Pēc Kristiāna slepkavas pazušanas, ģimene Latviju iesūdz Eiropas Cilvēktiesību tiesā
Cietušie pieļauj, ka Arams Gabrieļans atstājis valsti, jo viņa tēvs ir armēnis un notiesātā radinieki dzīvo Armēnijā.
112
2016. gada 28. februāris, 23:17

Pēc Kristiāna slepkavas pazušanas, ģimene Latviju iesūdz Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Jauns.lv

Pirms četriem gadiem noslepkavotā Kristiāna Čirpusa ģimene vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), jo uzskata, ka Latvijas valsts nav nodrošinājusi to, ka slepkavam piespriestais sods tiek izpildīts, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Notiesātais Arams Gabrieļans ir pazudis.

Pirms četriem gadiem decembra naktī sešpadsmit gadus vecie pusaudži, klasesbiedri no Teikas vidusskolas bija bijuši ballītē. Viņu draugi liecināja, ka tonakt pīpēts tolaik vēl brīvi pieejamais augu maisījums jeb spaiss. Bet analīzēs šīs vielas neuzrādīja, un tolaik tās arī nemeklēja. Nākamais rīts atnesa traģēdiju - mamma un māsa Kristiānu atrada ar nazi mugurā guļam asins peļķē.

Pērn, 22.aprīlī stājās spēkā spriedums, Gabrieļanu sodot ar desmit gadiem cietumā un kompensāciju cietušajiem - 110 000 eiro. Taču šis spriedums palicis neizpildīts.

Kad policija maijā devās to izpildīt, Gabrieļans vairs nebija atrodams. Tolaik Teikas policijas iecirkņa priekšnieka vietnieks Sergejs Galilejevs norādīja, ka pēc sprieduma meklējamais cilvēks ir izdeklarēts no mājas adreses un tuvinieki nezinot viņa atrašanās vietu.

Taču cietusī ģimene nav gatava ar to samierināties. Un aizvadītā gada nogalē ECT viņi iesniedza sūdzību pret Latvijas valsti.

Cietušie pieļauj, ka Gabrieļans atstājis valsti, jo viņa tēvs ir armēnis un notiesātā radinieki dzīvo Armēnijā. Policija Gabrieļanu izsludinājusi starptautiskā meklēšanā.

Policijas meklēšanā šobrīd ir 31 notiesātais, kas izvairās no kriminālsoda izpildes.

ECT tiesa nav vēl nolikusi konkrētu tiesas datumu. Lietai piešķirts numurs un tai iesniegti papildus dokumenti. Bet prasījuma summa tiek precizēta jau procesa laikā.

 

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA