foto: CAMERA PRESS/T.C.Malhotra / Vida Press
Par godu katoļu baznīcas galvas vizītei tapusi grāmata "Pāvesta svētība Latvijai. Sargājot Jāni Pāvilu II"
Attēlā: pāvests Jānis Pāvils II ierodas Ņūdeli, Indijā (1999).
Kultūra
2018. gada 8. septembris, 23:57

Par godu katoļu baznīcas galvas vizītei tapusi grāmata "Pāvesta svētība Latvijai. Sargājot Jāni Pāvilu II"

LETA

Rīgas doma Kapitula zālē 11.septembrī plkst.16 notiks grāmatas "Pāvesta svētība Latvijai. Sargājot Jāni Pāvilu II" atvēršanas pasākums, informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Džaila Grēna.

Jaunā grāmata tiks laista klajā, godinot pirms 25 gadiem notikušo pāvesta Jāņa Pāvila II vizīti Latvijā. Autors Juris Vectirāns savā darbā apkopojis cilvēku atmiņas un dokumentus par šo notikumu.

Tāpat grāmata simboliski tiek veltīta 24.septembrī gaidāmajai pāvesta Franciska vizītei Latvijā.
Grāmatas atvēršanas pasākumā piedalīsies Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs un kardināls Jānis Pujats, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes docents, priesteris un reliģiju pētnieks Andris Priede, akadēmiķis Georgs Andrejevs, bijušais ministru prezidents Valdis Birkavs, diplomāte un etiķetes eksperte Aija Odiņa, skolotāja Silvija Līvmane, Drošības dienesta majors Gunārs Rusiņš, apgāda "Jumava" vadītājs Juris Visockis, Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, kā arī vairāki Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāti.
Pasākuma laikā interesenti grāmatu varēs iegādāties par zemāku cenu.

Kā ziņots, valdība jūlija sākumā atbalstīja 806 202 eiro piešķiršanu TM, lai tā varētu nodrošināt septembrī gaidāmo pāvesta Franciska vizīti.

Liela daļa no lūgtajiem līdzekļiem paredzēta rekonstrukcijas darbiem Aglonas bazilikā, bet līdzekļi arī nepieciešami vispārējās drošības un kārtības nodrošināšanai, pasākuma translācijai televīzijā, preses centriem, pāvesta podesta izbūvei un citiem mērķiem.

Tāpat valdība atbalstīja Tieslietu ministrijas lūgumu piešķirt papildu 145 710 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai varētu nodrošināt pāvesta vizītes atspoguļošanu sabiedriskajos medijos.

Latvijas radio valdības piešķirtos 40 210 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem izmantos pāvesta Franciska vizītes atspoguļošanai, gatavojot saturu un nodrošinot nepieciešamo tehniku. Savukārt Latvijas Televīzija par valdības piešķirtajiem 105 500 eiro nodrošinās tiešraides un citus nepieciešamos tehniskos risinājumus.

Pēc TM aplēsēm Latvijā ir aptuveni 500 000 katoļu konfesijas piekritēju, un paredzams, ka būtiska daļa Latvijas sabiedrības, kā arī ārvalstu viesi piedalīsies saistībā ar pāvesta vizīti rīkotajos pasākumos.