Straujuma par pašreizējo politisko situāciju: "Es nekādu strupceļu neredzu!"
Bijusī premjere uzskata, ka Saeimas atlaišana šobrīd būtu pagalam bezjēdzīga.
Politika
2016. gada 20. janvāris, 09:21

Straujuma par pašreizējo politisko situāciju: "Es nekādu strupceļu neredzu!"

Jauns.lv

Pēdējo dienu notikumi ap jaunās valdības veidošanu Latvijas politiku nav ieveduši strupceļā, līdz ar to publiskajām runām par Saeimas atlaišanu neesot nekāda pamata, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Pēc Straujumas domām draudēt ar parlamenta atlaišanu varētu nepārtraukti, proti, jebkurā situācijā, kad rodas nelieli sarežģījumi sarunās par jaunas valdības izveidošanu.

"Es nekādu strupceļu neredzu, jo ir normāli, ka katra puse izvirzījusi savas prasības un tagad notiek sarunu process, kura laikā tiks panākta vienošanās par jaunās valdības izveidošanu. Rezultātā būs tāda pati koalīcija, bet par personālijām un atbildības jomām vēl neesam runājuši," stāstīja Straujuma.

Kā ziņots, valdības veidošanas sarunās būtu jāiesaista arī mazās opozīcijas frakcijas - Latvijas Reģionu apvienība un NSL, uzskata nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Viņš sacīja, ka mazās frakcijas būtu jāiesaista valdības veidošanā, lai "Ministru prezidenta amata kandidātam Mārim Kučinskim (ZZS) būtu lielākas manevra iespējas un nebūtu bīstamas "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas "sarkanās līnijas"".

Taujāts par LRA un NSL pozīciju neatbalstīt Kučinska valdību, Dzintars pauda, ka tas varētu būt taktisks gājiens, lai nonāktu pie lielākās ietekmes valdības veidošanas procesā. Viņš gan uzsvēra, ka valdības veidošanas procesu vada premjera amata kandidāts, līdz ar to viņš var aicināt šīs partijas uz sarunu.

Tāpat Dzintars norādīja - ja process atkal virzīsies strupceļā, tad ir radikālāks risinājums - Saeimas atlaišana, kas šķiet nu jau nedaudz ticamāks nekā pirms kāda laika.

LRA un NSL jau iepriekš vienojušās nebalsot par Kučinska vadītu valdību.

Kā ziņots, pašlaik koalīcijas partneriem vēl nav vienošanās par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā. Partija "Vienotība" vakar sarunā ar Kučinski paudusi vēlmi pārraudzīt sešas ministrijas, bet premjera amata pretendents nekādus solījumus neesot devis. "Vienotība" Kučinskim paudusi vēlmi vadīt Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Satiksmes ministriju, Tieslietu ministriju un Ekonomikas ministriju.

Savukārt nacionālās apvienības valde lēmusi, ka VL-TB/LNNK ministriem jāturpina strādāt arī nākamajā valdībā. VL-TB/LNNK pārraudzībā pašlaik ir arī "Vienotības" minētā Tieslietu ministrija, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Kultūras ministrija.

Tikmēr ZZS savā pārziņā vēlētos Finanšu ministriju, Zemkopības ministriju, Aizsardzības ministriju, Satiksmes ministriju un Veselības ministriju.

LETA/Foto: AFP/LETA