Dūklavs: "Blēdīšanās laiks ar "Zaļās karotītes" produktiem iet uz beigām"
Dūklavs: "Vietējie pārtikas produkti, kas tiek sertificēti nacionālās pārtikas shēmā jeb "Zaļajā karotītē", turpmāk tiks vēl rūpīgāk pārbaudīti."
Sabiedrība
2016. gada 2. marts, 13:37

Dūklavs: "Blēdīšanās laiks ar "Zaļās karotītes" produktiem iet uz beigām"

Jauns.lv

Vietējie pārtikas produkti, kas tiek sertificēti nacionālās pārtikas shēmā jeb "Zaļajā karotītē", turpmāk tiks vēl rūpīgāk pārbaudīti, lai pilnībā izslēgtu iespēju, ka ar šo zīmolu iepirkumos var tikt tirgota arī cita produkcija, šodien žurnālistiem atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

"Pārtikas un veterinārais dienests ir uzņēmies uzraudzīt šo lietu. Pirmās pārbaudes ir notikušas, un nemaz tik labi ar to lietu neiet - ir atklāti vairāki pārkāpumi. Nesaukšu šos uzņēmumus, bet varu pateikt - blēdīšanās laiks iet uz beigām. Ja produkti ir sertificēti atbilstoši "Zaļajai karotītei", tiem iepirkumos jānonāk uz galda gan skolās, gan citās valsts iestādēs. Uzņēmumiem, kas saņēmuši "Zaļo" vai "Bordo" karotīti, ir un būs priekšrocība valsts vai pašvaldības iepirkumos. Ļoti svarīgi, lai šai shēmai tiktu piesaistīti aizvien vairāk jaunu produktu," teica Dūklavs.

Savukārt Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) vadītāja Ināra Šure norādīja, ka šogad abas karotītes plānots ieviest arī sabiedriskās ēdināšanas segmentā.

"Plānots, ka nepieciešamos kritērijus izstrādāsim šogad, lai kvalitātes zīmi sabiedriskās ēdināšana segmentā iesviestu 2017.gadā. Par šo iespēju lielu interesi izrādījuši šī sektora pārstāvji," atzina Šure.

Arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste norādīja, ka asociācija ir gatava sēsties pie sarunu galda, lai diskutētu par kritērijiem, kādi būtu piemērojami šim segmentam.

Kā ziņots, novērtējot nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas attīstību, Zemkopības ministrija un LPUF šodien noslēdza jaunu licences līgumu par "Zaļās karotītes" tālāku attīstību, kas paredz operatīvu sadarbību nepieciešamo grozījumu izstrādē Ministru kabineta noteikumos "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanu, darbību, uzraudzību un kontroli".

"Zaļā karotīte" tika ieviesta 2004.gadā. To piešķir produktiem, kuri tiek ražoti Latvijā un kuriem 75% no ražošanā izmantotajām izejvielām ir vietējās.

Savukārt "Bordo karotīti'' piešķir produktiem, kuru pilns ražošanas cikls tiek veikts Latvijā, bet produktu ražošanai nepieciešamās izejvielas var nebūt vietējās. "Bordo karotīte'' ar valdības lēmumu tika ieviesta 2014.gada augustā, kā pirmais novembrī to saņēma AS "Aloja-Starkelsen" par augļu želejām.

Produktiem, kuriem piešķirta kāda no karotītēm, ir priekšrocības valsts un pašvaldību iepirkumos.

Patlaban "Zaļā karotīte" aptver 96 ražotājus un vairāk nekā 300 produktus, bet "Bordo karotīte" - 32 ražotājus un apmēram 200 produktus.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA, Agnese Gulbe/LETA