Ārsts Dzintars Mozgis: "Lielākā daļa no gripas komplikācijām mirušo nebija vakcinējušies"
Mozgis prognozē, ka gripas epidēmija varētu turpināties arī martā.
Sabiedrība
2016. gada 17. februāris, 08:50

Ārsts Dzintars Mozgis: "Lielākā daļa no gripas komplikācijām mirušo nebija vakcinējušies"

Jauns.lv

Lielākā daļa cilvēku, kuri miruši no gripas radītajām komplikācijām, nebija vakcinējušies, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" teica Slimību profilakses un kontroles centra direktora vietnieks Dzintars Mozgis.

Viņš paskaidroja, ka šogad miruši jau 22 cilvēki un 15 no tiem nebija vakcinējušies. Viņš arī paskaidroja, ka gripa šogad skārusi gados jaunus cilvēkus, arī bērnus.

Mozgis prognozēja, ka gripas epidēmija varētu turpināties arī martā.

Mediķi atgādina, ka gripa sākas ļoti strauji un biežākās slimības pazīmes ir augsta temperatūra, drudzis, stipras galvas sāpes, kaulu laušanas sajūta, sāpes acu ābolos, izteikts nespēks, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, mokošs klepus. Novērojot šādus simptomus, noteikti jāsazinās ar ģimenes ārstu. Noteikti nevajadzētu apmeklēt darbu, kā arī laist uz skolu sasirgušos bērnus.

Saslimšanas gadījumā cilvēkam nepieciešams ievērot mieru, lietot organismu spēcinošu uzturu un uzņemt daudz šķidruma – zāļu tējas, augļu sulas, minerālūdeni.

Lai mazinātu risku saslimt ar gripu, iedzīvotāji tiek aicināti stingri ievērot higiēnu un veikt regulāru roku mazgāšanu, tāpat regulāri jāvēdina un jāuzkopj telpas. Jāizvērtē nepieciešamība apmeklēt publiskus pasākumus un citas vietas, kur uzturas daudz cilvēku.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA