Arestē bankas kontu ar neredzīgajai dzejniecei Cimarei saziedoto naudu
Atklājies, ka pēc tiesu izpildītāju lūguma arestēts Cimares bankas konts, kurā atradās vairāk nekā 4000 saziedoto eiro un neliela pašas iekrātā naudas summa.
112
2016. gada 19. februāris, 11:50

Arestē bankas kontu ar neredzīgajai dzejniecei Cimarei saziedoto naudu

Jauns.lv

Tiesas process neredzīgas rakstnieces Elitas Franciskas Cimares lietā izgaismojis nepilnības tiesvedības sistēmā - aiz sievietes muguras pieņemts spriedums mīklainas avārijas dēļ rezultējies viņas bankas konta ar saziedotu naudu arestā, šodien raksta "Latvijas Avīze".

Cimare 2014.gada pavasarī kļuva par pirmās grupas invalīdi, jo zaudēja redzi retas kaulu smadzeņu asinsradošo šūnu slimības jeb policitēmijas dēļ. Pēc gada pret viņu tika sākts tiesvedības process, kas beidzās ar lietas iztiesāšanu nepilnās astoņās minūtēs un rakstniecei aizmuguriski pieņemtu spriedumu. Saskaņā ar to pēc tiesu izpildītāja lūguma tika arestēts viņas bankas konts un uzlikta piedziņas atzīme rakstnieces dzīvoklim, kas viņai liedz brīvi rīkoties ar savu nekustamo īpašumu. Bloķētajā kontā atrodas Cimarei saziedotie gandrīz 4000 eiro, kas viņai nepieciešami kārtējai acu operācijai Maskavas klīnikā, kur atkārtoti jāierodas martā. Ārsti devuši cerību, ka pēc šīs operācijas viņa vismaz varēšot saskatīt siluetus.

"Latvijas Avīze" raksta, ka nelaimes sākās 2008.gada jūnijā, kad Cimare ar savu automašīnu "Škoda Fabia" Rīgā sadūrās ar kāda Austrijas pilsoņa vadīto motociklu BMW. "Ļoti steidzos, tāpēc aizbraucu no notikuma vietas, bet otrajā dienā devos uz policiju, uzrakstīju paskaidrojumu un, tā kā iepriekš nebiju ne reizi sodīta, saņēmu minimālo sodu. Man bija apdrošināšanas kompānijas "If" KASKO un OCTA apdrošināšanas polises, tāpēc domāju, ka motocikla vadītājam tiks segti zaudējumi un ar to viss beigsies, taču maldījos, jo pēc septiņiem gadiem šī lieta nonāca tiesā," situāciju laikrakstam raksturojusi sieviete. Viņa piecus gadus pēc avārijas - 2013.gadā - no apdrošinātāja saņēmusi vēstuli, kurā viņa informēta, ka motocikla vadītājs ir Austrijas pilsonis un ka viņa motociklam Austrijas ekspertu birojā veikta ekspertīze. Prasītājs vēstulē brīdinājis - ja zaudējumi netikšot atlīdzināti, vērsīsies tiesā ar prasības pieteikumu par minēto zaudējumu piedziņu piespiedu kārtā.

Vēl pēc gada - 2014.gada decembrī - "If Apdrošināšana" savu solījumu izpildīja un iesniedza prasību Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā, lai piedzītu 2875 eiro zaudējumus, kā arī tiesāšanās izdevumus 469 eiro. Prasība iesniegta divpadsmit dienas pēc tam, kad masu medijos bija izsludināta ziedojumu vākšanas kampaņa rakstnieces acu operācijām.

Savukārt šogad februārī atklājies, ka pēc tiesu izpildītāju lūguma arestēts sievietes bankas konts, kurā atradās vairāk nekā 4000 saziedoto eiro un neliela pašas iekrātā naudas summa.

Cimare stāsta, ka no tiesas nav saņēmusi ne prasības pieteikumu, ne arī pavēsti ierasties uz tiesas sēdi, ne spriedumu. Vienīgais oficiālais uzaicinājums bijis no tiesu izpildītāja, kurā viņš lūdzis tikties.

"Latvijas Avīze" raksta, ka tiesa esot pavirši iepazinusies ar lietas materiāliem un nav pamanījusi vai nevēlējusies pamanīt, ka Austrijas apdrošinātāja dokumentā ir norādīta pavisam cita diena un cita avārijas norises vieta, nekā to fiksējusi policija, kad avāriju izraisīja Cimare.

Pašlaik "If Apdrošināšana" lūgusi zvērinātu tiesu izpildītāju apturēt izpildes procesu un tuvāko dienu laikā arī banka noņems ķīlu rakstnieces kontam.

LETA / Foto: Lita Krone/LETA