Pirmo reizi latviešu valodā tiek izdots latviešu autora darbs par nacionālsociālisma ideoloģiju
Dribins (attēlā) norādīja, ka Zariņa monogrāfijā izmantoti tie paši avoti, kas disertācijā - nacionālsociālisma diktatūras laikā tapušie vācu ideologu darbi. Tie analizēti un salīdzināti ar realitāti.
Kultūra
2016. gada 4. februāris, 23:49

Pirmo reizi latviešu valodā tiek izdots latviešu autora darbs par nacionālsociālisma ideoloģiju

Jauns.lv

Viļņa Zariņa (1930-2014) grāmata "Nacionālsociālisma ideoloģija un tās izpausmes Latvijā" ir pirmais Latvijā latviešu valodā izdotais un latviešu autora sarakstītais darbs par nacionālsociālisma ideoloģiju un tās izpausmēm, grāmatas atvēršanas svētkos sacīja vēsturnieks, viens no grāmatas komentāru autoriem Leo Dribins.

Viņš uzsvēra, ka šodien ir liela diena zinātnē. "Paredzu, ka tuvāko desmit gadu laikā jauna grāmata par nacionālsociālisma ideoloģiju neiznāks. Tas gan nenozīmē, ka Zariņa darbs nevarētu piedzīvot otro un trešo laidienu," sacīja Dribins. "Šodien neatradīsies cilvēki, kas šādu grāmatu varētu uzrakstīt. Tur bija jāiziet laikmetam cauri," pauda vēsturnieks.

Dribins norādīja, ka Latvijas sabiedrību šāda veida darbi interesē. Viņš sacīja, ka starp grāmatām - kā pētījumiem, tā daiļliteratūru - ir atrodami arī nekvalitatīvi tēmai veltīti darbi, un no šī viedokļa Zariņa monogrāfija tiek izdota tieši laikā, reabilitējot grāmatniecību.

Vēsturnieks stāstīja, ka "Nacionālsociālisma ideoloģija un tās izpausmes Latvijā" ir jauns, oriģināls darbs un vienlaikus tā ir atgriešanās pie Zariņa vēstures zinātņu kandidāta disertācijā skatītajiem jautājumiem, kam viņš pēc disertācijas uzrakstīšanas vairs netika pievērsies. Pēc Dribina aplēsēm, materiāli monogrāfijai tikuši vākti 15 gadus. "Viņa sirdsapziņa bija radījusi tādu mērķi, ka viņam jāatmasko vācu nacionālsociālisma ļaunums Latvijā, un neviens cits to nedarīs," izteicās vēsturnieks.

Dribins norādīja, ka Zariņa monogrāfijā izmantoti tie paši avoti, kas disertācijā - nacionālsociālisma diktatūras laikā tapušie vācu ideologu darbi. Tie analizēti un salīdzināti ar realitāti. Zariņš monogrāfijā rakstījis par fašismu un tā izpausmēm, analizējis un kritizējis totalitārismu, kā draudošu spēku aplūkojis lielvalstu šovinismu, kā arī nodaļu veltījis rasismam un holokaustam. Grāmata papildināta ar Dribina un vēsturnieka Kaspara Zeļļa komentāriem.

Zariņa (1930-2014) monogrāfija "Nacionālsociālisma ideoloģija un tās izpausmes Latvijā" nāk klajā pēc filozofa nāves. LU Filozofijas un socioloģijas institūts, kas bija viņa pēdējā ilgstošā darbavieta, izpilda savu solījumu autoram - pabeigt monogrāfijas sakārtošanu publikācijai un laist to klajā cerībā, ka Latvijas lasošajai publikai, vēsturniekiem profesionāļiem, vēstures traģisko notikumu lieciniekiem un studējošajai jaunatnei tas būs vajadzīgs un analītisks materiāls, lai saprastu nacionālsociālisma idejiskās saknes, tā propagandas spēku un ideoloģisko apmātību.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA

Tēmas