Modes dizainers Arvils Linde sarīko savu pirmo gleznu personālizstādi Ogres muzejā
Ogres muzejā atklās latviešu jaunā dizainera Arvila Lindes pirmo gleznu izstādi „Dvēseļu putenis”, kurā viņš izstādījis lielformāta darbus ar zoomorfoziem tēliem.
Kultūra
2016. gada 15. janvāris, 13:00

Modes dizainers Arvils Linde sarīko savu pirmo gleznu personālizstādi Ogres muzejā

Jauns.lv

Ogres Vēstures un mākslas muzejā sestdien, 16. janvārī, pulksten 14.00 atklās modes dizainera Arvila Lindes pirmo personālizstādi „Dvēseļu putenis”, ar kuru viņš sevi piesaka gleznu pasaulē. Tajā viņš uzdod jautājumus par zemapziņas mežu iemītniekiem.

Līdz šim 28 gadus vecais mākslinieks Arvils Linde, kurš dzimis un bērnību pavadījis Suntažos, pazīstams kā modes dizainers. Studējis Latvijas Mākslas akadēmijā, kur šajā specialitātē ieguvis bakalaura un maģistra grādus, viņš ir viens no nedaudzajiem latviešu dizaineriem, kas piedalījies modes nedēļās ārpus Latvijas - Maskavā un Pēterburgā, bijis starptautiskās žūrijas loceklis Baltkrievijas jauno dizaineru konkursā „Fashion Mill” Minskā. Ticis atzīts un izraudzīts kā viens no daudzsološajiem, jaunajiem dizaineriem prestižā modes žurnāla „Vogue Italy" 2012. gada ikgadējā Talantu izdevumā, Kasjauns.lv informēja Ogres Vēstures un mākslas muzeja informācijas speciāliste Gunta Šmidre.

Izstādē „Dvēseļu putenis” redzamie deviņi lielformāta darbi tapuši divu gadu laikā un radušies kā mākslinieka tehnisks eksperiments agrāk zīmētas ilustrācijas pārnesot lielformāta gleznu izskatā. Sērijas darbi caur zoomorfoziem tēliem uzdod jautājumus par zemapziņas mežu iemītniekiem, par to, vai zvērs ir gleznā, vai arī tas ir sabiedrības spogulis, kas eksistē vien skatītāja klātbūtnē un mūsu prātos.

Arvils Linde saka: „Manas gleznas zināmā veidā ir provokatīvas un tiešas. Tās ir sabiedrības spogulis, kurā katrs saskatīs ko citu. Kā kvantu fizikā - skatītājs, skatoties uz objektu, pats to rada.

Man daudzreiz jautājuši, kāpēc gleznā kaut kas ir tieši tā un ne citādi. Kāpēc tajās esmu ielicis kvadrātiņus, taisnstūrus. Būtībā jau tas ir gan kompozicionāls elements, gan runā par to pašu „dvēseļu puteni” cilvēkos. Tie var būt elementi, kurus tu vēlies pielikt vai atņemt. Personības puzles.

Manuprāt, mākslai nav jābūt skaistai, tās galvenais uzdevums ir uzdot jautājumus. Es gribētu, lai šī izstāde liek skatītājam aizdomāties. Telpā starp gleznu un skatītāju ir atstāta brīva vieta katra personiskajam viedoklim. Un vienalga, kāds tas ir – galvenais, lai cilvēki skatās un domā paši.”

Arvila Lindes izstāde „Dvēseļu putenis” Ogres Vēstures un mākslas muzejā būs skatāma līdz 13. februārim.

   

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva