Politologs Rozenvalds: "Latvijā ir dziļa krīze politiskās elites līmenī"
Politologs Juris Rozenvalds.
Viedokļi
2015. gada 30. decembris, 10:07

Politologs Rozenvalds: "Latvijā ir dziļa krīze politiskās elites līmenī"

Jauns.lv

Latvijā ir dziļa krīze politiskās elites līmenī, ko apliecina tas, ka partija, kura pretendē uz varu, pieļauj tik daudz kļūdu, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja politikas eksperts un Latvijas Universitātes (LU) profesors Juris Rozenvalds.

"Viss tas, ko saka "Vienotības" cilvēki pēdējā laikā liecina par vienu - mums ir dziļa krīze politiskās elites līmenī, ja partija, kas pretendē uz varu pieļauj tik daudz kļūdu īsā laika posmā. Gan ar parijas kongresu, kur netika principā jautājumi apspriesti, bet runāts par vispārējo draudzību. Tad Ministru prezidente skrien pie prezidenta un saka - es atkāpjos. Pats pēdējais - maniakāla vēlme izvirzīt Āboltiņu par katru cenu," teica Rozenvalds.

Eksperts norādīja, ka tas liek uzdot jautājumu - kādas ir līdera un, kādas ir partijas intereses. "Varam nonākt pie atziņas, ka vēlme izvirzīt Āboltiņu, kaitē "Vienotībai" un caur to kaitē arī vispārībai," sacīja Rozenvalds.

Politologs gan arī atzina, ka savā ziņā tas ir diezgan parasts process Latvijā, izņemot to, ka valdība ir kritusi nevis tāpēc, ka opozīcija būtu kaut ko sarīkojusi, vai koalīcijas partneri nevarētu kaut ko sarunāt, bet gan tāpēc, ka partijas - kura pretendē uz varas partijas lomu - vidū ir nesaskaņas.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar novērtējumu partiju līdzšinējiem valdības veidošanas centieniem varētu nākt klajā trešdien. Pēc Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas paziņojuma par demisiju 7.decembrī Vējonis par valdības veidošanu rīkoja sarunas ar visām Saeimā ievēlētajām partijām. Noslēdzot pirmās sarunas, prezidents partijām izteica aicinājumu ne vēlāk kā līdz šā gada beigām nākt klajā ar savu redzējumu valstij būtisku jautājumu risināšanā, kā arī piedāvāt premjera kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus.

Partijai "Vienotība" pagaidām ir viena premjera amata kandidāte - politiskā spēka līdere Solvita Āboltiņa. Savukārt pārējie koalīcijas partneri - Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vairākkārt pauduši savu nevēlēšanos atbalstīt Āboltiņu. Tāpat ZZS varētu izvirzīt savu premjera amata kandidātu - 12.Saeimas deputātu Māri Kučinski vai arī zemkopības ministru Jāni Dūklavu.

Tomēr pirmdien ZZS valdes un frakcijas kopsēdē nolēma ieturēt pauzi un savu premjera amata kandidātu vēl nenosaukt. ZZS līderis Augusts Brigmanis žurnālistiem pēc sēdes norādīja, ka šobrīd ir jāgaida un jāsaprot, ko darīs "Vienotība", kā arī to, kāda izskatīsies jaunā koalīcija.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA