Koalīcijas partneri vienojušies par Kučinska valdības deklarāciju
Kučinskis pastāstīja, ka koalīcijas pārstāvji vienojušies par formulējumu Latvijas noraidošajai nostājai papildu bēgļu uzņemšanas jautājumā.
Politika
2016. gada 8. februāris, 16:57

Koalīcijas partneri vienojušies par Kučinska valdības deklarāciju

Jauns.lv

Koalīcijas partneri pirmdien vienojušies par premjera amata kandidāta Māra Kučinska (ZZS) valdības deklarāciju un arī koalīcijas līgumu.

Kučinskis pirmdien žurnālistiem apstiprināja, ka ar Nacionālo apvienību (NA) saskaņoti deklarācijas punkti par bēgļiem.

"Visi koalīcijas partneri ir vienojušies par gala redakciju. Šobrīd tiek izdarīti pēdējie redakcionālie labojumi, un tā ir parakstīšanai gatava," viņš sacīja.

Valdības deklarācijā būs rakstīts, ka Latvija respektē līdzšinējos pieņemtos lēmumus par patvēruma meklētājiem, bet uzskata, ka mūsu valsts nevar uzņemt papildu patvēruma meklētājus.

Panākta vienošanās arī par koalīcijas partiju sadarbības līgumu.

"Es piedāvāju dažas izmaiņas. Steidzamo, negaidīto jautājumu vairāk nebūs. Partneri piekrita tam, ka tādi jautājumi varētu būt vienīgi tad, ja tas saistās ar "force majure" vai mūsu pozīciju apstiprināšanu, pretējā gadījumā tam jābūt izdiskutētam, sagatavotam Ministru kabinetā. Aizvien lielāku lomu iegūs Ministru kabineta komitejas un Ministru kabineta sēdes," pauda Kučinskis.

Koalīcijas partneri deklarāciju parakstīs ceturtdien plkst.8.30.

Jau vēstīts, ka Kučinskis un NA pagājušajā nedēļā vēl nebija vienojušies par to, kā traktēt Latvijas valdības pozīciju attiecībā uz patvēruma meklētāju uzņemšanu.

Nākamās potenciālās valdības prioritātes būs tautsaimniecības izaugsme, iekšējā un ārējā drošība, nacionālā identitāte, reformas gan izglītības, gan veselības jomā, mediju politika, sabiedrības integrācija, bēgļu jautājumi.

Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas prezidenta plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā Latvijā uzņemot līdz 776 patvēruma meklētājus.

Saeima par Kučinska valdību balsos ceturtdien.

Par jaunu patvēruma meklētāju uzņemšanu, reaģējot uz ārkārtēju patvēruma meklētāju pieplūdumu, iepriekš plaši diskutēts arī Saeimā, skatot jauno Patvēruma likumu.

Nesen pieņemtais likums paredz, ka par patvēruma meklētāju pārcelšanas vai pārmitināšanas mehānismu, kas izveidots, reaģējot uz ārkārtēju patvēruma meklētāju pieplūdumu uz ES ārējām robežām, lēmumus pieņem Ministru kabinets, pamatojoties uz Saeimas lēmumu. Tāpat valdība, pamatojoties uz parlamenta lēmumu, šajos jautājumos pauž Latvijas valsts nostāju, tajā skaitā arī ES institūcijās.

Informē par topošās valdības deklarācijas un koalīcijas līguma teksta redakcijām - video: BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA