foto: LETA
"Jaunā Vienotība" JKP piedāvāto valdības darba plānu vairāk redz kā "priekšvēlēšanu dokumentu"
"Jaunās Vienotības" valdes priekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš.
Politika
2018. gada 12. novembris, 14:06

"Jaunā Vienotība" JKP piedāvāto valdības darba plānu vairāk redz kā "priekšvēlēšanu dokumentu"

Jauns.lv / LETA

"Jaunā Vienotība" (JV) nominētā premjera amata kandidāta Jāņa Bordāna piedāvāto valdības darba plānu vērtē kā labu sākumu tālākām sarunām, tomēr vairāk to redz kā Jaunās konservatīvās partijas (JKP) "priekšvēlēšanu dokumentu, nevis profesionālu valdības darba plānošanas rīku", informēja JV preses sekretārs Sandris Sabajevs.

JV ir iepazinusies ar Bordāna valdības deklarācijas projektu un šodien partiju sarunās paudīs savu pozīciju par virkni nākamās valdības uzvedumu.

JV iestājas par skaidru ekonomikas izaugsmes vīziju, pārdomātas reģionālās reformas īstenošanu, pret ievērojamu nodokļu palielinājumu un neatbalsta strauju, nozīmīgu pilsonības sistēmas revīziju, paziņoja partijas pārstāvis.

JV nevarot atbalstīt vairākus Bordāna sagatavotās valdības deklarācijas punktus. Politiskais spēks uzskata, ka nav pieļaujamas atkāpes no izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (JV) uzsāktās reformas par pāreju uz latviešu valodu izglītības procesā, kā arī stingri iestājas pret nodokļu celšanu. JV uzskata, ka arī "prefektu sistēma pašvaldībās pēc "Putina gubernatoru" principa Latvijā nav atbalstāma".

Paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem JV valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš pauž, ka politiskais spēks piekrīt daudziem no valdības deklarācijas projektā minētajiem darbiem, tomēr ir vairākas ieceres, ko nevaram atbalstīt. Tāpat tajā iekļauti darbi, par kuriem vēl ir nepieciešamas papildus diskusijas. "Ļoti būtiski ir saprast iecerēto darbu kopējo fiskālo ietekmi un redzēt kopējo tautsaimniecības attīstības vīziju," uzsver Kariņš.

JV ir nosūtījusi rakstiskus priekšlikumus un arī partiju sarunās sniegs savus komentārus par svarīgākajiem piedāvātās valdības deklarācijas punktiem, tai skaitā tiesiskuma stiprināšanu, valsts iekšējo drošību, veselības aprūpes reformām u.c.

Kā ziņots, piecas 13.Saeimā ievēlētas partijas šodien turpinās diskusijas par valdības izveidi. Šodien potenciālo koalīcijas partneru starpā tiks apriests jautājums par topošās valdības darbu plānu.

Jaunā konservatīvā partija (JKP), "KPV LV", "Attīstībai/Par!", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Jaunā Vienotība" plāno tikties šodien plkst.13 Ministru kabinetā.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) jaunās valdības darba plānā piedāvā piešķirt Latvijā dzimušajiem nepilngadīgiem bērniem Latvijas pilsonību, palielināt veselības aprūpes budžetu, bet minimālo pensiju 200 eiro apmērā tagad sola divu gadu laikā, nevis 2019.gadā.

JKP piektdien nosūtīja potenciālajiem koalīcijas partneriem savu priekšlikumu par topošās valdības darbiem. JKP arī iepriekš piedāvājusi iespējamu darbu plānu, bet šis piedāvājums ir papildināts un mainīts. Kopumā JKP piedāvātais valdības darba plāns ir uzrakstīts uz 13 lapām un tajā ir 15 sadaļas.