foto: Juris Rozenbergs
Autobusa šoferis Rīgā izglābj nomaldījušos un noraudājušos otrklasnieci
"Rīgas satiksmes" autobusa šoferis Didzis Žeigurs izpelnījies atzinību par to, ka galapunktā nepameta vienu nomaldījušos otrās klases skolnieci.
Sabiedrība
2018. gada 21. oktobris, 07:45

Autobusa šoferis Rīgā izglābj nomaldījušos un noraudājušos otrklasnieci

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

"Rīgas satiksmes" autobusa šoferis Didzis Žeigurs, pamanījis galapunktā raudošu otrklasnieci, nebija vienaldzīgs. Viņam pateicoties, bērns nokļuva mājās.

Meitene 16. maršruta autobusā bija iesnaudusies, aizbraukusi garām savai pieturai Struktoru iela un nokļuvusi sev nepazīstamā vietā – galvaspilsētas nomalē pie Juglas papīrfabrikas.

Māte satraucas

Bērna māte Elīna Drāzniece "Kas Jauns Avīzei" stāsta: “Vecākā māsa šoreiz līdzi netika, sazvanījāmies, kad viņa izgāja no skolas un iekāpa autobusā. Bijām jau tā darījušas, parasti sazvanījāmies vēl pa ceļam vai kad izkāpa pieturā pie mājas. Šoreiz attapos pēc kāda laiciņa, ka nav zvanījusi un nav arī mājās.”

Skatoties pulkstenī, Elīna saprata, ka meitai bija jau jābūt klāt pirms pusstundas: “Satraucos un mēģināju sazvanīt, lai saprastu, kur palikusi, bet meita klausuli necēla. Jau tad iedomājos, ka varbūt aizmigusi pa ceļam. Kad beidzot sazvanīju, neko jēdzīgu nevarēju saprast, jo bērns bija stipri satraucies, raudāja un nebija iespējams saprast, ko saka.”

Policija jau bija ceļā

Tad klausuli pārņēma autobusa šoferis, paskaidrojot, ka meitene tiešām iemigusi un atrodas galapunktā. Elīna teica, ka brauks pakaļ, lai meita gaida pieturā un nekur neiet. “Šoferis atbildēja, ka nevajag nekur skriet, viņš jau izsaucis policiju, kas atbrauca sarunas laikā, noskaidroja, kurp jānogādā bērns, teica, lai gaidu, pēc desmit minūtēm būs klāt. Tā arī bija!” priecājas māte.
Šoferis bija bērnam vaicājis, kādu pieturu vajadzējis, secinājis, ka atpakaļceļā brauks nedaudz citādāk, tāpēc izsaucis policiju. “Pieņemu, ka pretējā gadījumā meita lielā satraukumā, Dievs vien zina, kur varētu izkāpt un aiziet, jo pretējā virzienā nekad nav braukusi,” piebilst Elīna, no sirds sakot lielu paldies šoferim un Valsts policijas darbiniekiem. “Ir tik laba sajūta, apzinoties, ka patiesībā tur ārā ir daudz cilvēku, kuriem rūp līdzās esošie!”

Gribējās bērnu samīļot

Pats šoferis Didzis Žeigurs "Kas Jauns Avīzei" atklāj: “Šāds gadījums man bija pirmoreiz. Pārsvarā autobusos aizmieg cilvēki, kas kaut ko ir salietojušies, un tad viņi jāizsēdina ārā ar apsardzes palīdzību. Ir pilsētas rajoni, kur tā diezgan bieži gadās, kad ir algas diena.”

Paveicies, ka meiteni pamodinājis Juglas papīrfabrikas galapunktā, jo citiem 16. maršruta autobusiem finišs ir Muceniekos. Bija laiks, lai aprunātos ar nobijušos meiteni un saprastu, kā palīdzēt.

“Kamēr to visu risināju un atbrauca policija, rokas un kājas trīcēja,” neslēpj Žeigurs. “Mēģināju meitenei teikt, lai mēģina kādam piezvanīt, bet viņai nesanāca. Bērns bija ļoti nobijies, bimba nāca virsū. Bērnam raudiens, gribas viņu samīļot... Bet nezinu, kā to izdarīt!”

"Rīgas satiksmei" ir instrukcija šoferiem, kā jārīkojas gadījumos, ja ierauga nepatikšanās nokļuvušu bērnu – jāzvana dispečeram, un viņš arī dod padomu – izsauc apsardzi vai ierosina izsaukt policiju.

No baleta skatuves pie stūres

Žeigurs par autobusa šoferi strādā sešus gadus. Pirms tam viņš bijis Nacionālās operas kordebaleta dejotājs – no 1991. līdz 2010. gadam, dejojis arī Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas inaugurācijas ballē Rundāles pilī.

Pēc izdienas pensijas lūkojis pēc jauna darba, tad arī ieguvis autobusa šofera tiesības un 2012. gadā pieņemts darbā "Rīgas satiksmē".

Jautāts, vai atkal nevilina skatuve, Didzis atbild, ka tā jau ir vēsture un viņš arī dzīvo patālu no Rīgas – Kauguros, katru dienu jāmēro 40 kilometru garš ceļš no mājām uz Rīgu un atpakaļ. Šad tad gan aizejot uz kādu baleta izrādi un sakarus ar bijušajiem kolēģiem nav zaudējis.

Paldies ieslēdz saulīti

“Nav divu vienādu dienu, pat braucot pa vienu un to pašu maršrutu, jo publika visu laiku mainās. Ir tādi, kas iekāpj autobusā un prasa, kā aizbraukt līdz kādai iestādei vai veikalam. Bet es taču nezinu, ir jābūt pie stūres, nevis jāskatās, kādi jauni veikali atvērušies ielas malā,” pasmaida Žeigurs.

Lauku reisos pasažieri šoferiem parasti saka "Labdien!" un "Paldies!", Rīgā ļoti reti kāds sveicina. “"Paldies" gan iznāk dzirdēt, un tas uzreiz saulīti ieslēdz,” atzīst Didzis.

Ja kādam gribas redzēt, kā Didzis kādreiz spēlējis, viņš var "YouTube" atrast 1980. gadā "Lielo Kristapu" par labāko latviešu spēlfilmu saņēmušo melodrāmu "Novēli man lidojumam nelabvēlīgu laiku". Viņš tēloja puiku apmēram tādā pašā vecumā, kādā ir nule no nepatīkamās situācijas izglābtā meitene.

"Rīgas satiksme" šoferim izteikusi pateicību.