Dombrovskis atbalsta ideju no degvielas nodokļa finansēt bēgļus
EK viceprezidents Valdis Dombrovskis.
Politika
2016. gada 30. janvāris, 18:52

Dombrovskis atbalsta ideju no degvielas nodokļa finansēt bēgļus

Jauns.lv

(papildināta ziņa 21:31) Vācijas ierosinājums ieviest Eiropas Savienības (ES) degvielas nodokli, lai finansētu masveida bēgļu uzņemšanu, guvis Eiropas Komisijas (EK) atbalstu, sestdien ziņo žurnāls “Der Spiegel”.

Šādu ideju pagājušajā nedēļā izteica Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible.

"Es piekrītu Vācijas finanšu ministram, ka mums, Eiropā, nepieciešamas svaigas idejas, kā tikt galā ar bēgļu krīzi, tajā skaitā stiprinot ES ārējās robežas un palīdzot bēgļiem ārpus ES. Ņemot vērā bēgļu krīzi, drošības stiprināšanai Eiropā nepieciešams Eiropas līmeņa risinājums. Degvielas nodoklis nacionālā vai Eiropas līmenī varētu būt iespējamais finansējuma avots, īpaši ņemot vērā to, ka benzīna cenas ir vēsturiski zemā līmenī. Taču tas ir tikai viens no iespējamiem risinājumiem, mums rūpīgi jāizvērtē visas alternatīvas īpaši, lai nodrošinātu to, ka izmaksu sadalījums būtu pēc iespējas taisnīgs un līdzsvarots," sacīja ES viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Tajā pašā laikā Šeibles priekšlikums izsaucis kritikas vētru, tostarp pat no paša pārstāvēto kristīgo demokrātu (CDU) puses.

Partijas vicepriekšsēdētāja Jūlija Kleknere norādīja, ka ministra ieteikums līdzinās paziņojumam nodokļu maksātājiem, ka tiem no savas kabatas būs jāsedz nekontrolētās imigrācijas radītie izdevumi.

BNS Foto: AFP/LETA