No jūlija "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem būs atlaides sabiedriskajā transportā un autostāvvietās
Opozīcijas deputāti bija iesnieguši priekšlikumu šīs atlaides ieviest visiem iedzīvotājiem, ne tikai rīdziniekiem.
Runā Rīga
2016. gada 1. marts, 18:25

No jūlija "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem būs atlaides sabiedriskajā transportā un autostāvvietās

Jauns.lv

No šā gada jūlija "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem tiks ieviestas laika biļetes, "slīdoša grafika" biļete sabiedriskajā transportā, kā arī 20% atlaide pašvaldības stāvvietu izmantošanai B,C un D zonās, šodien lēma Rīgas dome.

Rīgas domes "Vienotības" deputāti bija iesnieguši priekšlikumu šīs atlaides ieviest visiem iedzīvotājiem, ne tikai rīdziniekiem. Tomēr tas, tāpat kā vēl citi opozīcijas deputātu priekšlikumi par atlaidēm dažādām personu grupām, tika noraidīti.

Opozīcijas deputāts Jurģis Klotiņš (VL-TB/LNNK) debatēs skaidroja, ka savu priekšlikumu par atlaižu piešķiršanu ģimenēm ar bērniem pašvaldības institūcijām iesniedza jau laicīgi, taču tas, pirmkārt, tika ļoti ilgi izskatīts, un visbeidzot saņemta atbilde, ka šāds priekšlikums nav piemērots, turklāt tam būtu jāveic lieli aprēķini ietekmei uz budžetu. "Kādēļ jālauza galva par aprēķiniem, ja pašlaik attiecībā uz iecerētajām izmaiņām tie nav veikti?" neizpratni pauda deputāts.

Rīgas domes opozīcijas deputāts Olafs Pulks (V) interesējās, vai saistībā ar iecerētajām atlaidēm autostāvvietu izmantošanā būs nepieciešama arī papildu dotācija no pašvaldības budžeta "Rīgas satiksmei" (RS). Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Jeļena Dzikeviča sacīja, ka papildu dotācijas netiek paredzētas. Pulks interesējās, kādēļ atlaides autostāvvietās paredzētas tikai "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem, kā arī taujāja, kā lemts noteikt atlaides apmēru. Dzikeviča norādīja, ka šāda iecere sagatavota, balstoties uz domes vadības un RS pārstāvju rekomendācijām.

Opozicionāri pārmeta pašvaldībai pētījumu trūkumu, pieņemot minētās izmaiņas, un neizvērtētu šo atlaižu ietekmi uz pašvaldības budžetu.

Pulks ziņotājai arī uzdeva precizējošus jautājumus par autostāvvietu zonām. Viņu pārtrauca Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S), norādot, ka ar "jautājumiem par ģeogrāfiju un kartēm" pie ziņotājas nav jāvēršas. "Ja jums [ir] šādi jautājumi, ejiet uz ģeogrāfu kursiem, vai uzdodiet sakarīgākus jautājumus," pauda Ušakovs.

"Man jūsu novērtējums jautājumiem galīgi nav vajadzīgs, paturiet to [Rīgas vicemēram Andrim] Amerikam un savai ģimenei," atbildēja Pulks.

Opozicionāri vaicāja arī, kādēļ atlaides sabiedriskajā transportā netiek attiecinātas uz visiem iedzīvotājiem, bet gan tikai "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem. Rīgas domes Juridiskās pārvaldes priekšnieks Jānis Liepiņš sacīja, ka šāds pagaidām ir Rīgas domes lēmums, nākotnē tikšot sagatavoti saistošie noteikumi, ar kuriem atlaides varētu tikt attiecinātas arī uz citām iedzīvotāju grupām.

Tikmēr deputāts Vadims Faļkovs (S) debatēs norādīja, ka, piemēram, stundas biļeti nevar ierakstīt dzeltenajā papīra e-talonā, kas ir pieejams visiem pasažieriem.

Ar Rīgas domes lēmumu plānots no 2016.gada jūlija "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem ieviest stundas biļeti, kas maksās 1,15 eiro. Kā jau iepriekš ziņots, iecerēts, ka ar šo biļeti par 1,15 eiro varēs pārsēsties neierobežotu reižu skaitu, biļete darbosies līdz pat galapunktam. Līdz ar katru pārsēšanos biļeti vajadzēs validēt.

Tāpat plānots ieviest biļeti, kas maksās 15 eiro un kuru varēs izmantot 15 dienu posmā jebkurās piecās dienās, kas var nebūt secīgas. "Citiem vārdiem - tu nopērc biļeti par 15 eiro, teiksim, pirmdien. Pirmo reizi to validē, piemēram, otrdien plkst.11.45, un vari braukt līdz trešdienas plkst.11.45 bez ierobežojumiem. Tad tu to atkal izmanto, piemēram, ceturtdien, piektdien, nākamajā pirmdienā un nākamajā trešdienā. Tās ir piecas dienas, kas nav pēc kārtas," jau iepriekš savā "Facebook" kontā skaidroja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S). Šī biļete būs derīga 15 diennaktis.

Iecerēts, ka jaunā sistēma skars arī visus pašlaik pastāvošos "Rīgas satiksmes" produktus, ko rīdzinieki var izmantot ar atlaidēm. Piemēram, biļeti par 0,60 eiro strādājošajiem pensionāriem - no 1.jūlija par 0,60 eiro viņi varēs iegādāties laika biļetes. Tāpat darbosies arī atlaides, piemēram, 20 laika biļešu iegādei.

Dome šodien pieņēma arī grozījumus 206.saistošajos noteikumos, paredzot, ka "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem no jūlija tiks ieviestas atlaides pašvaldības autostāvvietu izmantošanā. Grozījumi paredz, ka no jūlija tiks samazinātas priekšapmaksas tarifa likmes autostāvvietu lietošanai B, C un D zonā, ja maksas autostāvvietas lietotājs norēķinos izmanto "Rīdzinieka karti". Plānots ieviest 20% atlaidi. Šīs ieceres mērķis esot samazināt transporta plūsmu Rīgas vēsturiskajā centrā A un R zonā.

Ar grozījumiem noteikumos tiks ieviestas vēl citas izmaiņas, piemēram, tiks piešķirtas tiesības bez maksas lietot Rīgas pašvaldības autostāvvietas elektromobiļa vadītājam, ja elektromobilim uzstādīta speciālas nozīmes transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīme. Grozījumi arī paredz, ka autostāvvietas pakalpojuma iedzīvotāju kartes varēs saņemt arī tie iedzīvotāji, pie kuru dzīvesvietas nav maksas autostāvvietas, bet šāda maksas autostāvvieta ir tuvākajā kvartālā. Šādu normu plānots ieviest atbilstoši Latvijas tiesībsarga rekomendācijai.

Ar grozījumiem arī aktualizēs Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietu atrašanās vietu zonas, nosakot, ka D zonas teritorijā par maksas autostāvvietu lietošanu, izņemot svētku dienas, jāmaksā saskaņā ar uzstādītajām ceļa zīmēm. Tāpat tiek precizēts iesniedzamo dokumentu saraksts iedzīvotāju kartes saņemšanai, paredzot, ka iedzīvotājiem, lai saņemtu iedzīvotāju karti, jāiesniedz dokuments, kas apliecina transportlīdzekļa lietošanas tiesības, ja iedzīvotājs transportlīdzekļa tehniskajā pasē nav norādīts kā transportlīdzekļa turētājs vai īpašnieks.

Pašvaldībā norāda, ka ar minētajiem grozījumiem autostāvvietu lietošanas noteikumos netiek paredzēta ietekme uz budžetu, jo pašvaldības autostāvvietas apsaimnieko "Rīgas satiksme", kura iegūtos līdzekļus no autostāvvietu lietošanas novirza izdevumu segšanai par maksas autostāvvietu apsaimniekošanu.

Tikmēr atlaižu ieviešanas "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem ietekme uz budžetu pašvaldībā nav aprēķināta. Pašvaldībā norāda, ka "šādas aplēses varēs izdarīt pēc biļešu ieviešanas, jo patlaban nevar precīzi pateikt, cik rīdzinieku un cik bieži izmantos šo iespēju".

Grozījumi saistošajos noteikumos pēc pieņemšanas vēl būs jāsaskaņo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, tie stāsies spēkā pēc publicēšanas "Latvijas Vēstnesī". Visas minētās izmaiņas plānots ieviest no 1.jūlija.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA