VID ģenerāldirektore vēršas Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu veikt pārbaudi par LTV sižetos atspoguļoto
Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone ir vērusies Ģenerālprokuratūrā.
112
2016. gada 2. februāris, 14:50

VID ģenerāldirektore vēršas Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu veikt pārbaudi par LTV sižetos atspoguļoto

Jauns.lv

Saistībā ar pēdējo nedēļu laikā vairākos televīzijas sižetos un raidījumos izskanējušo informāciju par vairāku VID darbinieku iespējamiem pārkāpumiem, šodien, 2016. gada 2. februārī, Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone ir vērusies Ģenerālprokuratūrā. Savā vēstulē VID vadītāja lūdz ģenerālprokuroru pārbaudīt publiski izskanējušo informāciju minētajos televīzijas sižetos.

VID ir pieņēmis lēmumu lūgt Ģenerālprokuratūru veikt neatkarīgu pārbaudi arī tādēļ, ka VID Finanšu policijas pārvaldes pamatdarbības uzdevums – nodrošināt operatīvās darbības un izmeklēšanas veikšanu noziedzīgu nodarījumu atklāšanā un novēršanā valsts ieņēmumu jomā, kā arī VID ierēdņu un darbinieku darbībā - tiek veikts saskaņā ar Operatīvās darbības likumu un Kriminālprocesa likumu. Arī televīzijas sižetos publiski izskanējušo informāciju ir iespējams pārbaudīt tikai saskaņā ar šiem likumiem, tādēļ šādu izvērtējumu un pārbaudi nav iespējams veikt pašā Valsts ieņēmumu dienestā.

Kā jau minēts, arī VID pēdējo divu gadu laikā ir veicis vairākus pasākumus, lai uzlabotu un pilnveidotu VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļas  darbu, kā arī apzinātu un mazinātu korupcijas riskus VID darbinieku vidū.

Jau 2014.gada rudenī mainījās daļas vadība, tika pieņemti rūpīgi izvērtēti un pamatoti lēmumi par subordinācijas maiņu, proti, Iekšējās drošības daļa kļuva tieši pakļauta VID Finanšu policijas pārvaldes direktoram. 2014. gadā ir mainīts Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļas reglaments, paplašinot daļas uzdevumus arī ar noziegumu izmeklēšanu. Šo uzdevumu veikšanai papildus tika piešķirtas štata vietas. Darbu daļā sāka divi savā jomā kompetenti, profesionāli un stingrā iekšējā konkursā izvēlēti izmeklētāji, kuru darbs saistīts ar pašas institūcijas darbinieku rīcības izmeklēšanu.

Ir arī rūpīgi pārstrādāts VID korupcijas risku reģistrs un izstrādāti risku novēršanas pasākumi, ieviests personāla atlases mehānisms - pastiprināta jauno darbinieku izvērtēšana, VID darbības jomās ar augstāko risku, kā arī stiprināta sadarbība ar citām tiesībsargājošām iestādēm, t.sk., KNAB. Šogad VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļas rīcībā nodota no jauna izveidota informatīvā sistēma, lai sniegtu atbalstu VID amatpersonu vērtēšanai un identificēšanai attiecībā uz iespējamiem korupcijas riskiem. Arī VID struktūrvienību vadītāji regulāri tiek aicināti pievērst pastiprinātu uzmanību iekšējiem kontroles pasākumiem.

Papildus iepriekš minētajam, lai nostiprinātu korupcijas novēršanas pasākumus VID, līdz šī gada aprīlim VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļai tiks piešķirtas papildu četras amata vietas, jo šobrīd korupcijas novēršanas jomā strādājošo izmeklētāju kapacitāte ir nepietiekama salīdzinājumā ar kopējo VID darbinieku skaitu.

VID jau vairākus gadus izmanto fizisko personu nodokļu nemaksāšanas novēršanas sistēmu RASA, kurā tiek integrēti arī visu valsts amatpersonu deklarāciju dati, lai pārbaudītu VID darbiniekus gan attiecībā uz nodokļu maksāšanu, gan lai identificētu tos darbiniekus, kurus vajadzētu uzraudzīt īpašāk, jo iespējami augsti korupcijas riski.

Saskaņā ar VID vadības jau 2015. gada martā doto uzdevumu īpaši izvērtēt VID amatpersonas tika veikta analīze VID darbiniekiem, salīdzinot viņu amatpersonu deklarācijās par 2014.gadu uzrādītos datus ar citu VID rīcībā esošo informāciju, kā arī novērtētas attiecībā uz nodokļu nomaksu. Analīzes rezultātā iegūtie dati ir apkopoti saistībā ar iespējamo izdevumu pārsniegumu pār ienākumiem; veikto darījumu aplikšanu/neaplikšanu ar nodokļiem un to nomaksu. Tāpat tika apkopoti dati no iesniegtajām valsts amatpersonu deklarācijām par tajās deklarētajiem naudas uzkrājumiem; aizdevumiem; parādsaistībām; veiktajiem darījumiem utt. Analīzes rezultāti tika iesniegti VID Iekšējās drošības daļai ar mērķi ātrāk identificēt tās VID amatpersonas, kuras nepieciešams padziļināti izvērtēt arī attiecībā uz iespējamiem korupcijas riskiem.

Kopumā padziļināta izdevumu atbilstības deklarētajiem ienākumiem analīze pabeigta 33 VID darbiniekiem, līdz ar to papildu deklarācijas pieprasītas 15 VID darbiniekiem; nodokļu auditi saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 22.pantu (izdevumu pārsniegums pār ienākumiem) -  veikti 5 VID darbiniekiem, papildus budžetā aprēķinot 73,0 tūkst. euro. Šobrīd pastiprināti tiek vērtēta vēl 171 VID amatpersona.

Tāda pati VID darbinieku deklarāciju izvērtēšana ir plānota arī šī gada rudenī, izvērtējot 2015. gadā iesniegtās deklarācijas.

Papildus tam, pilnveidojot VID Iekšējās drošības daļas analītisko un operatīvo darbu un izmantojot jau esošās VID informācijas sistēmas, ar šo gadu ir ieviesta jauna Risku analīzes sistēma korupcijas risku analīzes veikšanai, kas sniedz detalizētu informāciju ne tikai par VID amatpersonu un darbinieku, bet arī viņu tuvāko ģimenes locekļu un radinieku patieso mantisko stāvokli.

Pateicoties šai sistēmai, ar laiku būs iespējams arī izstrādāt riska personas jeb “aizdomīgā darbinieka” profilu, kas ļaus daudz īsākā laikā un precīzāk identificēt aizdomīgās personas VID darbinieku vidū, iespējami operatīvi uz to reaģēt un izskaust šādus darbiniekus no mūsu rindām.

Turpināsies minētās 171 VID amatpersonas izvērtēšana un nepieciešamo pasākumu īstenošana, ik mēnesi sniedzot VID vadībai informāciju par paveikto. Tiks pilnveidota Nodokļu pārvaldes, Nodokļu kontroles pārvaldes un Finanšu policijas pārvaldes sadarbība.

Līdz šī gada martam VID izvērtēs pašreiz spēkā esošos normatīvos aktus un izstrādās tajos grozījumu priekšlikumus attiecībā uz VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļas pakļautību, par precīzu atbildības un pienākumu sadalījumu par amatpersonu deklarācijās iekļauto ziņu patiesuma pārbaudēm VID un KNAB starpā, par skaidras naudas ierobežojumiem amatpersonām un mantojumu apliecību patiesuma un tiesiskuma izvērtēšanu pirms to izsniegšanas.

Arī turpmāk visi jautājumi, kas saistīti ar iekšējiem korupcijas riskiem un citiem iespējamiem amatpersonu un darbinieku pārkāpumiem, būs VID vadības pastiprinātā uzmanības lokā un tiks darīts viss iespējamais, lai riski tiktu apzināti un novērsti savlaicīgi.


Regīna Zommere/Foto: Oļegs Zernovs