Katrs piektais skolēns Latvijā pamēģinājis narkotikas, liecina pētījums
Ārstus bažīgus dara cita tendence: parādās arvien jaunas vielas, kas iepriekš nebija tik bieži sastopamas, piemēram, LSD un amfetamīni.
Sabiedrība
2016. gada 22. februāris, 07:50

Katrs piektais skolēns Latvijā pamēģinājis narkotikas, liecina pētījums

Jauns.lv

Vidēji katrs piektais skolas vecuma jaunietis Latvijā ir pamēģinājis narkotikas, atsaucoties uz pirmajiem Eiropas līmeņa pētījuma rezultātiem, vēsta LNT raidījums "900 sekundes”.

Vidējais narkotiku pamēģināšanas rādītājs Latvijā ir aptuveni tāds pats kā 2011.gadā, un tie ir 19%. Tas ir vidējais Eiropas līmenis, par pētījumu stāsta Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja Aija Pelne.

Galējie pētījuma rezultāti gaidāmi aprīlī, bet pirmie rezultāti arī liecina, ka uz pusi 15 līdz 16 gadu vecu jauniešu vidū samazinājusies spaisa lietošana. To, ka "spaisa vilnis" šobrīd noplacis, raidījumam apliecina arī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNC).

Tomēr ārstus bažīgus dara cita tendence. Kā stāsta RPNC Narkoloģijas palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna, parādās arvien jaunas vielas, kas iepriekš varbūt nebija tik bieži sastopamas, piemēram, LSD un amfetamīni.

Stirna min, ka patlaban RPNC intensīvajā palātā atlabst viens nepilngadīgais - 17 gadus vecs puisis, kurš te nonācis jau ceturto reizi. Jaunieša asinīs atklāts vesels narkotisko vielu un alkohola kokteilis, tai skaitā arī marihuāna, kura, pēc ārstu vērojumiem, pēdējā laikā izraisa arvien smagākas sekas.

"Viņi iestājās ar dažādiem psihotiskiem traucējumiem, un ir vajadzīga arī neatliekamā palīdzība, kas nav raksturīgs pie marihuānas. Efekti vairs nav tādi, kā bija iepriekš, un arī pēc izskata drusku ir izmainījusies," komentē Stirna.

Tikmēr Bērnu slimnīcā katru otro, trešo dienu tiek nogādāti pacienti, kuri ir lietojuši alkoholu vai narkotikas, vai arī abus kopā. Apmēram pusē gadījumu neizdodas noskaidrot, konkrēti kādas vielas apskurbinājušas jauniešus, bet zināmajos gadījumos populārākais ir heroīns, stāsta slimnīcas pārstāvji.

Pagājušajā gadā Bērnu slimnīcas mediķu rokās tieši narkotiku dēļ bija nonākuši 23 bērni.

Speciālisti norāda, ka viena no galvenajām problēmām ir tā, ka plašais narkotiku piedāvājums ir viegli pieejams. Turklāt pieaug arī tādu vielu skaits, ko laboratorijā pagaidām neizdodas noteikt. SPKC pārstāve Pelne vērš uzmanību uz jauno psihoaktīvo vielu vieglu pieejamību internetā.

Mediķi ir pārliecināti, ka problēmas risināšanā vēl aktīvāk jāiesaistās tiesībsargājošajām iestādēm, iespējams, arī Eiropas līmenī.

LETA / Foto: Shutterstock