Kučinskis nomināciju dabūja, pateicoties diviem "Vienotības" pārstāvjiem, uzskata Āboltiņa
"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa (attēlā) arī apliecināja, ka dzirdējusi aizkulišu informāciju, ka Ilze Viņķele vēlas ieņemt izglītības un zinātnes ministra amatu.
Politika
2016. gada 14. janvāris, 09:12

Kučinskis nomināciju dabūja, pateicoties diviem "Vienotības" pārstāvjiem, uzskata Āboltiņa

Jauns.lv

Premjera amatam izvirzītais Māris Kučinskis savu nomināciju dabūja pateicoties tam, ka divi "Vienotības" pārstāvji devās paust savu atbalstu citas partijas pārstāvim, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa.

"Praktiski Kučinskis savu nomināciju dabūja pateicoties tam, ka divi "Vienotības" pārstāvji devās vēl pirms prezidenta nominācijas paust savu atbalstu citas partijas pārstāvim, nevis savas partijas pārstāvim. Strīds ir par to - vai pie vainas ir mana neaktivitāte, vai pie vainas ir tas, ka viena partijas daļa dodas atbalstīt citas partijas vēl nenominētu kandidātu," teica Āboltiņa.

Partijas "Vienotība" līdere arī atzina, ka nav iespējams noslēpt, ka šī politiskā spēka iekšienē valda nesaskaņas. "Pēc frakcijas un valdes kopsēdes izskanēja, ka mēs ejam uz šīm sarunām. Tas tad ir tas, ko piedāvājām Kučinskim un kādas varētu būt "Vienotības" iespējas realizēt savas intereses. Vai tas izdosies, vai arī izlīdīs no maisa tas īlens, ka kādam ir apsolīts kāds amats par atbalstu [ZZS kandidātam] - rādīs laiks," teica Āboltiņa.

"Cīņa ["Vienotības"] iekšienē turpinās. Viennozīmīgi mums iekšienē ir jāizrunā - vai atbalsts svešam kandidātam vai vilcināšanās ir bijis tas pamatiemesls [tam, ka prezidents izvēlējās ZZS kandidātu]," teica Āboltiņa.

Viņa arī apliecināja, ka dzirdējusi aizkulišu informāciju, ka Ilze Viņķele vēlas ieņemt izglītības un zinātnes ministra amatu.

Runājot par prezidenta lēmumu premjera amatam nominēt Kučinski, Āboltiņa norādīja, ka viņa var pieņemt pārmetumus par ne pārāk lielu aktivitāti. Tomēr tajā pašā laikā varot arī apliecināt, ka starp partijām norisinājušās dažādas sarunas par darāmajiem darbiem un tiem problēmjautājumiem, kas uztrauc gan "Vienotību", gan ZZS.

Viņķele trešdien aģentūrai BNS apstiprināja, ka pirmdien plkst.12.30 ir tikusies ar ZZS Saeimas frakcijas vadītāju Augustu Brigmani. Kopā uz tikšanos ar ZZS frakcijas vadīju bijusi arī "Vienotības" deputāte Lolita Čigāne. Viņķele sarunā ar aģentūru BNS noliedza, ka saņēmusi kādus solījumus no ZZS. "Ja kādam kaut kas ir apsolīts, tas nozīmē kāds kaut ko ir prasījis. Man neviens neko nav solījis, jo es neko nevienam neesmu prasījusi," viņa uzsvēra.

Vienlaikus aģentūras BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka Viņķele pirmdien saņēmusi solījumu no ZZS par to, ja viņa premjera amatā atbalstīs Kučinski, tad pretī saņems labklājības ministra vai izglītības ministra posteni.

BNS jau vēstīja, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis trešdien paziņoja, ka ir nolēmis premjera amatam nominēt Saeimas deputātu Kučinski no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS).

Laimdota Straujuma ("Vienotība") demisijas rakstu iesniedza pērn 7.decembrī.

BNS/ Foto: Edijs Pālens/ LETA