Aizdomās par naudas atmazgāšanu aiztur divus "Trasta komercbankas" darbiniekus
Šobrīd pret aizturētajiem 1974. un 1985.gadā dzimušajiem bankas darbiniekiem sākts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.
112
2015. gada 18. decembris, 14:55

Aizdomās par naudas atmazgāšanu aiztur divus "Trasta komercbankas" darbiniekus

Jauns.lv

Vakar Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu aizturējuši divus kādas Latvijas komercbankas darbiniekus, informēja Valsts policijā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā, bet vairāku avotu apstiprinātā informācija liecina, ka ENAP aizturējuši "Trasta komercbankas" darbiniekus. "Trasta komercbanka" līdz šim nav atsaukusies aģentūras LETA lūgumam sniegt komentāru.

Portāls "Kompromat.lv" ziņo, ka viens no šajā lietā aizturētajiem esot bankas darbinieks Dmitrijs Rabinovičs.

Ne policija, ne Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) neatklāj bankas nosaukumu.

Policijā informēja, ka veiktas vairākas kratīšanas gan bankā, gan arī personu dzīvesvietās, taču šovakar abi aizturētie atbrīvoti, piemērojot viņiem ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Policija neatklāja, kāds tieši drošības līdzeklis šīm personām piemērots.

Sistemātiski uzraugot un izmeklējot iespējamus naudas atmazgāšanas gadījumus, ENAP darbinieku rīcībā nonāca informācija par diviem kādas komercbankas darbiniekiem, kuri varētu būt palīdzējuši īstenot nelegālus darījumus. Izmeklēšanas laikā likumsargu rīcībā nonāca ziņas, ka abi uzmanības lokā nonākušie bankas darbinieki varētu būt palīdzējuši klientiem no Krievijas legalizēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus, īstenojot fiktīvu finanšu aprites shēmu.

Vakar ENAP izmeklētāji ieradās komercbankas telpās un aizturēja abus aizdomās turētos bankas darbiniekus, kā arī veica kratīšanas viņu darbavietās un dzīvesvietās. Procesuālās darbības turpinājās visu nakti - kopumā tika veiktas piecas sankcionētas kratīšanas, kurās atsavināts liels skaits dokumentu un datortehnikas.

Pret aizturētajiem, 1974. un 1985.gadā dzimušajiem bankas darbiniekiem, sākts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Likumā par šādu noziegumu paredzēts līdz pat 12 gadus ilgs cietumsods.

Pašlaik turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

ENAP atgādina, ka arī turpmāk tā pievērsīs īpašu uzmanību Latvijas komercbanku darbībai, lai novērstu un atklātu naudas atmazgāšanas gadījumus. Tāpat ENAP arī turpmāk sadarbosies ar FKTK speciālistiem šādu gadījumu uzraudzīšanā un izmeklēšanā.

FKTK aģentūru LETA informēja, ka komisija veic pārbaudi bankā, vai tās iekšējās kontrole sistēma spējusi identificēt aizdomās turēto bankas darbinieku veiktos darījumus. FKTK turpinās sadarboties ar ENAP, savstarpēji apmainoties ar visu nepieciešamo informāciju, lai pilnvērtīgi izmeklētu konkrēto noziedzīgo nodarījumu.

FKTK kā finanšu sektora uzraugs seko līdzi, lai finanšu tirgus dalībnieku iekšējās kontroles sistēmas ir pietiekami kvalitatīvas, tādējādi pasargājot tirgus dalībniekus no iespējamas iesaistes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas darījumos.

FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis pauž gandarījumu par ENAP aktīvu rīcību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanā. "Tikai kopā veiksmīgi sadarbojoties tiesībaizsardzības iestādēm un banku uzraugam, ir iespējams mazināt un novērst darbības, kas saistītas ar noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizēšanu caur Latvijas finanšu sistēmu," norāda Zakulis.

FKTK neatklāj, kurā bankā darbinieki tikuši aizturēti. FKTK vērš uzmanību, ka saskaņā ar likumu tā publisko informāciju par piemērotajām sankcijām.

Kā ziņots, "Trasta komercbanka" šogad deviņos mēnešos strādāja ar 2,44 miljonu eiro zaudējumiem, bet grupas zaudējumi bija 4,37 miljoni eiro, teikts neauditētajā bankas finanšu pārskatā. Zaudējumi pamatā saistīti ar bankas investīcijām biznesa attīstībā un stratēģijas izmaiņām.

"Trasta komercbanka" darbojas kopš 1989.gada. Banka piedāvā pakalpojumus gan vietējiem, gan arī ārzemju klientiem.

Šogad trešā ceturkšņa beigās "Trasta komercbanka" bija 13. pēc aktīviem lielākā banka Latvijā.

Saskaņā ar FKTK informāciju personas, kurām ir būtiska līdzdalība bankā, ir Igors Buimisters (no 33% līdz 50%) un Ivans Fursins (netiešā ceļā iegūta līdzdalība no 20% līdz 33%).

FKTK augustā informēja, ka tā izteikusi brīdinājumu "Trasta komercbankai", tostarp bankas valdes priekšsēdētājam un diviem valdes locekļiem, par pārbaudē atklātajām nepilnībām tādu kredītiestādei būtisku risku kā reputācijas un kredītrisks izvērtēšanā atsevišķos darījumos.

LETA / Foto: Shutterstock