Ļaudis novērtē Dailes teātra jauno mūziklu par Žannu d`Arku. FOTO
Starp viesiem bija arī politiķe Solvita Āboltiņa un viņas vīrs (attēlā apakšā no kreisās).
Kultūra
2016. gada 31. janvāris, 13:00

Ļaudis novērtē Dailes teātra jauno mūziklu par Žannu d`Arku. FOTO

Jauns.lv

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvojis mūzikls “Žanna d'Arka”. Šīs vērienīgās izrādes režisors ir Dž.Dž.Džilindžers, bet skatītāji īpaši novērtējuši komponista Kārļa Lāča orģinālmūziku ar Jāņa Elsberga dzeju.

Mūzikla sižets ir vēstures klasika - Simtgadu karš starp Franciju un Angliju ir ilgākais karš cilvēces vēsturē. Francija slīkst asinīs, tauta ir zaudējusi cerības, un valsti var glābt vienīgi brīnums. Taču ir pareģots, ka Franciju izglābs Lotringas jaunava - meitene no vienkāršās tautas. Dūja kļūs par ērgli, krusts - par zobenu, un Francija pacelsies kā Fēnikss no pelniem.Žannai ir pavisam maz laika, lai piepildītu savu likteni. Viņu sauc Dieva balss. Viņa izies cauri ugunij un paliks ļaužu sirdīs uz laiku laikiem. 500 gadus pēc nāves 1920.gadā Romas katoļu baznīca iecēla Žannu d'Arku svēto kārtā. Leģenda vēsta, ka viņas sirdi uguns nav skārusi - tā vēl joprojām pukst par Franciju un pukstēs mūžīgi.

Šajā izrādē, kurā scenogrāfs ir Mārtiņš Vilkārsis, bet kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa, piedalās teju vai viss Dailes teātra aktieru kolektīvs. Galvenajā – Žannas d`Arkas lomā ir Ilze Ķuzule-Skrastiņa vai Ieva Segliņa (Žanna d’Arka), bet Artūrs Skrastiņš ir Karalis Šarls VII. Vēl mūziklā redzami Gints Grāvelis (Bīskaps Kašons), Intars Rešetins (Žans, jauns karavīrs), Ģirts Ķesteris (Žils de Rē, karavadonis), Ērika Eglija (Aragonas Jolanda, karaļa sievasmāte), Aldis Siliņš (Āksts). Lauris Dzelzītis (Žaks d‘Arks, Žannas tēvs), Aija Dzērve vai Ieva Kerēvica (Izabella, Žannas māte), Sanda Lapiņa, Rebeka Rēķe, Elfrīda Geidmane (Mazā Žanna), Artis Robežnieks (Lauku mācītājs), Lelde Dreimane (Jauna zemniece / Meiča karā), Sarmīte Rubule (Jauna zemniece), Akvelīna Līvmane (Priore), Gints Andžāns (Prokurors), Dainis Gaidelis (Tiesnesis), Dainis Grūbe (Vēstnesis) kā arī Artis Robežnieks, Ivars Auziņš, Dainis Gaidelis, Lauris Dzelzītis, Aldis Siliņš, Artūrs Dīcis, Dainis Grūbe, Gints Andžāns, Mārtiņš Počs, Lauris Subatnieks, Edijs Zalaks, Mārtiņš Upenieks (Tauta, galminieki, karavīri, tiesneši) un Akvelīna Līvmane, Kristīne Nevarauska, Sarmīte Rubule, Aija Dzērve, Esmeralda Ermale, Dārta Daneviča, Lelde Dreimane, Anete Krasovska, Ieva Florence (Tauta, galma dāmas, mūķenes).

Kasjauns.lv/Foto: Gunārs Janaitis/Mārtiņš Ziders