PVD izšķērdība: ar darba auto braukā privātās darīšanās; nopirktās planšetes nelietotas stāv noliktavā
Valsts kontrole secinājusi, ka daļu no cūku mēra apkarošanai iegādātajiem datoriem tā arī neizmanto, tie glabājas noliktavā. Savukārt ar mašīnām tiek braukts no darba uz mājām.
Sabiedrība
2016. gada 21. februāris, 18:52

PVD izšķērdība: ar darba auto braukā privātās darīšanās; nopirktās planšetes nelietotas stāv noliktavā

Jauns.lv

Par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanai piešķirtajiem līdzekļiem daļa no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vajadzībām iegādātajiem datoriem nemaz netiek lietoti - tie glabājas noliktavā, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.

Jaunām inspektoru štata vietām tika iegādāti 20 datori 16 840 eiro vērtībā, bet uz 2015.gada 30.jūniju no tiem izmantoti 11, kamēr pārējie deviņi datori astoņus mēnešus glabājas noliktavā. Turklāt tie datori, kuri tiek izmantot, nav nodoti inspektoriem, kā tas sākotnēji paredzēts, bet gan iestādes administratīvajiem darbiniekiem.

Tāpat noliktavā glabājās desmit planšetdatori no kopumā 21 iegādātā, tērējot tam 8563 eiro.

Tāpat Valsts kontroles ieskatā nelietderīgi tiek izmantotas iegādātās automašīnas. Piemēram, iegādātas piecas "Kia Ceed SW" markas automašīnas 69 477 eiro vērtībā. Trīs no šīm automašīnām nodotas PVD kontrolpunktu darbinieku vajadzībām, bet divas - PVD centrālajai pārvaldei Rīgā. Šo divu automašīnu ceļazīmju analīze liecina, ka tās tiek izmantotas, lai darbinieki nokļūtu no mājām uz darba un otrādi. Piemēram, pērn jūnijā PVD centrālās pārvaldes amatpersonas ar šīm automašīnām darba pienākumu veikšanas laikā nobraukušas 299 kilometrus, kamēr no darba uz mājām un atpakaļ - 1050 kilometrus.

Tāpat iegādātas trīs apvidus automašīnas "Toyota Hillux", kuru kopējā vērtība bija 83 353 eiro. Tās iegādātas steidzamības kārtā, lai mežacūku līķus nogādātu uz sadedzināšanas vietām. Revīzijā tika konstatēts, ka tikai PVD Ziemeļlatgales pārvalde piešķirto automobili pilnībā izmanto saskaņā ar paredzēto mērķi, savukārt Ziemeļvidzemes un Dienvidlatgales pārvaldes piešķirto automobili tikai daļēji izmanto noteiktajam mērķim. Revidenti uzskata, ka tas rada papildu budžeta izdevumus, jo šādas automašīnas vidējais degvielas patēriņš ir 4,9 litri uz 100 kilometriem.

Zemkopības ministrija bija saskaņojusi citu 14 apvidus automašīnu iegādi 293 850 eiro vērtībā inspektoru vajadzībām, lai viņi varētu apsekot saimniecības, kurās audzē cūkas. No šīm automašīnām 11 tika PVD teritoriālajām pārvaldēm, bet trīs - centrālajai pārvaldei Rīgā. Ar šīm automašīnām PVD amatpersonas pārvietojas galvenokārt pa Rīgu, pa valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem. Arī reģionālajām pārvaldēm nodotās automašīnas izmanto teritoriālo struktūrvienību vadītāji, galvenokārt pārvietojoties pa galvenajiem un reģionālas nozīmes ceļiem.

Tas revidentiem liek secināt, ka iepirktie apvidus auto faktiski tiek lietoti pilsētas apstākļos, un revidentu vērtējumā par piešķirtajiem līdzekļiem 14 apvidus automobiļu vietā bija iespējams iegādāties 20 "Kia Ceed SW" markas automašīnas, kuru ekspluatācija ir ievērojami lētāka nekā apvidus automašīnām. Tādējādi būtu iespējams ietaupīt 99 313 eiro.

Jau ziņots, ka Valsts kontroles ieskatā ĀCM apkarošanai piešķirtie līdzekļi ne visos gadījumos ir izlietoti efektīvi un ekonomiski. Revidenti pauž bažas, ka daļa no šiem līdzekļiem nav tērēti pamatoti, ekonomiski un atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam.

Revīzijā secināts, ka viena no saimniecībām ir pat guvusi peļņu, jo saņēmusi gan kompensāciju par nokautajām cūkām, gan arī peļņu, pārdodot šo cūku gaļu tirgū. Šai vienai saimniecībai kompensācijās piešķirti 1,49 miljoni eiro, kas ir 99,7% no kopējā piešķirto kompensāciju apmēra.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA