foto: LETA
Latvijas Radio var nākties darbiniekiem kompensēt iepriekš neizmaksāto naudu par virsstundu darbu
2018. gada 23. oktobris, 18:23

Latvijas Radio var nākties darbiniekiem kompensēt iepriekš neizmaksāto naudu par virsstundu darbu

Jauns.lv / LETA

Ja Latvijas Radio veiktajā pārrēķinā apstiprināsies Valsts kontroles revidentu aplēses par neizmaksātajām piemaksām par virsstundu darbu Latvijas Radio darbiniekiem, uzņēmums sola meklēt risinājumus pakāpeniskai saistību izpildei pret saviem darbiniekiem.

Kā informēja Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne, Valsts kontroles revīzijas secinājumi ir nepatīkami, bet ne pārsteidzoši, turklāt konstatētās nepilnības par 2016. un 2017.gadu esot bijušas Latvijas Radio valdes dienaskārtībā kopš stāšanās amatā pērnā gada oktobrī.

"Diemžēl viens no deviņiem ieteikumiem ir nepatīkams pārsteigums, kas vērtējams kā sistēmiska kļūda, prasot apjomīgu darbu un, iespējams, arī papildus līdzekļus - Latvijas Radio līdz 2019.gada decembrim būs jāpārrēķina 2016. un 2017.gadā norādītās piemaksas par virsstundu darbu," atzina Klapkalne.

Valsts kontrole, izlases kārtā pārbaudot piemaksu aprēķinu par virsstundu darbu, aplēsusi, ka Latvijas Radio, iespējams, nav izmaksājis ap 37 000 eiro par virsstundu darbu, tostarp darbu brīvdienās un svētku dienās.

Šī konstatācija skaidrojama ar iepriekšējos gados Latvijas Radio neveiksmīgi pielietoto interpretāciju, ka piemaksas par papildu darbu jau iekļauj samaksu par virsstundām. "Diemžēl šī pieeja, visticamāk, nav bijusi korekta," atzina valdes priekšsēdētāja.

Ja Latvijas Radio veiktais pārrēķins apstiprinās revidentu aplēsto, uzņēmums meklēs risinājums pakāpeniskai saistību izpildei pret saviem darbiniekiem.

2018.gadā Valsts kontrole veica likumības un lietderības revīziju "Vai sabiedriskā pasūtījuma īstenošana Radio organizēta mērķtiecīgi", sniedzot deviņus ieteikumus Latvijas Radio darbības pilnveidošanai. Revīzija veikta par 2016. un 2017.gadu. Valsts kontrole ieteikusi izstrādāt Latvijas Radio vidēja termiņa darbības stratēģiju, ieviest plānveidīgu raidījuma vērtēšanu, plānot ilgtermiņa ieguldījumus, uzlabot sabiedriskā pasūtījuma izpildes atskaites, pilnveidot darba samaksas sistēmu, pārrēķināt atlīdzības izmaksu par neapmaksāto virsstundu darbu 2016. un 2017.gadā, pilnveidot iekšējās kontroles sistēmu, noteikt reklāmas cenas un skaidru atlaižu politikas piemērošanas kārtību. Lielākā daļa no šiem ieteikumiem jau daļēji izpildīti vai ir sākta to ieviešana.