Bijušais Latvijas čekists: "Kremlis pats uzspridzināja Krievijas pasažieru lidmašīnu Ēģiptē"
Bijušais čekists Boriss Karpičkovs Londonā nācis klajā ar skandalozu paziņojumu – 31. oktobrī lidmašīnu ar krievu tūristiem, kuri lidoja no Šarm eš Šeihas uz Sanktpēterburgu, uzspridzināja nevis islāma kaujinieki, bet gan paši krievu specdienesti, lai attaisnotu Kremļa agresīvo darbību Ukrainā un Sīrijā.
Viedokļi
2015. gada 30. decembris, 11:57

Bijušais Latvijas čekists: "Kremlis pats uzspridzināja Krievijas pasažieru lidmašīnu Ēģiptē"

Jauns.lv

Latvijā krāpšanā apsūdzētais bijušais padomju Valsts drošības komitejas (VDK) virsnieks Boriss Karpičkovs apgalvo, ka 31. oktobrī „Metrojet” pasažieru lidmašīnu, kas lidoja no Šarm eš Šeihas uz Sanktpēterburgu, uzspridzināja nevis teroristiskais grupējums „Daesh” („Islāma valsts”), bet gan Kremlis.

Kremlim tas esot bijis vajadzīgs tādēļ, lai novērstu pasaules sabiedrības uzmanību no notikumiem Ukrainā un attaisnotu savus uzlidojumus Sīrijas nemiernieku pozīcijām.

Kremlis bija tas, kas brīvprātīgi uzspridzināja pasažieru lidmašīnu, Karpičkova teikto atstāsta britu laikraksts „The Daily Mail”. Bijušais čekists uzskata, ka šādai rīcībai bija divi pamatojumi. Pirmkārt, Putins izmantoja traģēdiju, lai iegūtu pasaules simpātijas brīdī, kad Krievija cieta no starptautiskās izolācijas agresijas Ukrainā dēļ. Otrkārt, notikusī traģēdija bija iemesls, lai nostiprinātu naidu pret „Daesh”, ko Putins izmanto kā aizsegu, lai uzbruktu nemiernieku grupām Sīrijā un atbalstītu Sīrijas diktatoru Bašāru al Asadu. Karpičkovs pārliecināts, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tādējādi izdevās nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu.

Drīz pēc traģēdijas, kurā gāja bojā visi 224 lidmašīnas pasažieri un ekipāžas locekļi, atbildību par teroraktu uzņēmās „Daesh”, kura tādējādi it kā sodīja Krieviju par uzlidojumiem Sīrijai. Tomēr „Daesh” atbildība varētu būt nepamatota un tikai propagandistiski deklaratīva.

„Šeit ir intriģējošais brīdis - sākotnēji šķita, ka ekstrēmisti par to, kas noticis zina tikpat maz, cik atbildīgās iestādes uz zemes, kas pirmajās stundās pēc traģēdijas, nebija pārliecinātas par avārijas iemeslu,” raksta „The Daily Mail”.

„Kremlim izmisīgi bija nepieciešams kaut kāds apstiprinājums, kas pievērstu pasaules uzmanību un iegūtu starptautisku atbalstu militāras darbības uzsākšanai,” izteicies Karpičkovs. Par to, ka šāda Kremļa viltība un divkosība izdevās, liecina tas, ka drīz vien pēc lidmašīnas katastrofas Krievija sāka vēl intensīvākus uzbrukumus no gaisa Sīrijas teritorijai un nekādu lielo nosodījumu nesaņēma.

Skandalozais čekists Karpičkovs

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka bijušais čekists, tagad 57 gadus vecais Karpčikovs ir visnotaļ skandaloza personība, kas ik pa laikam nāk klajā ar sensacionāli skaļiem paziņojumiem britu presē. Vairākus gadus viņš bēguļo no vienas valsts uz otru, tās apsūdzot nespējā nodrošināt viņa kā slepenā aģenta drošību.

Lielāko daļu savas karjeras viņš pavadīja padomju Latvijā, specializējoties VDK pretizlūkošanas dienestu darbā. Kad PSRS sabruka, Karpičkovs palika neatkarību ieguvušajā Latvijā, kur pievienojās valsts izlūkdienestiem, vienlaicīgi turpinot piegādāt informāciju Kremlim. Viņš bijis dubultaģents, kas informāciju vienlaicīgi sniedzis Latvijas, Krievijas, ASV un Francijas specdienestiem.

Latvija pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū Karpičkovu apsūdzēja par mantas piesavināšanos lielos apmēros, par dokumentu viltošanu un par neatļautu ieroča nēsāšanu. Karpičkovs tika apsūdzēts par 232 000 ASV dolāru piesavināšanos no bankas „Olimpija” izsniegtā G-24 kredīta firmai „Kompānija Alda”, kas savulaik piederēja mafiozā „Pārdaugavas” grupējuma vadītājam Vladimiram Ļeskovam. Karpičkovam izdevās izbēgt no Latvijā piespriestā mājas aresta un izbraukt uz Lielbritāniju. Kā iemeslu aizbēgšanai no Latvijas Karpčikovs minēja to, ka Krievija uzzinājusi par viņa dubultaģenta lomu un viņam vajadzēja nodrošināt savu drošību. Jau pirms vairākiem gadiem Lielbritānija atteicās tiesāšanai Latvijā izdot Karpičkovu, nepaskaidrojot sava lēmuma iemeslus.

Ārzemēs Karpičkovs nāk klajā ar atmaskojošiem paziņojumiem gan par mūsu, gan par ārzemēs dzīvojošo krievu oligarhu netīrajām lietām. Piemēram, savulaik viņš ir paziņojis, ka Andris Šķēle it kā esot bijis iesaistīts G-24 kredītu izkrāpšanas shēmās. Karpičkova rīcībā ir arī dažādi slepeni noklausītu sarunu ieraksti, kurus viņš veicis pirms vairāk nekā 20 gadiem, būdams, vēl Latvijā. Šajās sarunu ierakstu kolekcijās ir atrodamas arī, iespējams, visnotaļ atmaskojošas kādreizējās „Bankas Baltija” īpašnieka Aleksandra Laventa sarunas.


Kasjauns.lv/Foto: Vida Press, Reuters, EPA/LETA