Valdība lemj, ka cilvēkiem ar invaliditāti kompensēs funkcionālās gultas un pretizgulējumu matračus
Tādējādi būs iespējams uzlabot cilvēku ar invaliditāti dzīves kvalitāti un mazināt rindas pēc tehniskajiem palīglīdzekļiem.
Sabiedrība
2016. gada 5. janvāris, 13:37

Valdība lemj, ka cilvēkiem ar invaliditāti kompensēs funkcionālās gultas un pretizgulējumu matračus

Jauns.lv

Valdība šodien piekrita turpināt pilnveidot cilvēku ar invaliditāti nodrošinājumu ar mūsdienīgiem tehniskajiem palīglīdzekļiem un piedāvāt arī vairākus citus palīglīdzekļus, tostarp funkcionālās gultas un pretizgulējumu matračus.

Tādējādi būs iespējams uzlabot cilvēku ar invaliditāti dzīves kvalitāti un mazināt rindas pēc tehniskajiem palīglīdzekļiem, skaidro Labklājības ministrijā.

Paredzēts, ka cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem turpmāk būs pieejami tādi tehniskie palīglīdzekļi kā funkcionālā gulta un pretizgulējumu matracis.

Tāpat papildus paredzēti elpošanas tehniskie palīglīdzekļi - nepārtraukta pozitīva spiediena nodrošināšanas terapijas iekārta elpceļos, automātiska pozitīva spiediena elpceļos nodrošināšanas terapijas iekārta, stacionārs skābekļa koncentrators, portatīvs skābekļa koncentrators, neinvazīva plaušu ventilācijas iekārta, pulsoksimetrs un citas.

Šos palīglīdzekļus paredzēts piešķirt cilvēkiem ar nomoda stāvokļa traucējumiem un bērniem ar elpošanas traucējumiem.

Tāpat plānota jauna kārtība kompensācijas mehānisma izveidei par ārvalstīs iegādātu ortozi tiem cilvēkiem, kas uz ortozi gaida rindā. Kad būs pienākusi cilvēka rinda tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai, nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" Tehnisko palīglīdzekļu centrs par valsts budžeta līdzekļiem kompensēs analoga tehniskā palīglīdzekļa iegādes cenu, nepārsniedzot 2500 eiro, kas ir dārgāko un sarežģītāko valsts nodrošināto ortožu izgatavošanas cena.

Līdzīga kārtība noteikta, lai cilvēks ārzemēs varētu iegādāties paaugstinātas funkcionalitātes vai īpaši aprīkotu tehnisko palīglīdzekli.

Bieži konstatētas situācijas, kad tehniskā palīglīdzekļa saņēmēji pārkāpj Patapinājuma līguma nosacījumus un tehnisko palīglīdzekli neatdod, jo tas ir pazaudēts, pārdots, izmantots rezerves daļām un līdzīgi. Līdz ar to noteikts, ka cilvēku uzņems rindā jauna tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai pēc tam, kad būs atdots iepriekš izsniegtais palīglīdzeklis. Cilvēks varēs norēķināties ar centru, ja vairs nav tehniskā palīglīdzekļa, ko atdot.

Tehnisko palīglīdzekļu pakalpojumus ir tiesības saņemt cilvēkiem ar invaliditāti, bērniem ar invaliditāti, cilvēkiem, kuriem tehniskie palīglīdzekļi nepieciešami funkcionālās mazspējas novēršanai, cilvēkiem ar prognozējamu invaliditāti, kuriem šāda pakalpojuma nepieciešamība noteikta individuālajā rehabilitācijas plānā, un protēzes vai ortopēdiskos apavus ir tiesības saņemt cilvēkiem ar anatomiskiem defektiem.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA