Ainārs Dimants: "Pirmdien atgriezīšos NEPLP kā padomes loceklis"
"Tiesas spriedums nosaka, ka mans pienākums ir ierasties NEPLP un atsākt strādāt padomes locekļa amatā," sacīja Dimants.
Sabiedrība
2015. gada 23. decembris, 17:53

Ainārs Dimants: "Pirmdien atgriezīšos NEPLP kā padomes loceklis"

Jauns.lv

Šodien ar tiesas lēmumu amatā atjaunotais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) loceklis Ainārs Dimants darbā plāno atgriezties pirmdien, 28.decembrī.

Kā sacīja Dimants, gan tiesas spriedums, gan Saeimas 8.jūlija lēmums liecinot, "ka esmu atbrīvots no padomes locekļa amata un tagad ar tiesas spriedumu esmu atjaunots padomes locekļa amatā".

"Tālāk ir padomes kompetencē ievēlēt priekšsēdētāju, jo pašlaik ir priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja [Aija Dulevska]. Tāds ir padomes lēmums, un nedomāju, ka te ir tāds automātisms, ka ar tiesas spriedumu esmu atkal atjaunots priekšsēdētāja amatā," turpināja Dimants.

"Par priekšsēdētāju ir jālemj padomei. Nekur nelasu ne spriedumā, ne likumā, ka tagad automātiski esmu kļuvis par padomes priekšsēdētāju," norādīja Dimants. "Ja Saeima tā gribēja, tas bija jāieraksta likumā."

"Saeima un tiesa nekādā tiešā veidā nevar noteikt, kurš būs padomes priekšsēdētājs. Es to tā redzu, tā to redz mans advokāts un citi juristi, ar ko esmu konsultējies," pauda Dimants. "Nezinu, kas tie par juristiem Saeimas Juridiskajā birojā, viņi vienreiz jau bija ļoti gudri."

Viņš stāstīja, ka pirmdien konsultēsies ar pārējiem padomes locekļiem un padomei nāksies atgriezties pie jautājuma par priekšsēdētāja izvēli, jo līdz šim bija padomes lēmums par to, ka no sākuma tiks sagaidīts piektais loceklis un tad vēlēs priekšsēdētāju.

"Pašlaik visas pilnvaras tomēr ir līdz attiecīgajam lēmumam Dulevskai kā pienākumu izpildītājai. Tas arī ir loģiski, jo netaisos atbildēt kaut vai par šodien pieņemtajiem lēmumiem vai parakstītajiem dokumentiem. Ja jau būtu tā, kā saka Saeimas Juridiskais birojs, tad momentāni Dulevska nevarētu neko vairs parakstīt, kaut vai mazāko dokumentu par zīmuļu iegādi."

Tas paralizētu institūcijas darbu, piebilda Dimants.

Runājot par finansiāla rakstura pretenzijām, Dimants norādīja, ka ir jāsaņem atalgojums par posmu, kura laikā viņam tika prettiesiski liegts veikt padomes locekļa pienākumus. "Šeit jāsagaida sprieduma stāšanās spēkā, un tad attiecīgi tas tiks prasīts, papildus domāju par tiem izdevumiem, kas man ir radušies, algojot advokātu."

"Es kā privātpersona esmu cīnījies par konstitucionālu normu, par savu naudu pret valsts aparātu. Šīs izmaksas nav nemaz tik mazas. Es jau necīnījos par sevi, varu strādāt arī citur. Runa ir par iestādes neatkarību, par sabiedrisko mediju neatkarību," sacīja Dimants.

Kā ziņots, Administratīvā rajona tiesa šodien apmierināja NEPLP iepriekšējā priekšsēdētāja Dimanta prasību un atcēla Saeimas lēmumu par viņa atbrīvošanu no padomes locekļa amata.

Kā aģentūru LETA informēja tiesā, spriedums ir izpildāms nekavējoties.

Savukārt Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere aģentūrai LETA sacīja, ka līdz ar šodienas spriedumu Dimants ir atjaunots arī NEPLP priekšsēdētāja amatā, to skaidrojot tā, ka līdz ar Saeimas lēmuma atcelšanu Dimants ir atjaunots amatā, kuru ieņēma pirms parlamenta lēmuma pieņemšanas - NEPLP priekšsēdētāja amatā. Pēc Meisteres teiktā, Dimants tiek atjaunots tādā juridiskajā statusā, kādā viņš bija pirms parlamenta lēmuma pieņemšanas.

Jau ziņots, ka pieteikumā tiesai Dimants rakstīja, ka Saeima ir pieņēmusi lēmumu, pārkāpjot vairākas procesuālās tiesību normas. "Tā rezultātā Saeima ir pieņēmusi nepamatotu lēmumu, kurā nav norādīts ne faktu uzskaitījums, ne pamatojums, ne ietvertas citas administratīvā akta obligātās sastāvdaļas," pieteikumā raksta Dimants, norādot, ka šādā veidā viņa tiesības un tiesiskās intereses ir prettiesiski aizskartas, kas ir pamats pieteikuma iesniegšanai tiesā.

Dimants tiesā pilnībā pārsūdz Saeimas lēmumu kā nelabvēlīgu prettiesisku administratīvo aktu un lūdz tiesu atcelt Saeimas 8.jūlija lēmumu par viņa atbrīvošanu no amata.

Oktobrī tiesa nolēma negrozīt lēmumu, ar kuru noraidīts Dimanta pieteikums noteikt viņam pagaidu aizsardzību, proti, apturēt parlamenta lēmuma darbību par viņa atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata. Līdz ar to tika atstāts negrozīts Administratīvās rajona tiesas 10.septembra lēmums, bet Dimanta blakus sūdzība noraidīta. Lēmums nebija pārsūdzams.

Iepriekš jau ziņots, ka Administratīvā rajona tiesa savā lēmumā atzina, ka nepastāv vērā ņemams pieteicēja subjektīvo interešu aizskārums, tādēļ nav pamata vērtēt lēmuma tiesiskumu (prettiesiskumu). Savukārt Dimanta minētie apstākļi neliecinot par to, ka viņam rastos patiešām būtisks kaitējums vai zaudējumi, kuru novēršana vai atlīdzināšana būtu ievērojami apgrūtināta vai prasītu nesamērīgus resursus.

"Vienotības", ZZS, Latvijas Reģionu apvienības un partijas "No sirds Latvijai" līderi rosināja Dimanta atlaišanu. Iesniedzēji kritizēja, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz "Radio Skonto plus" programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājusi Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi atsaucās arī uz VK revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA