foto: Marta Martinsone
FOTO: Norvēģijas latvieši Līgo nosvin īstā zaļumballē kopā ar Andri Ērgli
Sabiedrība
2019. gada 24. jūnijs, 10:39

FOTO: Norvēģijas latvieši Līgo nosvin īstā zaļumballē kopā ar Andri Ērgli

Jauns.lv

Ar kopīgi dziedātām dziesmām, ugunskuru un meitenēm skaistos ziedu vainagos Norvēģijā dzīvojošie latvieši pierāda, ka arī ārpus dzimtenes šos svētkus var nosvinēt īpaši.

Līgosvētku zaļumballe Norvēģijā dzīvojošiem latviešiem

gallery icon

Īstās latviešu tradīcijās ieturētas saulgriežu svinības šogad notika Norvēģijā. Šiem svētkiem tur dzīvojošie latvieši gatavojas laikus un, pateicoties Latviešu biedrībai Norvēģijā, vairākus gadus kopā sanākšana jau kļuvusi par tradīciju. Šī gada svētku programmā bija gan vainagu pīšana, ugunskura kurināšana, līgo dziesmu dziedāšana, dejas un latviešu gardumu tirdziņš. Tāpat arī galdā tika likti pašu līgotāju sarūpēti cienesti un netrūka ne Jāņu siers, ne citi  gardumi, kas saistās ar Līgo svētku svinībām.

Vakara atklāšanā uzrunu klātesošajiem teica Latvijas vēstniece Norvēģijā, kura pateicās ikvienam klātesošajam par kopīgo svētku svinēšanu un latviskā gara kopšanu. Savukārt visas Līgo nakts garumā  klātesošos priecēja latviešu mūziķi Andris Ērglis un Jānis Strazds, kuri izpildīja dažnedažādas latviešiem iemīļotas dziesmas. Andris sarunā ar portālu Jauns.lv atzina, ka Norvēģijā esot pirmo reiz un par šo valsti viņam ir ļoti labas domas. "Pirms uzstāšanās pabijām arī nelielos izbraucienos pa Norvēģiju. Īsumā - ļoti skaista valsts," nosaka Andris.  Jāatzīst, par mūziķa ierašanos svinībās precājās ne mazums klātesošo, un viņam bija jāpavada laiks ne tikai uz skatuves, bet arī jāatvēl brīdis, lai nofotografētos ar pasākuma apmeklētājiem.

Paši norvēģi gan vasaras saulgriežus īsti nesvin, taču dažreiz ir saglabājušās tradīcijas precēties šajos svētkos, jo kāzas esot simbols visam jaunajam. Kaut gan Norvēğijā saugrieži nav oficiāli svētki, daudzi cilvēki izmanto vasaras īsāko nakti, lai sarīkotu privātas ballītes un līksmotu pie ugunskura.