foto: Shutterstock
Daļai cilvēku Latvijā pensijas vecumā var draudēt nabadzība. Bet kāda ir ASV senioru pārtikušo vecumdienu recepte?
ASV pensiju sistēmā šobrīd nav viena, noteikta pensionēšanās vecuma, taču ir noteikti vairāki vecumi, kurus sasniedzot, personai pienākas zināmas privilēģijas un iespējas.
Sabiedrība
2018. gada 14. septembris, 06:11

Daļai cilvēku Latvijā pensijas vecumā var draudēt nabadzība. Bet kāda ir ASV senioru pārtikušo vecumdienu recepte?

Jauns.lv

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) aplēsēm, lai pensija būtu 1000 eiro mēnesī, Latvijā strādājošajam 40 gadus jāsaņem vismaz 1800 eiro alga – cipars, kuru, liela daļa cilvēku savos kontos ik mēnesi ieplūstam diemžēl neredz. Saprotams, ka uz daudz cerīgāku nākotni raugās topošie pensionāri no turīgajām valstīm, piemēram, ASV. Taču jāpiebilst, ka pārtikušu vecumdienu atslēga neslēpjas vien valsts ekonomikas izmēros – liela nozīme ir arī paša strādājošā savlaicīgai plānošanai, kas raksturīga amerikāņiem.

413 000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 42 gadiem jau ir saņēmuši vai tuvākajās dienās saņems paziņojumu par līdz šim uzkrāto valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru, noskaidrojot, kāds uz šo brīdi ir viņu uzkrājums pensiju 1. un 2. līmenī. 

Paturot prātā to, ka Latvijā nav mazums iedzīvotāju, kuri strādā par minimālo algu, pelna iztiku kā pašnodarbinātie, izmanto mikrouzņēmumu režīma sniegtās nodokļu atlaides vai piekrīt saņemt aplokšņu algas, atliek vien secināt, ka nebūs mazums arī tādu, kurus šī VSAA izplatītā informācija nudien neiepriecinās.

Aģentūra informē, ka nabadzības riskam vecumdienās visvairāk ir pakļauti tieši iepriekšminētie mikrouzņēmumu režīmā strādājošie, minimālo algu saņēmēji un pašnodarbinātās personas, kas veic sociālās iemaksas no minimālās algas.

VSAA aprēķini arī liecina, ka tie, kuri viscaur savam darba mūžam saņēmuši minimālo algu, saņems mēneša pensiju vien 230 eiro apmērā.

Kas un kādā vecumā pienākas ASV pensionāriem?

Nevienu droši vien nepārsteigs, ka daudz saulainākas vecumdienas sagaida vidējo strādājošo ASV iedzīvotāju.

Skaidrs, ka abu šo valstu ekonomikas – kas tad arī ir viens no pensiju lielumu un vecumdienās pieejamās labklājības līmeni nosakošiem faktoriem – ir nesalīdzināmas, taču ir vērts aplūkot ASV pensiju sistēmas funkcijas, kuras ļauj topošajiem pensionāriem daudz vairāk vaļas, plānojot savas vecumdienas, kā arī pievērst uzmanību ASV strādājošo pieejai, domājot par savu nākotni.

Latvijā pensijas vecums šobrīd (no 01.01.2018) ir 63 gadi un trīs mēneši ar plānotu tendenci pieaugt līdz 65 gadiem (01.01.2025.).

ASV pensiju sistēmā šobrīd nav viena, noteikta pensionēšanās vecuma, taču ir noteikti vairāki vecumi, kurus sasniedzot, personai pienākas zināmas privilēģijas un iespējas. Realitātē pensionēšanās vecums var būt no 62 līdz pat 70 gadu vecumam

Piemēram sasniedzot 59 jubilejas gada vidu, personai ir tiesības sākt izmantot līdzekļus no sava privātā pensiju fonda.

Sasniedzot 62 gadu vecumu, personai ir tiesības sākt saņemt pensiju, balstoties uz gadu gaitā sociālajā apdrošināšanā iemaksātajiem līdzekļiem, jeb – analogu Latvijas 1. pensiju līmenim. Jāpiebilst gan, ka šobrīd optimālais vecums, kurā šo pensiju var saņemt pilnā apmērā, ir 66 vai 67 gadi (atšķirībā no tā, vai saņēmējs ir dzimis 1954. gadā vai vēlāk).

Tiem, kuri ASV dzimuši pēc 1954. gada, pensijas vecums pakāpeniski (par diviem mēnešiem katrā dzimšanas gadā) palielināsies, kamēr sasniegs 67 gadus tiem, kuri dzimuši 1960. gadā vai vēlāk.

Amerikāņiem, kuri ir sasnieguši 65 gadu vecumu, pienākas valsts veselības apdrošināšana (“Medicare”) un šis ir tipisks pensionēšanās vecums, kuru savos pensiju plānos iekļauj ASV darbadevēji.

Lai arī likums neuzdod to darīt, 70 gadu atzīme ir vēlākais posms, līdz kuram ir jēga gaidīt, pirms pieprasīt pensiju no sociālās apdrošināšanas sistēmas.

Šī pensija ievērojami atšķirsies atkarībā no tā, kādā vecumā persona sāk to pieprasīt.

Aplēses liecina, ka, pieprasot šo pensiju 67 gadu vecumā, vidēji amerikānis saņems 1360 ASV dolārus mēnesī. Sākot saņemt šo pensiju 62 gadu vecumā, pienāksies vidēji 950 ASV dolāri mēnesī.

Par pensiju iesaka domāt no 30 gadu vecuma

Saskaņā ar pieejamajiem datiem vairums amerikāņu izvēlas pensionēties vecumā no 65 līdz 67 gadiem, taču vien 25% pensionāru pārtiek tikai no pensijām, ko sarūpējusi sociālās apdrošināšanas sistēma. Vairums lielāko naudu saņem no privātajiem pensiju fondiem – sistēmas, kura ASV nudien darbojas ar vērienu.

Pēc aplēsēm kopumā ASV privātajos pensiju fondos glabājas ap 24 triljoniem ASV dolāru.

Privātie pensiju fondi piedāvā noguldītājiem virkni programmu ar dažādām riska pakāpēm, taču noteikumi aizliedz šo naudu ieguldīt augsta riska projektos.

ASV eksperti iesaka iedzīvotājiem darba gados iekrāt vismaz 100 000 ASV dolārus, lai būtu garants, ka vecumdienas varēs pavadīt labklājībā. To ieteicams sākt darīt ne vēlāk kā sasniedzot 30 gadu vecumu.

Lai arī vairums amerikāņu pensionējas vecumā no 65 līdz 67 gadiem un vidēji saņem no 1400 līdz 2500 ASV dolāriem, netrūkst strādājošo, kuri izvēlas pensionēties 70 gadu vecumā.

Šīm personām pensija nereti var būt pat par 75% lielāka nekā personām, kuras pensijā iet jau 62 gadu vecumā. Saprotams, ka finanšu eksperti izvēlē pensionēties iespējami vēlāk saskata vien plusus.

ASV ir ierasts, ka vairums darbaļaužu, sasniedzot pensijas vecumu, nonāk uz tik droša finanšu spilvena, ka daļu turpmāk saņemtās naudas izvēlas ziedot labdarībai, atbalsta dažādus sociāli nozīmīgus projektus, kā arī palīdz mazbērniem apmaksāt studijas.

Vidējā pensija Latvijā - 330 eiro

Saskaņā ar jaunākajiem pieejamajiem VSAA datiem (2018. gada jūlijs), vidējā vecuma pensija Latvijā ir sasniegusi 330,85 eiro apmēru, kas ir kāpums, salīdzinājumā gada sākumu, kad vidējās pensijas apmērs bija 320,27 eiro.

Vecuma pensijas saņēmēju skaits turpina kristies. Šī gada janvārī bija 455 667 pensijas saņēmēji, savukārt jūlijā skaits sarucis līdz 451 966 personām.