Sabiedrība
2015. gada 24. decembris, 19:55

Bēgļus informēs arī par ceļu satiksmes noteikumiem Latvijā

Jauns.lv

Biedrība "Patvērums "Drošā māja"" izdevusi patvēruma meklētājiem veltītu informatīvu bukletu par Latviju, kurā cita starpā informēs arī par ceļu satiksmes noteikumiem.

Informatīvais buklets sagatavots trīs valodās - latviešu, angļu un arābu - un izdots 1000 eksemplāros, informēja Kultūras ministrijas pārstāve Dace Vizule.

Bukletā sniegta vispārīga informācija par Latviju, iepazīstinot ar lielākajām pilsētām, valūtu, valsts valodu, iedzīvotāju skaitu un to etnisko sastāvu, kā arī Latvijas robežvalstīm un valsts iekārtu.

Tiek sniegts skaidrojums par personu apliecinošiem dokumentiem Latvijā, informējot, ka Latvijā personu apliecinoši dokumenti ir pase un identifikācijas karte, bet patvēruma meklētājiem patvēruma procedūras laikā tiks izsniegta patvēruma meklētāja apliecība, savukārt bēgļiem tiek izsniegts bēgļu ceļošanas dokuments un uzturēšanās atļauja, bet personām ar alternatīvo statusu ceļošanas dokuments un uzturēšanās atļauja.

Bukletā sniegta informācija par Latvijas iedzīvotāju tiesībām, pienākumiem un atbildību, izklāstot arī sabiedriskās kārtības normas, arī par alkoholisko dzērienu nelietošanu un nesmēķēšanu sabiedriskajās vietās un to, ka ar likumu aizliegta miesas sodu piemērošana ģimenē, piemēram, bērnu pēršana.

Informatīvajā materiālā iekļautas valsts svētku svinamās dienas, kā arī īsā izklāstā tiek sniegta informācija par Latvijas vēsturi, bet, informējot par klimata un laika apstākļiem, tiek vēstīts, ka ziemā sals var sasniegt pat mīnus 30 grādus, bet vasarā gaisa temperatūra var pakāpties līdz plus 30 grādiem.

Patvēruma meklētājiem informatīvajā materiālā būs pieejama arī informācija par sabiedrisko transportu, banku darba laiku un naudas maiņas iespējām. Informējot par ceļu satiksmes noteikumiem Latvijā, tiek norādīts, ka transportlīdzekļu kustība Latvijā notiek pa ceļa labo pusi un Latvijā spēkā ir starptautiskās ceļa zīmes un labās rokas satiksmes noteikumi. Uzsvērts, ka ceļu satiksmes noteikumi jāievēro visiem ceļu satiksmes dalībniekiem - gājējiem, pasažieriem un autovadītājiem.

Tiek sniegts izklāsts par interneta, zvanīšanas un pasta iespējām.

Atsevišķa sadaļa informatīvajā bukletā veltīta patvēruma meklētāja tiesībām un pienākumiem, izskaidrota Latvijā pieejamā veselības aprūpe, klāstot, ka patvēruma meklētājiem ir tiesības saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību un primāro veselības aprūpi par valsts līdzekļiem.

Patvēruma meklētāji tiek informēti par sociālo drošības tīklu Latvijā, sociālās palīdzības sistēmu un izglītību, skaidrojot, ka meitenes un zēni izglītības iestādēs mācās kopā vienā telpā, un Latvijā var iegūt pamatskolas izglītību, pamatizglītību un vidusskolas izglītību, kā arī augstāko izglītību.

Informējot par dzīvokļa meklēšanu un dzīvokļu tirgu, skaidrots, ka jāapzinās, kādu ienākumu vai uzkrājumu daļu īrnieks varēs novirzīt ar mājokli saistīto izdevumu apmaksai. Šādus izdevumus veido īres maksa, maksa par apkuri, ūdeni u.c. Mājokļu meklēšanai tiek ieteikti arī interneta sludinājumi, kā arī tiek uzsvērts, ka īres tiesību iegūšanai ir jānoslēdz īres līgums un tas ir noslēdzams tikai rakstveidā.

Informatīvajā bukletā iekļauts arī apraksts par nodarbinātību un darba meklēšanas iespējām, brīvā laika pavadīšanas iespējām un reliģijām, informējot, ka Latvijā izplatītākā reliģija ir kristietība.

Patvēruma meklētājiem norādītas arī latviešu valodas apguves iespējas un ārkārtas telefona numuri, kur zvanīt steidzamos gadījumos.

Sagatavotie bukleti ir pieejami biedrībā "Patvērums "Drošā māja"", kā arī atbilstoši nepieciešamībai Kultūras ministrija tos izplatīs arī citām organizācijām, kurām tas būs nepieciešams darbam ar patvēruma meklētājiem.

Kā ziņots, šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Neraugoties uz šo patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijā iekļūst patvēruma meklētāji arī no citām valstīm.

Latvija ir norādījusi, ka vēlas uzņemt ģimenes ar bērniem un būtiskas ir svešvalodu prasmes, iegūta pamatizglītība vai profesionālā izglītība, vēlama darba pieredze vai prasmes, derīgi ceļošanas dokumenti.

Lai pārvietotu patvēruma meklētājus uz Latviju, sadarbībai ar Itāliju un Grieķiju ir nozīmēti divi sakaru virsnieki jeb koordinatori.

Plānots, ka pirmie desmit patvēruma meklētāji no Grieķijas ieradīsies 2016.gada sākumā.

LETA