Prezidents Vējonis izsludina Patvēruma likumu
Paredzēts, ka gadījumos, kad tiek pieņemts lēmums par patvēruma meklētāja iesnieguma izskatīšanu, tas var tikt izskatīts arī saīsinātajos termiņos.
Politika
2016. gada 5. janvāris, 08:52

Prezidents Vējonis izsludina Patvēruma likumu

Jauns.lv

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir izsludinājis Patvēruma likumu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Likuma mērķis ir nodrošināt personu tiesības Latvijā saņemt patvērumu, iegūt bēgļa vai alternatīvo statusu, kā arī saņemt pagaidu aizsardzību.

Saeima pērn decembrī apstiprināja šo likumu, kas paredz Saeimas tiesības turpmāk lemt par bēgļu uzņemšanu. Likumā ir noteikts, ka jautājumos, kas attiecas uz patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā no citām dalībvalstīm vai trešajām valstīm, Ministru kabinets pieņem lēmumus un pauž Latvijas valsts nostāju, pamatojoties uz Saeimas lēmumu.

Likumā ir noteikts, ka pagaidu aizsardzība tiek piešķirta personām, kurām tā nepieciešama, ja tās ir vai ir bijušas spiestas atstāt savu izcelsmes valsti bruņotu konfliktu vai ilgstošas karadarbības dēļ, nopietnu cilvēktiesību apdraudējuma gadījumā, vai ja ir cietušas no sistemātiskiem un vispārējiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Likumā arī noteikts, kā tiek piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss un kādos gadījumos tas tiek atņemts. Piemēram, bēgļa statusu var zaudēt, ka persona brīvprātīgi no jauna pieņēmusi savas pilsonības valsts aizsardzību, atgriezusies valstī, ko bija atstājusi, baidoties no vajāšanas vai kā bezvalstnieks var atgriezties savā agrākās pastāvīgās dzīvesvietas valstī, jo vairs nepastāv apstākļi, kuru dēļ tā tika atzīta par bēgli.

Likums ievieš Eiropas Padomes nosacījumus par minimālajiem standartiem attiecībā uz dalībvalstu procedūrām, ar kurām piešķir un atņem bēgļa statusu.

Paredzēts, ka gadījumos, kad tiek pieņemts lēmums par patvēruma meklētāja iesnieguma izskatīšanu, tas var tikt izskatīts arī saīsinātajos termiņos.

Likumprojektā precizēti nosacījumi par obligātajiem standartiem, lai pārvietoto personu masveida pieplūduma gadījumā sniegtu tām pagaidu aizsardzību.

Šobrīd spēkā esošais Patvēruma likums kopumā nodrošina personas tiesības iesniegt iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu, iegūt statusu, kā arī nosaka personas tiesības un pienākumus gan patvēruma piešķiršanas procesa laikā, gan pēc aizsardzības statusa saņemšanas.

Jau ziņots, ka Latvija ir piekritusi 776 patvēruma meklētāju uzņemšanai no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm saistībā ar krīzi Sīrijā, kas novedis pie liela skaita bēgļu pieplūduma Eiropas valstīs.

LETA, BNS / Foto: AFP/LETA