Jau drīz vien ziedēs zilās vizbulītes!
Divus mēnešus agrāk sākušas ziedēt zalktenes, drīz esot sagaidāmas arī zilās vizbulītes (attēlā).
Sabiedrība
2016. gada 19. februāris, 15:07

Jau drīz vien ziedēs zilās vizbulītes!

Jauns.lv

Divus mēnešus agrāk, nekā ierasts, Latvijā ir uzziedējušas zalktenes, un drīzumā varētu sagaidīt arī pirmās zilās vizbulītes, prognozē portāla "Dabasdati.lv" eksperti.

Februāra vidū daudzviet novērojama parasto lazdu ziedēšana. Lai gan ilgtermiņa novērojumi liecina, ka lazdas parasti sāk ziedēt uz marta beigām, jau šomēnes no lazdu garajām spurdzēm jeb vīrišķajiem ziediem sākuši birt putekšņi, kas liecina, ka lazdu ziedēšana ir sākusies. Nedaudz grūtāk ir pamanīt mazos, sievišķos ziediņus, kas ir kā mazi, sarkani sariņi.

Portālā "Dabasdati.lv" ienākušas arī ziņas par zalkteņu ziedēšanu - parasti šī krūma rožainos ziedus var novērot vien aprīlī. Iespējams, ka drīzumā varētu parādīties ziņas par pirmajām zilajām vizbulītēm.

Lazdu ziedēšanas rekords gan šogad neesot pārspēts - visagrāk tas fiksēts 1990.gadā, kad Popē, Ziemupē un Barkavā lazdas sāka ziedēt jau 30.janvārī un februāra pirmajā nedēļā tās ziedēja jau visā Latvijā.

Jau ziņots, ka iedzīvotāji šonedēļ sociālajos tīklos aktīvi ziņo par sniegpulkstenīšu ziedēšanu, ko mēdz dēvēt par pirmajiem pavasara vēstnešiem.

Iedzīvotāji aicināti savus novērojumus dabā iesūtīt arī portālam "Dabasdati.lv".

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA