foto: Ekrānuzņēmums no "Gazeta Wyborcza"
Poļu laikraksts: krievi Latvijā gaidot "zaļos cilvēciņus" - un iebrukuma gadījumā Rīga noturēšoties tikai 2 dienas
Viens no lielākajiem poļu laikrakstiem „Gazeta Wyborcza” raksta, ka lielākā daļa vecākās paaudzes Latvijas krievu gaidot „zaļos cilvēciņus” no Putina Krievijas.
Sabiedrība
2019. gada 4. aprīlis, 05:43

Poļu laikraksts: krievi Latvijā gaidot "zaļos cilvēciņus" - un iebrukuma gadījumā Rīga noturēšoties tikai 2 dienas

Jauns.lv

Viens no lielākajiem Varšavas laikrakstiem „Gazeta Wyborcza” publicējis satraucošu rakstu, ka Latvija gaida „zaļo cilvēciņu” iebrukumu no Krievijas, un to iebrukuma gadījumā Rīga pret naidniekiem spēs noturēties tikai divas dienas. Poļu laikraksts uzsver, ka vidējās un vecākās paaudzes Latvijas krievu iedzīvotāju to tik vien gaida, lai mūsu valstī iesoļotu „viņu armija”.

„Gazeta Wyborcza” žurnālists Mihails Kokots raksta: „Latvijā dzīvo gandrīz divi miljoni iedzīvotāju, no kuriem katrs trešais pieder krievu minoritātei. Rīgā krievu procents ir vēl lielāks, tur vairāk nekā puse runā krieviski. Valsts ar saviem iedzīvotājiem runā latviski. Tie, kuri nepārvalda latviešu valodu, nevar patstāvīgi aizpildīt dokumentus, nodibināt savu firmu, iesniegt prasību pēc pabalstiem. Vēlme krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu pirms vairākiem gadiem referendumā izgāzās.

Kāda krieviski runājoša pārdevēja Laura (ne tas izplatītākais vārds krievvalodīgo vidū - red.) Rīgas centrā teica: „Mums salīdzinājumā ar latviešiem ir vairākas priekšrocības, jo mēs kā minimums runājam divās valodās. Bet viņi pret mums neattiecas kā pret līdzvērtīgiem”. Latvieši uz viņu skatoties šķībi, kad viņa viņiem atbild krieviski un turpina:

„Vairākas reizes no klientiem dzirdēju, ka esmu okupante, un ka viņi okupantu valodā nerunās. Tas pats arī universitātē. Tikko kāds ierauga, ka es telefonā īsziņas rakstu krieviski, tā pārstāj ar mani runāt. Domāju braukt prom no Latvijas, jo valsts mums neko nedod.” Vienlaikus viņa pažēlojas, ka saņem tikai minimālo algu – 430 eiro.

Latvijas Televīzijas bijušais valdes priekšsēdētājs Ivars Belte “Gazeta Wyborcza”, ka bažas par krievu minoritātes lojalitāti Latvijas valstij jau pastāv kopš valsts neatkarības atgūšanas 1991. gadā un tās tikai pavairojušās pēc Krievijas veiktās Krimas okupācijas 2014. gadā.

„Daļa vecākās paaudzes sapņo par to, ka Latvijā iesoļos „viņu armija”, viņi tikai priecātos par „zaļajiem cilvēciņiem”. Tomēr tas ir mazticams. Vairums krievu, sevišķi jaunā paaudze, to nevēlas,” saka Belte.

foto: Ieva Čīka/LETA
Latvijas Televīzijas bijušais vadītājs Ivars Belte: “Agrāk domāju, ka mums nav nekāda saprātīga plāna iebrukuma gadījumā. Bet, par laimi, tā nav”.

Lai nomierinātu sabiedrisko domu sakarā ar iespējamo Krievijas iebrukumu, Latvijas armija žurnālistiem sarīkojusi slēgto semināru. Tas Belti nomierinājis, jo pārliecinājis, ka mums ir gudra stratēģija iebrukuma gadījumā. Mēs varētu Rīgu bez citu palīdzības aizsargāt divas dienas, un tad mums palīgā pagūtu atsteigties NATO sabiedrotie. „Agrāk domāju, ka mums nav nekāda saprātīga plāna iebrukuma gadījumā. Bet par laimi tā nav,” rezumē Belte.