Kultūra
2015. gada 20. decembris, 12:53

Ozolaines katoļu baznīcu iekļauj valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā

Jauns.lv

Ar Kultūras ministrijas rīkojumu Ozolaines katoļu baznīca, kas atrodas Bauskas novada Vecsaules pagasta "Ozolītēs", ir iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, liecina paziņojums "Latvijas Vēstnesī".

Tas izdarīts pēc tam, kad Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā (VKPAI) tika saņemts Ozolaines Romas katoļu draudzes prāvesta Romualda Baļčūna priekšlikums noteikt baznīcai valsts aizsargājama kultūras pieminekļa statusu un iekļaut to pieminekļu sarakstā, kam VKPAI konstatēja attiecīgu atbilstību statusam.

Objekta kultūrvēsturiskā vērtība atbilst noteiktajiem kritērijiem, jo šī baznīca ir vērtīgs attiecīgā laika sakrālās būvmākslas paraugs, kam ir autentisks veidols, fasāžu arhitektoniskā kompozīcija, apdare un būvdetaļas. Raksturīgs Zemgales lauku neogotikas stila kulta celtnes piemērs, kas kopā ar labi saglabājušos vēsturisko interjeru veido vienotu arhitektoniski māksliniecisku ansambli. Laukakmens mūra baznīcas apjoms ar tai pieskaņoto laukakmens žogu ir neatņemama ainavas sastāvdaļa un kultūrvēsturiski vērtīga ēka.

Ozolaines katoļu baznīcas saglabājamās vērtības ir apjoma telpiskais risinājums ainavā, fasāžu arhitektoniski dekoratīvais risinājums un apdare, vēsturiskās būvkonstrukcijas un būvgaldniecības izstrādājumi, plānojums, vēsturiskā interjera dekoratīvā apdare un iekārtas.

To ņemot vērā, Kultūras ministrija nolēma iekļaut valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā Ozolaines katoļu baznīcu, kas būvēta laikā no 1861. līdz 1864.gadam.

Rīkojums stājies spēkā nākamajā darba dienā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

LETA