Pēc netikla kaimiņa uzbrukuma "Labvēlīgā tipa" mūziķis spiests pārcelties
„Labvēlīgā tipa” mūziķis Artūrs pēc piedzīvotās drāmas, ko sagādāja kaimiņš Genādijs, nu pārvācies uz jaunu mitekli. Arī cietusī roka atveseļota.
112
2016. gada 17. janvāris, 06:17

Pēc netikla kaimiņa uzbrukuma "Labvēlīgā tipa" mūziķis spiests pārcelties

Jauns.lv

Līdz tiesas spriedumam apsūdzēto var atstāt brīvībā pret policijas uzraudzību. Savādi ir, ja tādas „privilēģijas” bauda seksuālos noziegumos apsūdzētais. Vēl dīvaināk, ka viņš izolēts arī pēc uzbrukuma kaimiņiem, žņaudzot un salaužot plaukstu.

Teju katrā daudzdzīvokļu namā var gadīties iemītnieks, ar kuru sadzīvot ir sarežģīti. Grupas „Labvēlīgais tips” ģitārista Artūra Kutepova ģimenes pieredze ir pavisam skaudra – kaimiņš, kuru satracinājis mūziķa dzīvokļa remonta it kā radītais troksnis, nolēmis risināt situāciju, ar dūrēm metoties virsū Artūram un viņa sievai.

Piekauj un žņaudz savus kaimiņus

Incidents noticis 27. septembrī aptuveni pulksten 20 Ganību dambī. Tovakar pie Kutepoviem viesojās viņu draugs, kad piepeši visi izdzirdēja klauvējienus pie durvīm. Tas izrādījies kaimiņš Genādijs Ivanovs.

“Durvis tajā vakarā nebija ciet, un, kad Artūrs pienāca pie durvīm, viņš viņam metās virsū un sāka sist. Iemesls tam visam bija it kā remonta radīts troksnis, taču nekādu lielu trokšņu nebija,” atceras Kutepova sieva Kristīne.

Kad notiekošajā, kā vien varējusi, iejaukusies arī viņa, agresīvais vīrietis sācis sievieti žņaugt. “Situāciju atrisināja policists, kurš dzīvo stāvu zemāk. Viņš iejaucās, pārtrauca kautiņu, un tad tika izsaukta policija un ātrā palīdzība. Manam vīram konstatēja smadzeņu satricinājumu un plaukstas lūzumu. Turklāt uzbrucēja dēls Deniss visa šā ļembasta laikā devās ārā pagalmā un nolauza mūsu ciemiņa automašīnai spoguļus,” apgalvo Kristīne.

Seksa piedāvājumi pa telefonu

Šķiet, tas ir pietiekami daudz, lai Ivanova uzvedību turpmāk stingri kontrolētu policija, taču, kā atklāj Kristīne, šie notikumi, ir tikai aisberga redzamā daļa.

“Man ir zināms, ka viņš ir izkāvies un strīdējies ar daudziem mājas iedzīvotājiem. Personīgi es pati esmu saņēmusi no viņa arī seksa piedāvājumus pa telefonu un arī šajā sakarā vērsos policijā, taču vēlāk tika atzīts, ka viņa kontaktēšanās ar mani vairāk uzskatāma kā atzīšanās mīlestībā, nevis seksuāla uzmākšanās. Tam visam klāt nāk regulāri draudi izrēķināties arī pēc šā trakā kautiņa, par kuru ierosināta lieta. Turklāt es zinu, ka viņš gaida tiesu arī saistībā ar citām apsūdzībām,” stāsta Kristīne.

Apsūdzēts par netiklību

Apsūdzības, par kurām Ivanovs saukts Ziemeļu rajona tiesas priekšā, ir nopietnas: Krimināllikuma 161. pants par seksuāla rakstura darbībām ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, 162. pants par pavešanu netiklībā un 164. pants par personas iesaistīšanu prostitūcijā un prostitūcijas izmantošanu.

Konkrētākas informācijas nav, taču, kā apliecina Valsts policija, pēc šādām apsūdzībām nav nolemts Ivanovam piemērot apcietinājumu kā drošības līdzekli.

Arī uzbrukums Kutepovu ģimenei nav bijis pietiekams iemesls, lai agresīvo vīrieti izolētu no sabiedrības. “Par miesas bojājumu nodarīšanu policijā sākts kriminālprocess. Vīrietis atzīts par aizdomās turēto, un viņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis,” informē Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Ļaundari nedrīkst pārāk ierobežot?

Valsts policijā skaidro, ka, piemērojot drošības līdzekli, ir jāvērtē dažādi apstākļi, taču tas nedrīkst būt pārlieku ierobežojošs, ja mērķis sasniedzams ar vieglāku drošības līdzekli.

Drošības līdzeklim ir divi galvenie mērķi – nodrošināt, ka persona sadarbojas ar izmeklēšanu un atkārtoti neveic pārkāpumus. “Policija nevienu aizdomās turēto nevar apcietināt – ja rodas šāda nepieciešamība, to vienmēr izvērtē tiesa,” skaidro Sadovskis.

Tomēr ir acīm redzami, ka šajā gadījumā nav nodrošināts, ka persona uzvedas likumpaklausīgi. Ivanovs vismaz pagaidām turpina baudīt brīvību, bet jāpieraujas kaimiņiem – šķiet, viņus nesargā ne likums, ne policija, galvenais, lai varmāka nejustos pārlieku ierobežots.

Tiesas zālē draud nogalināt liecinieku

Neoficiāla informācija gan liecina, ka Genādijs beigu beigās vienā rāvienā izsmēlis  policijas pacietību. Kasjauns.lv rīcībā esoša neoficiāla informācija liecina, ka tiesa Genādiju atzinusi par vainīgu un piespriedusi reālu cietumsodu – 9 gadus. Genādijs tiesas procesa laikā esot piedraudējis nogalināt kādu no lieciniekiem un rezultātā apcietināts tiesas zālē – viņš ticis apcietināts turpat uz vietas.

Tiesa par Artūra piekaušanu vēl būs. Artūra Kutepova dzīvesbiedre Kristīne apstiprina, ka tiesas process par viņas vīra piekaušanu, kuras laikā Genādijs Artūram salauza plaukstu un mēģināja žņaugt arīdzan pašu Kristīni, vēl tikai būs: „Patlaban gaidām tiesu ekspertīzes slēdzienu, taču nekas nav atcelts – būs arī tiesa par Artūra piekaušanu”.

Kutepovi jau atraduši jaunas mājas

Kristīne arī apstiprina, ka Artūrs nu jau ir pilnībā izveseļojies un patlaban ģimene kopīgi plāno ievākties jaunajā miteklī. Veco dzīvokli Ganību dambī 16b, kurā līdz šim mituši kopā ar Genādiju Ivanovu, Kutepovi joprojām nav pārdevuši, taču, kā atzīst Kristīne, uzturēties tur vairs nevēlas. „Tagad mēģinām tikt galā ar pēdējo mantu pakošanu un loģistiku. Drīzumā būs sālsmaizes svētki,” priecīga ir Kristīne. Jāpiezīmē, ka, par spīti ieģipsētajai rokai, Artūrs Kutepovs kopā ar grupu 18. novembrī tomēr kāpa uz skatuves „Arēnā Rīga” un nospēlēja visu koncertu.


Kasjauns.lv/Foto: Anete Janševica/ Jānis Brīvzemnieks