Andrim pirms 6 gadiem Norvēģijā atņēma mazo meitiņu. Viņš stāsta, kā jūtas. VIDEO
Andrim Baltruņķim pirms sešiem gadiem norvēģu Bērnu aizsardzības dienests atņēma divgadīgo meitiņu Beatrisi. Tagad viņš ar bērnu var tikties tikai sešas reizes gadā.
Sabiedrība
2016. gada 18. februāris, 06:15

Andrim pirms 6 gadiem Norvēģijā atņēma mazo meitiņu. Viņš stāsta, kā jūtas. VIDEO

Jauns.lv

Andrim Baltruņķim pirms sešiem gadiem Norvēģijas bērnu aizsardzības dienests atņēma divus gadus veco meitu Beatrisi Siri. Tagad viņa meitiņai ir astoņi gadi un viņš cer, ka pienāks brīdis, kad viņa tomēr dzīvos kopā ar tēti. Pašlaik viņš ar meitu drīkst tikties tikai sešas reizes gadā.

„Visvairāk sāp, kad bērns mani lūdz palikt ilgāk un man jāmelo, ka drīz atkal nākšu, bet man jāiet prom,” ar asarām acīs stāsta Andris un ar video starpniecību velta meitai vārdus; „Es tevi ļoti, ļoti mīlu un tētis grib, lai tu ātrāk pārnāktu mājās.” Viņš stāsta, ka Norvēģijas Bērnu aizsardzības dienests viņam bez iemesla atņēmis miesīgu meitu, kura tagad dzīvo jau ceturtajā audžuģimenē.

Traģēdija notika pirms sešiem gadiem, kad kalnos autokatastrofā gāja bojā meitas māte. Andris palika viens ar savu divgadīgo meitiņu un audžudēlu – desmit gadus veco Helviju. Kādu dienu Helvijs skolā apsaukājās un, lai izbēgtu no soda, samelojās, par viņa ģimenē it kā valdot vardarbība. Drīz vien Norvēģijā dzīvojošā latvieša Baltruņķa ģimenē ieradās Norvēģijas Bērnu aizsardzības dienests un bērnus no ģimenes izņēma. Līdz ar to Andra vēlme pēc labākas dzīves Norvēģijā izvērtās par ģimenes traģēdiju. Tagad viņš pēc tiesas lēmuma ar meitu var tikties tikai sešas reizes gadā. Līdz šim Andra cīņa ar norvēģiem par tiesībām atkal dzīvot ar meitu nav vainagojusies panākumiem.

Ar cerībām uzsākt labāku dzīvi Norvēģijā uz turieni pirms vairāk nekā desmit gadiem devās Baltruņķu ģimene - Andris, viņa sieva Sigita un 11 gadu vecais Helvijs, Andra audžudēls. Norvēģijā pāris sagaidīja savu pirmdzimto – Beatrisi Siri. 2010. gada jūlijā traģisks nelaimes gadījums izpostīja Baltruņķu ģimenes dzīvi.

Šobrīd Helvijs un Beatrise dzīvo divās dažādās audžuģimenēs. Jau gadiem notiek divas tiesvedības par katru bērnu atsevišķi. Helvijam, kuram Latvijā dzīvo viņa īstais tēvs Helmuts, aktīvi cīnās, lai dēls atgrieztos savā dzimtenē. Savukārt Andris cīnās par savu meitu Beatrisi Siri. Arī Latvijas vēstniecība jau kopš 2011. gada iesaistījusies šajā lietā. Tā norādījusi, ka Latvijas iestādes spēj rūpēties par bērniem, bet mūsu Ārlietu ministrija arī atzinusi, ka vēstniecība nevar iejaukties Norvēģijas policijas un tiesu sistēmas darbībā. Pagaidām nav zināms, kad gadiem ilgušās tiesvedības varētu beigties. Sīkāk par Baltruņku ģimenes traģēdiju skatieties videosižetā.

Andris Baltruņķis cīnās par savu meitiņu

Cenšas atgūt bērnus no Norvēģijas Bērnu aizsardzības dienesta


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video/Video: Inese Supe, LTV „4.studija”