foto: LETA
Cik kopumā Latvija iztērējusi pāvesta vizītei? Raidījums nosauc visas izmaksas
Viņa Svētība pāvests Francisks ekumeniskā dievkalpojuma laikā Doma baznīcā.
Sabiedrība
2018. gada 24. septembris, 22:48

Cik kopumā Latvija iztērējusi pāvesta vizītei? Raidījums nosauc visas izmaksas

Jauns.lv

Vēl ilgi pēc vizītes tiks analizēts pāvesta sacītais, taču pirms Viņa Svētības ierašanās Latvijā daudz tika spriests par vizītes izmaksām. Pāvesta Franciska vizītes Latvijā nodrošināšanai atvēlēti ievērojami valsts budžeta līdzekļi, ko valdība, apkopojot iesaistīto institūciju un iestāžu pieprasījumus, piešķīra no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, vēsta LTV "Panorāma".

Cilvēku pūlim gavilējot, Aglonā ierodas pāvests Francisks

Pāvestu Francisku šodien Aglonā ar gavilēm sagaidīja vairāki desmiti tūkstošu cilvēku, novēroja aģentūra LETA. Ceļā līdz Aglonas bazilikai ceļa malās ...

gallery icon

Pāvesta vizīte no valsts budžeta kopumā izmaksājusi 1,16 miljonus eiro. Sabiedriskais medijs lsm.lv uzskaitījis visas izmaksas, kas iekļautas nosauktajā summā. 

Pirmām kārtām vizīte izmantota kā iespēja par valsts naudu savest kārtībā Aglonas baziliku. Tam atvēlēta vislielākā daļa no kopējās summas – 554 776 eiro.

Šo summu valdība atvēlēja, lai labiekārtotu bazilikas teritoriju, atjaunotu ietves un terasi, veiktu bazilikas torņu un ārējā altāra fasādes apdares darbus, un, piemēram, iegādātos apgaismojuma lampas. Valdības rīkojumā gan norādīts, ka tā ir maksimālā summa, un apmaksa notiks tikai par līdz  24.septembrim, proti, šodienai, faktiski paveikto.

Vēl 95 790 eiro pārskaitīti Aglonas bazilikas draudzei ar pasākuma norisi saistīto izmaksu segšanai, bet 38 720 eiro – pašvaldībai, lai svētku laikā nodrošinātu apmeklētāju drošību un kārtību Aglonā.

22 554 eiro piešķirti arī Aizsardzības ministrijai, nedaudz virs 15 000 eiro –Valsts policijai, 2 500 eiro – Drošības policijai, 2 700 eiro – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam. Savukārt 42 580 eiro atvēlēti Valsts robežsardzei pastiprinātai robežpunktu pārbaudei un Latvijas Valsts prezidenta transportēšanai, vēsta lsm.lv. 

Pāvesta Franciska svētā mise Aglonas bazilikas laukumā

gallery icon

Vēl atsevišķi nauda piešķirta arī Valsts prezidenta kancelejai – 158 385 eiro. Lielākā daļa – 108 775 eiro preses centram, bet 49 610 eiro helikopteru un transporta nodrošināšanai.

Nauda atvēlēta arī citiem mērķiem, taču interesanti, ka, gatavojoties vizītei, ministrijas savā budžetā nav varējušas atrast un no neparedzētiem līdzekļiem pieprasījušas arī ļoti nelielas summas. Piemēram, Zemkopības ministrija 538 eiro pieprasīja dzeramā ūdens paraugu izmeklēšanai, bet Veselības ministrija – 508 eiro dzeramā ūdens mikrobioloģiskajai un ķīmiskajai izmeklēšanai.

Cilvēki pulcējas Vecrīgas ielās, lai vērotu pāvesta Franciska braucienu uz Brīvības pieminekli

gallery icon