Latvijā trūkst policistu; vislielākais likumsargu trūkums ir Rīgā
Sabiedrība
2016. gada 10. janvāris, 22:05

Latvijā trūkst policistu; vislielākais likumsargu trūkums ir Rīgā

Jauns.lv

Latvijā trūkst 701 policists; visvairāk Rīgā – 437, tukšas ir 15% no visām darba vietām policijā, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Raidījums norāda, ka veidojot šī gada budžetu, Finanšu ministrija atcerējās arī par policistiem. Algu pielikumu vidēji 100 eiro kopš janvāra saņems katrs policists. Tomēr policistu joprojām pietrūkst – visvairāk tukšas darba vietas ir Rīgā un Kurzemē. "Augot apdraudējumam Eiropā, papildus būtu jāstiprina arī īpašās policistu vienības, kas ir apmācītas reaģēt ekstremālās situācijās. Šī gada budžetā tam nauda neatradās," norāda raidījums.

Policijas akadēmijas likvidēšanas pēdējo gadu laikā būtiski kritusi. Tas ir arī viens no iemesliem kāpēc krītas kopējā policijas darba kvalitāte – aizvien biežāk prokuratūra un tiesas saņem pavirši un nekvalitatīvi izmeklētas lietas, kas jāsūta atpakaļ policijai papildus izmeklēšanai, norāda raidījums.

Tukumā no 105 darbiniekiem tukšas ir 14 darba vietas. Visvairāk trūkst to policistu, kas rūpējas par kārtību un cilvēku drošību ikdienā. No 13 kartībniekiem izdevies nokomplektēt mazāk par pusi – sešas darba vietas. Ikdienā Tukumā un četros novados dežurē viena policijas ekipāža. Pagaidām esot paveicies un cilvēku trūkums nav liedzis pagūt uz visiem izsaukumiem.

"Mēs iesniedzām priekšlikumu – palielināt šo skaitu par 200 – 250 darbiniekiem. Nu, budžeta iespējas bija tādas, kādas bija. Tas neizdevās. Bet uz to būtu jāvirzās. Man ir informācija, ka arī Igaunijā skatoties uz it kā nelielo policistu skaitu tomēr viņi arī ir apzinājuši to, ka tieši šī sadaļa būtu viena no tām, kur viņiem būtu jāpalielina kapacitāte", saka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Viens no iemesliem, kas apgrūtina kvalitatīvu policistu sagatavošanu ir haoss izglītībā. 2010.gadā likvidēja Policijas akadēmiju. Policistu apmācību nodeva Latvijas universitātes juridiskajai fakultātei. Dažus gadus vēlāk to pārņēma Stradiņu universitāte. Eksperimenti piecu gadu garumā bijuši neveiksmīgi un policistu apmācību kvalitāte esot zema – tā šobrīd spriežot Saeimā.

Tāpēc radusies ideja policistu gatavošanu nodot Aizsardzības akadēmijai.

BNS / Foto: Edijs Pālens/LETA