aizmiršanās sajūtas uzburšanai.

Pirmie koncerti sestdien, 19.decembrī, pulksten 16.00 notiks Dikļu pilī, bet svētdien, 20. decembrī, pulksten 18 .00 Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis”.

Nākamie koncerti: 22. decembrī - Vecajā Ģertrūdes baznīcā Rīgā, 23. decembrī - Mārupes Kultūras namā, 25. decembrī - Jelgavas Annas un Ogres Meinarda baznīcā, 26. decembrī - Kandavas Kultūras namā, 27. decembrī – Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”, 28. decembrī - Liepājas Trīsvienības katedrālē un 29. decembrī Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā. Biļešu cena: Dikļos – 20 eiro, Siguldā – 10 - 20 eiro, uz citiem koncertiem – 7 - 20 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.diklupils.lv un www.baltaisfligelis.lv.

5. Sporta deju festivāls Ķīpsalā

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā no 18. līdz 20. decembrim notiks viens no ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā lielākajiem sporta deju festivāliem – „Baltic grand prix 2015”. Festivāla centrālie notikumi risināsies 18., 19. un 20. decembra vakaros.

* Piektdien, 18.decembrī, notiks Ziemeļeiropas čempionāts. Piedalīsies dejotāji no desmit valstīm.

* Sestdien, 19.decembrī, notiks pasaules čempionāts junioriem Latīņamerikas dejās, kā arī 14. Rīgas domes kauss standartdejās. Deju paraugdemonstrējumus sniegs pasaules eksčempioni rokenrolā Julien un Ingrid Foulon (Francija) un citi.

* Svētdien, 20.decembrī, skatītājiem būs iespēja vērot aizrautīgās pasaules atklātās reitinga sacensības Latīņamerikas dejās, Pasaules kausu standartdejās un citu sacensību finālus. Spēkiem mērosies vairāk nekā 30 valstu dejotāji. Deju paraugdemonstrējumus sniegs pasaules līmeņa dejotāji.

Deju sacensības notiks divās hallēs uz trīs deju laukumiem. Rīgā viesosies labākie sporta deju pāri no apmēram 40 pasaules valstīm un četriem kontinentiem – kopumā vairāk nekā 1500 dejotāju ne tikai no Eiropas valstīm, bet arī Kanādas, Japānas, ASV, Austrālijas un citām tālām zemēm.

Sestdien un svētdien vakara daļu (sākums pulksten 19.00) sacensībās pavadīs deju orķestris. Biļešu cena: 18. decembrī – 7 eiro; 19. un 20. decembrī: dienas biļete – 8 eiro, vakara biļete – 12 – 65 eiro, atkarībā no tā vai to iegādājieties tribīnēs vai pie galdiņa („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.balticgp.lv.

Sporta deju festivāls “Baltic Grand Prix 2015”

6. Latvijas Mākslas akadēmijas svētku tirgus „Jarmarka”

Kā katru gadu, arī šogad tuvojoties gadu mijai, Latvijas Mākslas akadēmija rīko labdarības akciju – izstādi – gadatirgu „Jarmarka”, kas norisināsies jau trīspadsmito reizi. Tajā ikviens var baudīt mākslas gadatirgus īpašo atmosfēru, apskatīt un iegādāties jauno talantu darbus, vienlaikus ziedojot līdzekļus akadēmijas vēsturiski nozīmīgo telpu atjaunošanai. Daļa „Jarmarkas” ienākumu tiks ziedoti Mākslas akadēmijas studentu prakšu un mākslas simpoziju norises vietai – Jāņa Kugas mājai Ikšķilē. „Jarmarka” darbosies līdz 30. decembrim.

„Jarmarka” ir viens no spilgtākajiem notikumiem vizuālajā mākslā. Gadatirgus studentiem sniedz iespēju studiju laikā tapušos darbus izstādīt plašākai auditorijai, iegūstot papildu ienākumus un daļu nopelnītā ziedot savas akadēmijas telpu atjaunošanai. Savukārt apmeklētājiem tā ir izdevība iegādāties oriģinālus mākslas darbus, kuru vērtība ar gadiem tikai pieaugs. „Jarmarkā” sastopami visdažādākie mākslas darbi – vides un interjera objekti, gleznas un trauki, tērpi, tēlniecības, stikla un grafikas darbi, rotas un citi mākslas priekšmeti.

Katru gadu gadatirgum ir citāds radošais koncepts. Šogad tā tēma ir „Visā Visumā svaigākā māksla”, kas norāda uz jaunumiem, ko mākslinieki mācību gada laikā sagatavojuši, un ietver arī māksliniecisko domu – Visums ir bezgalīga vieta radošajam, mākslinieciskajam domu lidojumam.

Kopumā „Jarmarkā” iespējams apskatīt un iegādāties vairāk nekā 300 jauno mākslinieku un Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēju – sabiedrībā atzītu mākslinieku – radītus darbus.

Izstāde – gadatirgus līdz 30.decembrīm būs atvērta katru dienu no pulksten 11.00 līdz 20.00. 24., 25. un 26. decembrī – brīvdienas. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: sastingušās ielas Fotogrāfijas muzejā, Brektes dzimtas mākslinieki Madonā un plūdi Daugavā pie Ventas

* Latvijas Fotogrāfijas muzejā līdz nākamā gada 17. janvārim apskatāma mūsdienu fotogrāfu izstāde „Ielu fotogrāfija”, kurā izstādīti septiņu autoru darbi, kas ieturēti vienā žanrā – ielu fotogrāfijā. Tie tapuši pēdējo piecu gadu laikā un aptver vairākas pilsētas, taču galvenokārt Rīgu: nejauši notvertas ielas ainas un pacietīgi gaidīti kadri, apstādināti ikdienas mirkļi sabiedriskajā transportā, fotogrāfam priecīgi pozējoši bērni, kas iztraucēti savās pagalma rotaļās, salijuši garāmgājēji un rudens miglā fotografēta pilsēta. Sīkāk internetā: www.fotomuzejs.lv.

Ielu ainas sastingušas fotogrāfijās (LTV Kultūras ziņas):

* Kafejnīcā – mākslas galerijā „Kolekcionārs” (Blaumaņa iela 7, Rīgā) līdz nākamā gada 5. janvārim skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas apakšnozares maģistrantūras studentu Ksenijas Jarcevas, Jāņa Leimaņa un Laimas Grigones izstāde „3 elementi”. Ekspozīcijā aplūkojamie darbi parāda keramikas daudzveidību – materiāla spēju ieņemt visdažādākās formas – no skulpturāliem objektiem līdz plastiskiem un ģeometriskiem traukiem. Sīkāk internetā: www.facebook.com/kolekcionars.

* Liepājas muzeja izstāžu zālēs līdz 27. decembrim aplūkojama muzeja krājuma gleznu izstāde „Ziema”, kuru muzejs sarūpējis, gadumijas noskaņu gaidās. Atlasītos karājuma darbus vieno ziemas tematika, tās dažādās nokrāsas Latvijas dabā un pilsētās. Gleznas ataino ziemas ainavas ar balti apsnigušiem laukiem un pelēkām, dažreiz pat skarbām pilsētas ielām, mežiem, lauku viensētām un Liepājas ostu. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv. * Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā līdz nākamā gada 24. janvārim skatāma izstāde „Brektes cauri gadsimtiem. Veltījums Jāņa Brektes 95 gadu jubilejai”. Izstāde vienai paaudzei ir kā atgādinājums, bet citai – iepazīšanās ar vienu no sava laika pazīstamākajiem Rīgas portretētājiem Jāni Brekti (1920. – 1985.), kā arī tā ļaus skatītājiem satikties ar vēl trīs šīs dzimtas māksliniekiem - meitu Ilonu un mazbērniem Patriciju un Kristianu Brektēm. Sīkāk internetā: www.madonasmuzejs.lv.

* Ventspilī, Pārventas bibliotēkā (Tārgales iela 4), atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas rektora prof. Alekseja Naumova ilustrāciju Jura Zvirgzdiņa grāmatai „Ahoi! Plūdi Daugavā” izstāde. Tajā aplūkojami ilustrāciju oriģināli, kuros attēloti bērnu iemīļoto varoņu – Kaķa, Suņa un Gaiļa – piedzīvojumi. Rakstnieks kopā ar mākslinieku grāmatā uzbūruši aizraujošu ceļojumu un piedzīvojumu pasauli. Mākslinieks ilustrācijām piegājis ar sev raksturīgo plenērista azartu – pats devies pa grāmatas varoņu takām un ceļojis pa Daugavu, sākot no Doles salas līdz jūrai, skicējis un gleznojis neskaitāmas Rīgas vietas. Sīkāk internetā: www.biblioteka.ventspils.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Maija Liepa/poga.lv, Jānis Ošiņš/poga.lv, Evija Trifanova/LETA, Edijs Pālens/LETA