foto: LETA
JKP ziedotājam, politiķu aprindās labi zināmajam Pēterim Ragaušam iespaidīgi plāni Skultes ostā
Kuģi Skultes ostā.
2018. gada 4. novembris, 20:18

JKP ziedotājam, politiķu aprindās labi zināmajam Pēterim Ragaušam iespaidīgi plāni Skultes ostā

Jauns.lv / LETA

Latvijas goda konsuls ASV Pēteris Aloizs Ragaušs, kurš palīdzējis organizēt vai bijis klāt vairākās Latvijas amatpersonu un politiķu vizītēs ASV, attīsta sašķidrinātās gāzes termināļa projektu Skultes ostā, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

foto: Latvijas Vēstniecība ASV
Vēstnieks Andris Teikmanis kopā ar Pēteri Rugaušu šī gada februārī.

Ragaušs nu jau kā gadu ir AS "Skulte LNG Terminal" padomes priekšsēdētājs. Viņš vēstulē raidījumam skaidrojis, ka Skultes termināla projektā iesaistījies, jo tam esot visas iespējas kļūt par lētāko sašķidrinātās gāzes termināli pasaulē. To nodrošinot Inčukalna gāzes krātuves tuvums. Tas nozīmē, ka ostā nebūs jāveido gāzes uzglabāšanas tvertnes, bet gāzi pa tiešo varēs pumpēt Eiropā trešajā lielākajā gāzes krātuvē. Projekts došot iespēju Latvijā iegūt būtiski lētāku gāzi. Valstij tikai esot jārūpējas, lai starp gāzes piegādātājiem notiek godīga konkurence, rakstījis uzņēmējs.

Ragaušs arī apgalvojis, ka projektam atbalsts tikšot meklēts Latvijas valdībā, Briselē un Vašingtonā. Pirms kļūšanas par goda konsulu Ragaušs veidojis karjeru gāzes un naftas biznesā, strādājis "British Petroleum" un citās lielās kompānijās.

Atsaucoties uz vairāki politiķu un diplomātu atmiņām, raidījums vēstīja, ka Ragaušs palīdzējis organizēt tikšanos ar Teksasas naftas un gāzes biznesmeņiem, kad ASV ieradās toreizējais Latvijas prezidents Andris Bērziņš. Ragaušs arī bijis klāt, kad pirms trim gadiem notika ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) vizīte naftas un gāzes uzņēmumos Teksasā.

Raidījums arī noskaidrojis, ka Ragaušs ir Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ceturtais lielākais ziedotājs. 10 000 eiro ziedojums JKP kontā ieripojis pēc tam, kad šī gada maijā partijas līderis Jānis Bordāns kopā ar partijas biedru Gati Eglīti devās uz ASV, kur, pēc partijas paustā, notika tikšanas ASV Kongresā un domnīcās, kā arī apmeklēts Amerikas Latviešu Apvienības kongress Vašingtonā. JKP mājaslapā atrodama arī abu fotogrāfija ar goda konsulu.

JKP līderis Jānis Bordāns raidījumam atzina, ka jau iepriekš pazina Ragaušu, tomēr šai vizītei neesot bijušas nekādas saistības ar viņu, viņš satiks Amerikas Latviešu Apvienības kongresā. Bordāns arī uzsvēra, ka vizītes mērķis bija iepazīstināt ar partiju un aicināt tai ziedot, jo tādā veidā JKP veido savu budžetu.

Pats Ragaušs vēstulē "Nekā personīga" skaidrojis, ka līdz šim ziedojis konservatīviem politiķiem ASV, bet šoreiz nolēmis sponsorēt partiju Latvijā. Viņaprāt, ziedotā summa Latvijas mērogiem būs nozīmīgāka nekā, ja to viņš pārskaitītu kādai partijai ASV.

"Nekā personīga" arī noskaidrojis, ka "Skulte LNG Terminal" uzņēmuma valdē strādā kādreizējais laikraksta "Diena" vadītājs Salmiņš. Raidījums atgādina, ka laikā, kad "Dienas" īpašnieku un vadības struktūrās sāka strādāt ar Aināru Šleseru un Andri Šķēli saistītii cilvēki, 2010.gada vasarā Salmiņš uz trim gadiem nonāca SIA "Dienas Mediji" valdes priekšsēdētāja amatā. Pēc tam viņš publiskā blogā aprakstīja kā oligarhi ar viņa rokām centušies graut laikrakstu un kā viņš tam pretojies. "Nekā personīga" Salmiņš uzsvēris, ka Skultes projektā Šķēles un Šlesera neesot, bet, pateicoties Ragauša kontaktiem, tiekot meklēti investori ārzemēs.

Vienlaikus raidījums arī piebilst, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Gatis Ābele, kurš reiz bija Reiznieces-Ozolas biroja vadītājs un pēc darba politikā izveidoja "Nacionālā gāzes termināļa biedrību", šobrīd no biedrības aizgājis, bet tajā nonākuši viņa paziņas ar jaunajiem plāniem Skultes ostā veidot sašķidrinātās gāzes termināļa projektu.