foto: LETA
Kartupeļu novākšanas laikā var žigli nopelnīt 600 eiro uz rokas, bet - nav gribētāju
Aizvien grūtāk lauksaimniekiem sezonas laikā izdodas atrast ražas novācējus.
2018. gada 24. septembris, 07:02

Kartupeļu novākšanas laikā var žigli nopelnīt 600 eiro uz rokas, bet - nav gribētāju

Kas Jauns Avīze

Lauksaimnieki aizvien skaļāk sūdzas par strādnieku trūkumu. Pašlaik tiek novākti kartupeļi. Kaut arī strādnieku trūkst, vismaz puse izaugušo tupeņu jau novākta, bet līdz septembrim neatsverams palīgs bija skolotāji un skolēni.

Melleņu audzētavas "Arosa-R" saimniece, Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte "Kas Jauns Avīzei" stāsta, ka ogu novākšana jau beigusies, taču nav bijusi tā labākā: “Švaki bija, jo fiziski nav ogu novācēju. Mums palīdzēja skolotāji un skolēni, kuriem bija vasaras brīvlaiks un kuri varēja strādāt ogu plantācijās. Izlīdzējāmies arī ar viesstrādniekiem no visas pasaules – gan no Ukrainas, gan Uzbekistānas. Parasti maksājam 1,20 eiro par salasīto kilogramu.”

No problēmām glābj maza raža

Dzērveņu un melleņu audzēšanas uzņēmuma "Very Berry" īpašniece Gundega Sauškin teic: “Strādnieku nepietiek, izglāba tas, ka šogad raža bija slikta. Lielo melleņu bija mazāk, bet mazās tik ļoti neciena. Aveņu raža bija laba, bet dzērveņu bija mazāk tāpēc, ka aprīlī bija karsts laiks, bet zeme sasalusi, un līdz ar to nestrādāja laistīšanas sistēmas un ogas izžuva. Bija uz pusi mazāka raža nekā pērn. Ja būtu tāda pati kā citus gadus, es vienkārši stāvētu lauka malā un raudātu, jo nav kas ogas novāc.”
Sauškina stāsta, ka palīdzēja skolotāji un skolēni, kuriem nu brīvlaiks beidzies. “Ogu lasīšanā var nopelnīt atkarībā no savāktā. Ja labi strādā, 30 eiro dienā sanāk,” piebilst Sauškina.

Varot nopelnīt 500 līdz 600 eiro

SIA "Latfood" Agro Ilgvars Krūmiņš saka – situācija kartupeļu novākšanā ir līdzīga kā ogu audzētājiem, bet viņš nav dzirdējis, ka kāds saimnieks būtu noalgojis viesstrādniekus no ārzemēm.
“Apmēram puse kartupeļu jau ir novāktu. Raža ir mazāka nekā pērn, bet ne īpaši – ir šķirnes, kas ir vairāk un kas mazāk cietušas. Kartupeļu novākšanā (stāvēšanā uz novākšanas kombaina) ir diezgan skarbi apstākļi, un cilvēkiem jau vajag pastāvīgu darbu, viņi negrib uz mēnesi izrauties. Šogad, piemēram, ir nenormāli putekļi, ir arī brīži, kad ir auksts un vējains,” klāsta Krūmiņš. Ja būšot labi laika apstākļi, neuznāks lieli lieti kā pērn, laukus novākšot, jo neviens nevēlas ražu atstāt uz lauka. Vieni izlīdzas ar pastāvīgiem darbiniekiem, kas strādā visu gadu, citi meklē arī no malas. Vidēji kartupeļu novākšanā varot nopelnīt 500 līdz 600 eiro mēnesī uz rokas.

Ar katru gadu grūtāk

Arī Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle atzīst, ka zemniekiem ik gadu kļūst grūtāk nodrošināt kartupeļu novākšanai nepieciešamos strādniekusLīdz šim nodarbinātie kļūst gados vecāki un dodas pelnītā atpūtā, bet jaunus darbiniekus atrast ir grūti šo darbu sezonālā rakstura dēļ. “Tie, kas ir nodarbināti sezonas darbos vasaras laikā, ir skolēni un pedagogi atvaļinājuma laikā, taču rudenī reti kurš paņem atvaļinājumu darbā, lai varētu aiziet piepelnīties,” atzīst Kraukle.