Senie latviešu svētki Meteņi, masku festivāls, "Erots" Ķīpsalā: ko darīt 20. un 21. februārī
Kultūra
2016. gada 19. februāris, 09:32

Senie latviešu svētki Meteņi, masku festivāls, "Erots" Ķīpsalā: ko darīt 20. un 21. februārī

Jauns.lv

Tuvojas pavasaris un visi aicināti svinēt senos latviešu svētkus – Meteņus. Šajā nedēļas nogalē Meteņdienu pamatīgi varēs nosvinēt gan Brīvdabas muzejā, gan Madonas Masku festivālā, gan latviešu senpilī Āraišos. Tie, kas grib piedzīvot mūsdienīgākas izdarības, aicināti uz erotikas festivālu „Erots” Ķīpsalā.

Asu izjūtu cienītāji gaidīti arī Daugavpilī, lai turienes teātrī atšķetinātu krimināldrāmas „Bīstamais pagrieziens” noslēpumus. Uz vecajām, labajām klasiskajām melodijām no operām, operetēm un mūzikliem „Arēnā Rīga” aicina leģendārais tenors Hosē Karerass, bet mūsu pašu Daumants Kalniņš ar latviešu estrādes klasiskajiem hitiem uzsācis koncertceļojumu pa Latviju ar koncertprogrammu „Atspulgi”. Daudz jaunu piedāvājumu arī pastaigām pa izstāžu zālēm - „Celibāts” Valmieras izstāžu namā, Osvalda Zvejsalnieka Spānija galerijā „Daugavā”, Rīgas Skolēnu pils vēstures līkloči un metāla rotaļlietas lieliem bērniem Tukumā.

1. Meteņdiena Brīvdabas muzejā un Āraišu ezerpilī

* Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (Brīvdabas gatvē 440, Rīgā) svētdien, 21. februārī, no pulksten 11.00 līdz 16.00 tiks svinēti Meteņi - svētki, kad senie latvieši svinēja ziemas aiziešanu un sāka gatavoties pavasara atnākšanai. Meteņos pēdējo reizi ziemā notika masku gājieni, kad dziedot, dancojot un labu vēlot, ļaudis devās tālos ciemos viens pie otra, vizinājās no kalna un notika varena lielīšanās, lai jaunajā gadā padotos laba raža. Populārākās Meteņdienas tradīcijas ir maskošanās, Meteņa dzīšana, Laimes pogas meklēšana, kurmju dzīšana no dārziem un Meteņa gardās putras vārīšana.

Brīvdabas muzejā varēs iet ķekatās, dziedāt, jokoties, sacensties dažādās jautrās izdarībās, ēst grūdeni un pīrāgus, dzīt prom ziemu un modināt zemi.

Ieejas maksa Brīvdabas muzejā ziemas sezonā: 2 eiro; pensionāriem, studentiem – 1,40 eiro; skolēniem – 0.70 eiro. Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv.

* Savukārt Amatas novadā - Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā, mūsu senču ezerpilī, svētdien, 21. februārī, Meteņdienas svinības notiks no pulksten 13.00 līdz 16.00. „Cīkstēsimies, spēkosimies, lielīsimies, maskosimies, dzīsim Meteni, uzzināsim, kas ir Meteņa mīziens, dauzīsimies, rotaļāsimies un sildīsim vēderus ar Meteņa putru. Saģērbieties kā nākas, ņemiet līdzi labu omu, šļūcamrīkus un tiekamies Meteņos,” aicina muzejparks. Jāpiebilst, ka Āraišu Mietu salā Metenis, prom skrienot, kokos sakāris maskas un tāpēc tur līdz pat Lieldienām ir aplūkojams Masku dārzs.

Ieejas maksa Āraišu ezerpilī: 3 eiro; pensionāriem, studentiem – 1,50 eiro; bērniem – 0,75 eiro; ģimenes biļete – 4 eiro. Sīkāk internetā: www.araisuezerpils.wordpress.com.

Meteņu jautrība Brīvdabas muzejā 2013. gada februārī

2. Masku festivāls Madonā un Madonas novadā

Madonā un Madonas novadā no piektdienas, 19. februāra, līdz svētdienai, 21. februārim, jau 17. reizi notiks Starptautiskais Masku tradīciju festivāls. Tā programmā - masku tēlu izstāde, konference, dažādas izrādes iekštelpās un ārā, masku skate, masku gājiens, danču vakars un citas aktivitātes. Galvenās norises notiks Madonas Kultūras namā, pilsētas centrā, kā arī novada pagastu lauku sētās. Festivāla noslēgumā Madonas Priežu kalnā ikviens būs aicināts uz kopīgu Meteņa svinēšanu. Savukārt masku gājienā līdztekus masku grupām tiks aicināti piedalīties arī Madonas iedzīvotāji.

Festivālā piedalīsies vairāk kā 15 masku grupas no dažādām Latvijas pilsētām un novadiem, kā arī viesi no Lietuvas. Konferencē piedalīsies masku tradīciju speciālisti no Latvijas, Lietuvas un Somijas. Festivāla norise:

* piektdien, 19. februārī: pulksten 19.00 - Latvijas un ārvalstu masku grupu koncerts Madonas Kultūras namā;

* sestdien, 20. februārī: pulksten 10.00 - konference Madonas Kultūras namā; 11.00 - Bērnu rīts un masku zīmējumu konkursa uzvarētāju apbalvošana; 13.00 - Masku gājieni Barkavā, Praulienā, Ļaudonā un Sarkaņos; 17.00 - Masku saiets un grupu izrādīšanās Madonas Kultūras namā; 21.00 - Danču vakars un individuālo masku skate Madonas Kultūras namā;

* svētdien, 21. februārī: pulksten 10.00 - konferences noslēgums Madonas Kultūras namā; 12.00 - Masku gājiens uz Madonas Priežu kalnu; 12.30 - festivāla noslēgums un Meteņdienas svinēšana Madonas Priežu kalnā.

Savukārt Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā līdz februāra beigām skatāma masku izstāde „Starp divām saulēm”, kurā izstādīti vairāk kā 20 latviešu masku tēli, kuri piedalījušies masku gājienos dažādās masku grupās no Mārtiņiem līdz Meteņiem. Sīkāk internetā: www.folklorasbiedriba.lv.

3. Leģendārais tenors Hosē Karerass Rīgā

Leģendārais tenors Hosē Karerass savas pasaules atvadu koncerttūres ietvaros sestdien, 20. februārī, pulksten 20.00 uzstāsies „Arēnā Rīga”. Hosē Karerass sagatavojis īpašu programmu ar nosaukumu „A Life in Music”, kurā ietverti viņa visu laiku spilgtākie hīti – tai skaitā „skaistā laikmeta” kompozīcijas, operu ārijas, operešu un mūziklu fragmenti. Kaismes un emociju pilns vakars vienlaikus būs arī oda dzīvei, sola koncerta organizētāji un, protams, tā galvenais varonis.

Koncerta apmeklētājiem šī būs unikāla iespēja vēl pēdējo reizi uz skatuves redzēt un klausīties vienu no diviem dzīvajiem pasaules Lielajiem trīs tenoriem.

2014. gads Hosē Karerasa karjerā iezīmējās ar sensacionālu atgriešanos uz operas skatuves - ar titullomu pavisam jaunā operā „El Juez”. Ovācijas, sajūsminātas atsauksmes un pilnībā izpārdotas uzstāšanās vairākās pasaules lielpilsētās iezīmēja šo triumfālo atgriešanos pēc astoņu gadu pārtraukuma.

Iedvesmojoties no šiem panākumiem, dižais tenors ķērās pie savas vispasaules tūres „A Life in Music” sagatavošanas. Koncertprogrammu pats Hosē Karerass raksturo šādi: „Ļoti personīga, pat intīma manas karjeras retrospektīva. Tās ir dziesmas, kas mani vienmēr aizrāvušas un aizkustinājušas. Šajās kompozīcijās iemiesojas kaisme, emocijas, manas sirds un dvēseles izjūtas, ko ar balss starpniecību mēģinu nodot klausītājiem”.

Rīgā Hosē Karerass uzstāsies kopā ar simfonisko orķestri diriģenta Dāvida Gimeneza vadībā. Iepazinies ar gaidāmo programmu, autoratīvā britu laikraksta „Classic FM” apskatnieks raksta: „... šis romantisko dziesmu repertuārs ir pārpildītu zāļu garantija. Ar šādu materiālu viņa liriskās balss kvalitāte man atgādina dižo Karuzo“.

Biļešu cenas: 45 – 149 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com.

Hosē Karerass: „En Aranjuez con tu Amor”

4. Daumanta Kalniņa soloprogramma „Atspulgi”

Jaunais un talantīgais dziedātājs Daumants Kalniņš, kuru daudzi pazīst gan kā Kvazimodo atveidotāju Zigmara Liepiņa operas „Parīzes Dievmātes katedrāle” iestudējumā Nacionālajā teātrī, gan kā solistu daudzos lielos koncertprojektos, uzsācis savu Latvijas koncertturneju, klausītājiem piedāvājot jaunāko soloprogrammu „Atspulgi”. Pirmie koncerti jau šajā nedēļas nogalē: piektdien, 19. februārī, pulksten 19.00 Ādažu kultūras centrā un sestdien, 20. februārī, pulksten 19.00 Latgales vēstniecībā „Gors” jeb Austrumlatvijas koncertzālē.

Daumanta Kalniņa koncertos skanēs Raimonda Paula „Tu nāc, tu ej”, Arņa Medņa „Šodien ārā saulains laiks”, Mārtiņa Brauna „Es nesatiku tevi”, Zigmara Liepiņa „Septītās debesis”, Ingus Baušķenieka „Milžu cīņa”, Jura Kulakova „Mēs pārtiekam viens no otra”, Imanta Kalniņa „Melnā aronija” un citi pazīstami skaņdarbi.

„Programmā esam iekļāvuši gan latviešu estrādes klasiķu, gan mūsdienu komponistu populārākās dziesmas, kas man un maniem domubiedriem – pavadošajai grupai – ir sekojušas visas muzikālās dzīves garumā,” par jauno programmu stāsta dziedātājs, atzīstot – šīs dziesmas veidojušas viņa attiecības ar latviešu pop un rokmūziku. „Tās ir populāras, bet nepelnīti piemirstas dziesmas, kurās esam atraduši ne tikai to muzikālo vērtību un sava laika elpu un smaržu, bet arī aktualitāti mūsdienās, lai šajā programmā mēs liktu tām ieskanēties no jauna, savās versijās, ievijot aranžējumos arī savas muzikālās zināšanas un pieredzi, kas iegūta daudzajos mūzikas festivālos un koncertos,” saka Daumants Kalniņš.

Koncertos Daumantam talkā nāks viņa uzticamie skatuves partneri – sevi apliecinājušie pop, rok un džeza mūziķi, kas darbojas dažādos projektos: Mārcis Auziņš (ģitāra), Toms Poišs (kontrabass), Rūdolfs Dankfelds (sitaminstrumenti) un Kristaps Vanadziņš (taustiņinstrumenti). Jāpiebilst, ka visi pavadošās grupas mūziķi – tāpat kā Daumants Kalniņš – ieguvuši augstāko izglītību savā jomā, mācoties Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas džeza nodaļā un papildinot savas zināšanas ārzemēs.

Nākamie Daumanta Kalniņa koncerti: 26. februārī - Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē, 4. martā - Rīgā, kultūras pilī „Ziemeļblāzma”, 8. martā - Madonas kultūras namā, 9. martā - Alūksnes kultūras centrā, 12. martā - Krustpils kultūras namā un 19. martā - koncertzālē „Cēsis”. Biļešu cenas: 8 - 18 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.facebook.com/daumants.kalnins.latvia.

5. „Bīstamais pagrieziens” Daugavpils teātrī

Daugavpils teātrī piektdien, 19. februārī, pulksten 18.30 un sestdien, 20. februārī, pulksten 18.00 notiks angļu dramaturga Džona Bointona Prīstlija lugas „Bīstamais pagrieziens” Oļega Šapošņikova režijā pirmizrāde. Šis iestudējums kļūs par nozīmīgu papildinājumu Daugavpils teātra latviešu trupas repertuārā, kur psiholoģiska krimināldrāma ir vēl neaizpildīta niša.

Lai arī „Bīstamais pagrieziens” (1932) bija pirmais Džona Bointona Prīstlija dramaturģijas darbs, tieši šī luga viņam atnesa slavu. Šajā darbā pirmo reizi tika atspoguļots autora uzskats, ka mūsu pagātne, tagadne un nākotne ir nesaraujami saistītas - mūsu domu un darbu sekas neizbēgami ietekmē mūsu nākotni, gan cilvēkus mums apkārt. Uzvedums „Bīstamais pagrieziens” vēsta par patiesības un melu nozīmi cilvēku dzīvē un savstarpējās attiecībās. Sižets izvēršas Anglijas ārpilsētas mājas salonā, kur šķietami laimīgais Keplenu pāris uzaicinājis savus draugus uz saviesīgām vakariņām. Bet nejauši izteikta frāze uzsāk negaidītu pagriezienu virkni, kur atklājas viens noslēpums pēc otra. Patīkamais vakars kļūst par īstu pārbaudījumu varoņiem. Un rodas jautājums - varbūt patiesība ir kā snaudošs suns, kuru dažkārt labāk nemodināt?

Iestudējumā kā aktieris tiks iesaistīts Juris Jonelis, ar kuru Daugavpils teātris līdz šim sadarbojies tikai kā ar režisoru. Savukārt vienu no sieviešu lomām izpildīs Saules skolas aktieru kursa studente Zanda Mankopa. Tiek plānots, ka šogad Zanda Mankopa kopā ar saviem kursa biedriem papildinās Daugavpils teātra trupu, un šī debijas loma ir pirmais solis jauno aktieru integrācijā jau esošajā kolektīvā. Pārējās lomās: Māris Korsiets, Kristīne Veinšteina, Egils Viļumovs, Līga Ivanova un Maija Korkliša

Biļešu cenas: 5 – 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: w ww.daugavpilsteatris.lv.

6. Erotikas festivāls „Erots” Ķīpsalā

Kā katru gadu, arī šogad Valentīndienas noskaņās Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu hallē piektdien un sestdien, 19. un 20. februārī, notiks viens no gada erotiskākajiem pasākumiem – erotikas festivāls - izstāde „Erots 2016”. Tas noritēs jau 18. reizi, un, kā jau pilngadībā pienākas, pasākuma programma būs vēl izaicinošāka, savukārt izklaides – vēl trakulīgākas, sola festivāla organizētāji.

18. dzimšanas dienas svinībās uz „Erota” skatuves kāps mākslinieki no Baltkrievijas, Ungārijas, Portugāles, Spānijas un Latvijas, kas sniegs erotiski piesātinātus priekšnesumus, – sākot no kārdinošiem striptīzšoviem līdz ekstrēmiem priekšnesumiem asāku izjūtu cienītājiem. Līdzās šovprogrammai apmeklētāji tiks aicināti iepazīties ar plašu intīmpreču klāstu un iegādāties erotisko veļu. Savukārt drosmīgākie varēs sev uztaisīt tetovējumu vai pīrsingu mazāk vai vairāk intīmākā vietiņā.

Pirmo reizi Latvijā būs vērojama kailā joga, ko uz „Erota” lielās skatuves izpildīs divas lokanas draiskules no Ungārijas. Savukārt daiļā dzimuma pārstāvēm par prieku uzstāsies „MALE Empire NIGHT_out SHOW” muskuļotie puiši no Latvijas.

Tie apmeklētāji, kuriem pašiem nav bail no kailuma un ūdens, varēs piedalīties un atklāt savas labākās kustības slapjo T-kreklu un šortu konkursā. Savukārt kautrīgākie varēs piedalīties mazāk atkailinošās aktivitātēs kā izveicības un atjautības konkursos, par kuriem būs parūpējušies festivāla dalībnieki.

Vienlaikus jau ceturto reizi notiks Latvijā vienīgā klubu deju konkursa „Club Dance Queen & King 2016” fināls. Konkursā jaunie dejotāji no visas Latvijas demonstrēs savus talantus un prasmi aizraut publiku.

 „Erots 2016” darba laiks: 19. un 20 februārī no pulksten 18.00 līdz 3.00. Biļešu cenas: 16 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.erots.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: Celibāts Valmierā, Spānija galerijā „Daugava” un metāla rotaļlietas Tukumā

* Galerijas „Daugava” Vecrīgas telpā (Alksnāja ielā 10/12) līdz 19.martam skatāma Osvalda Zvejsalnieka (1944) personālizstāde „Spānija”. Osvalds Zvejsalnieks ir mākslinieks ar izteiktu individuālu skatījumu uz glezniecību, tā ir gan viņa darbs, gan dzīvesveids.

Mākslinieks ir viens no pazīstamākajiem latviešu glezniecības klasisko tradīciju turpinātājiem un veidotājiem. Izstādē „Spānija” eksponētās gleznas tapušas laika periodā no 2010. līdz 2015. gadam. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv .

* Daudzi pat nenojauš, ka Rīgā ir visnotaļ interesants muzejs, kuru vērts apmeklēt – Skolēnu pilī (Krišjāņa Barona ielā 99, netālu no sporta nama „Daugava”) ir Skolu muzejs, kurā, sagaidot pils 75 gadu jubileju, nule atklāta izstāde „Ar Skolēnu pils vārdu pasaulē”.

„Apmeklējot izstādi, ikvienam būs iespēja atcerēties piedzīvoto, bet tagadējiem audzēkņiem – novērtēt sava kolektīva sasniegumus, iepazīt Rīgas Skolēnu pils (arī Pionieru pils) devumu ļoti daudzu šobrīd sabiedrībā pazīstamu cilvēku profesionālajā un personības izaugsmē. Nezūdošs ir mūsu lepnums par Mihailu Tālu, Maiju Tabaku, Borisu Bērziņu, Baibu Indriksoni, mācītāju Juri Rubeni un daudziem simtiem un trūkstošiem čaklu un godīgu citu sava darba darītāju”, par izstādi stāsta tās organizatori. Sīkāk internetā: www.skolumuzejs.lv.

* Valmieras muzeja Izstāžu namā līdz 29. februārim skatāma Veltas Emīlijas Platupes gleznu un objektu izstāde „Celibāts”. „Velta Emīlija Platupe ir jauna māksliniece ar savu īpašu pasaules redzējumu. Tas ir romantisks un teiksmains, kas izpaužas visās viņas radošajās sfērās un meklējumos.

Glezniecība Veltas izpratnē ir barokāla ar sava veida naivuma un bērnišķības pieskārienu. Krāsas mainās no silti bēšajām uz zili zaļi vēsajām, neaizmirstot ko sarkanīgi rūsganu. Tematika liek mums atcerēties teiksmas un, iespējams, pazaudētās pasaules nezināmos nostūrus,” tā mākslinieci raksturo profesors Kaspars Zariņš. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv .

* Tukuma mākslas galerijā „Durvis” (Brīvības laukumā 21) līdz 3.martam apskatāma unikāla kalēja Ginta Haņecka darbu izstāde – „Rotaļlietas lieliem bērniem”. Tajā apkopoti ap 100 mākslas darbiem, kuri uzbur smēdes sajūtu, piedāvājot aplūkot dažādus kalumus - kamīna piederumus, svečturus, vēja rādītājus, durvju eņģes, rokturus un slēdzenes, kapļus, zvanus un naglas. Neizpaliek arī dekoratīvi sienas un galda dekori, tējkannas, pudeļu attaisāmie, korķu viļķi un daudz kas cits. Gintu Haņecki saista asprātīgas konstrukcijas un nestandarta risinājumi, teiksmaini tēli, kas šķiet, kā no filmas „Zvaigžņu kari” nākuši. Nedaudz agresīvi kalumi, lai nav tikai mīļi un pūkaini, bet lai nebūtu arī ļauni. Sīkāk internetā: www.tukumamuzejs.lv .

Tukumā atklāta izstāde „Rotaļlietas lieliem bērniem”

* Liepājas muzejā līdz 6. martam skatāma mākslinieces Ievas Maurītes personālizstāde „Linea”. Mākslinieces glezniecību raksturo lakonisms, izteiksmīgums un līnijas, kurās koncentrējušās idejas, domas un sajūtas. Māksliniece savā glezniecībā izmanto galvenos grafikas izteiksmes līdzekļus – līniju un krāsu attiecības.

Ievas Maurītes līnija ir tieša, ekspresīva, tā nosvērti un pārdomāti pakļaujas māksliniecei. Krāsu ziņā, mākslinieci aizvien raksturo melnais un baltais, kam reizēm pievienojās arī sudrabs vai zelts, kā arī citi krāsu toņi. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Vida Press, Ieva Lūka/LETA, Mārtiņš Plūme/LETA/Video: LTV Ziņas