Valdības noteikumi rada haosu Latvijas skolās - kafejnīcās tukši plaukti
No šī gada skolu kafejnīcās vairs nedrīkst tirgot smalkmaizītes un konfektes. Skolēni tagad starpbrīžos skrien uz tuvējām bodēm, par ko sašutusi skolu vadība. Uz papīra bērnu veselība nodrošināta, bet praktiski tās ir pupu mizas.
Sabiedrība
2016. gada 15. janvāris, 06:35

Valdības noteikumi rada haosu Latvijas skolās - kafejnīcās tukši plaukti

Jauns.lv

Veselības ministrijas izstrādātie noteikumi par neveselīgas pārtikas tirdzniecības aizliegumu skolās drīzāk nodarījuši ļaunumu, nekā labumu. Neviens no Kasjauns.lv aptaujātiem skolu direktoriem nebija sajūsmā par jauno kārtību. Tagad bērni pa galvu pa kaklu starpbrīžos nesas pāri ielām uz tuvējiem veikaliņiem.

No 1. janvāra spēkā stājušies jaunie valdības noteikumi, kas skolu kafejnīcās un bufetēs aizliedz tirgot virkni par neveselīgiem uzskatītus produktus, piemēram, konfektes un smalkmaizītes. Teju visās skolu bufetēs tagad ir tukši plaukti, kuros sakrāmētas dzeramā ūdens pudeles un sulu pakas. Veselības ministrija var gavilēt! Beidzot apstiprināti tās izstrādātie noteikumi, ka turpmāk skolu kafejnīcās nedrīkst tirgot neveselīgu pārtiku.

Izveidojusies absurda situācija. Strikti ņemot, skolas bufetē nedrīkst tirgot, piemēram, pat maizi, ko skolēns ēdnīcā ēd pie zupas šķīvja jeb turpat ceptās pankūkas. Tagad kafejnīcu īpašniekiem jākombinē, lai skolēniem varētu piedāvāt normām atbilstošu bulciņu, kas līdzinās „sausmaizītei”, „sausiņam” vai „barankai”. Savukārt bērniem nospļauties uz jaunajiem noteikumiem un viņi pēc iemīļotām končām vai krēmīgās bulkas starpbrīdī skrien uz tuvējām bodēm.

„Bērni starpbrīžos bariem vien skries uz tuvējo veikalu”

Radošākie skolu bufetnieki mēģina izlīdzēties cepot „normām atbilstošas” bulciņas – sausmaizītes vai pankūkas, konfektes aizstāt ar sukādēm, bet limonādi ar jogurtiem. Tomēr daudzās skolās kafejnīcu plaukti ir ne tikai pustukši, bet gandrīz pilnīgi tukši, vēl briesmīgāk nekā komunistiskā totālā deficīta laikos.

Liepājas Raiņa 6. vidusskolas direktors Kārlis Strautiņš Kasjauns.lv teica: „Skolas bufete mums pašlaik ir diezgan tukša. Varbūt tas mudinās skolēnus ēst pusdienas. Bet mani jau uztrauc nevis situācija, kāda tā ir tagad, bet gan tad, kad ārā kļūs siltāks. Tad starpbrīžos bērni starpbrīžos bariem vien skries uz tuvējiem veikaliem pēc bulciņām, un tas jau ir bīstami no drošības viedokļa. Viņi skries pāri ielām, pa kurām notiek satiksme. Ja skolā es varu atbildēt par viņu drošību, tad uz ielas nē. Un slēgt skolas durvis ciet un nevienu nelaist ārā arī 0tā īsti nevaru. Kaut vai to pašu ugunsdrošības noteikumu dēļ nedrīkstu visas durvis turēt aizslēgtas.

Uzskatu, ka aizliegums jau nav tas īstais veids, kā kaut ko mainīt. Drīzāk būtu vajadzīga izglītošana un stāstīt bērniem, kas ir labs vai slikts.

Mūsu ēdnīcas meitenes mēģina kaut kā iziet no situācijas. Piemēram, tikko gatavoja banānu uzpūteni, varbūt arī cepsim pankūkas. Ja viņām izdosies bulciņas ar kaut ko aizstāt, tad tas būs ļoti labi.”

Kafejnīca nomirs dabiskā nāvē

Savukārt Cēsu Pilsētas vidusskolas direktore Aija Sīmane Kasjauns.lv sacīja: „Tā nu ir, ka skolas kafejnīcā tagad ir tikai ūdens un sulas paciņas. Un tikai… Bet bērni jau tāpat tās bulciņas ēd. Vecākie bērni skrien uz tuvējiem veikaliem, bet mazākie bērni paņem līdzi no mājām. Skolas gaiteņos taču redzu, ka bērni tās bulciņas ēd. Un nevaru arī teikt, ka bērni tagad vairāk ēd skolas pusdienas. Tā nav.

Nezinu, kā mūsu virtuves meitenes var izlīdzēties. Pankūkas jau vienmēr esam cepuši – gan rauga, gan plānās, gan pildītās. Bet tās jau netirgojam kafejnīcā. Tās ir ēdnīcā pie pusdienām. Domāju, ka skolas kafejnīca nomirs dabīgā nāvē”.

Toties Limbažu 3. vidusskolas direktors Ziedonis Rubezis Kasjauns.lv saka: „Mums ir tieši tāpat kā visiem – kafejnīcā daudz tukšu plauktu. Tagad uzņēmējam ir jādomā, bet viņi jau neko dižu nevar izdomāt., lai tirgotu tikai to, ko drīkst ēst. Nezinu, vai vajadzēja tik striktus noteikumus, ka kafejnīcā nedrīkst tirgot tās bulciņas un piciņas, ko cepam mūsu skolas virtuvē, jo nav attiecīgo papīru. Ko mēs esam panākuši? Tikai to, ka bērni tagad pāri ielai skrien pēc bulciņām uz veikalu”.

Glāze ar pienu un bulciņu – tas ir rituāls

Madonas 1. vidusskolas direktora pienākumu izpildītāja Inese Strode Kasjauns.lv pastāstīja: „Jā, kafejnīcā tagad ir mazāks piedāvājums, bet sortiments ar katru dienu vairojas, tagad, piemēram, vairāk parādījušies jogurti. Mūsu kafejnīcu apkalpo pašvaldības ēdināšanas uzņēmums un tas jau izpilda visus noteikumus. Šonedēļ parādījās  arī bulciņas, ko cepam paši, atbilstoši visām prasībām.

Mums novadā visiem skolēniem no 1. līdz 12. klasei ir brīvpusdienas un tāpēc varbūt arī kafejnīcas jautājums nav tik aktuāls. Tomēr bērni, kuri uz skolu brauc no tālākām novada vietām, to bulciņu grib. Pirmajā vai otrajā starpbrīdi ir pierasts, ka bērns izdzer glāzi piena ar bulciņu. Šai ziņā šī bulciņas pieejamība ir aktuāla”.

Ko drīkst tirgot skolu kafejnīcās?

Tagad ir vairāk aizliegumu, ko nedrīkst tirgot skolu kafejnīcās. Vieglāk uzskaitīt, ko drīkst. Jaunie valdības noteikumi mācību iestāžu kafejnīcās pieļauj tirgot tikai:

* svaigus un žāvētus augļus, ogas un dārzeņus, kā arī sukādes, bez pārtikas piedevām (krāsvielas, saldinātāji, konservanti);

* negrauzdētus riekstus un sēklas bez pievienotā cukura, sāls un pārtikas piedevām (krāsvielas, saldinātāji, konservanti);

* pienu un raudzētus piena produktus (piemēram, acidofilais piens, paniņas, rjaženka, kefīrs un jogurts), kuros tauku saturs nepārsniedz 2,5 procentus, un biezpienu, kurā tauku saturs nepārsniedz piecus procentus;

* saliktus piena produktus (piemēram, jogurts ar zemenēm, biezpiens ar zaļumiem, kefīrs ar ogu piedevu), kuros kopējais tauku saturs nepārsniedz 2,5 procentus, un saliktus piena produktus, kuru sastāvā ir biezpiens un kopējais tauku saturs nepārsniedz piecus procentus;

* sieru, kurā tauku saturs sausnā nepārsniedz 45 procentus;

* dzērienus - dzeramo ūdeni, augļu sulas, kā arī dārzeņu sulas bez pārtikas piedevām, pievienotā cukura un sāls; dzērienus, kas pagatavoti, izmantojot zaļo, melno un augu tēju, maltu, grauzdētu kafiju vai sausu vai pastas veida cigoriņu ekstraktu, izņemot šķīstošo tēju;

* šokolādi, kas satur ne mazāk kā 43 procentus kopējās kakao sausnas (tumšā šokolāde);

* sausmaizītes (galetes), sausiņus un barankas, kurās nav daļēji hidrogenētu augu tauku un nav pārtikas piedevu un kurās ir ne vairāk kā pieci grami cukura uz 100 gramiem produkta.

Aizliegto lietu sarakstā ir visa veida konfektes, saldinātie gāzētie dzērieni, kofeīnu saturoši dzērieni un arī smalkmaizītes. Noteikumi paredz, ka miltu un cukura konditorejas izstrādājumus, izglītības iestāžu teritorijā papildus pusdienu ēdienkartei nedrīkst izplatīt. Savukārt pusdienu kompleksajā un izvēles ēdienkartē arī turpmāk miltu un cukura konditorejas izstrādājumus drīkstēs iekļaut, ievērojot noteiktās papildu kvalitātes prasības.


Elmārs Barkāns/Foto: Evija Trifanova/LETA