Skandāls Vācijas kultūras aprindās: nikni kliedzoši pensionāri pazemo irāņu pianistu
Teherānā dzimušais mūziķis Mahans Esfahani, kurš tagad dzīvo Londonā, uzstājās kopā ar Ķelnes baroka mūzikas kameransambli "Concerto Koeln".
Kultūra
2016. gada 3. marts, 15:20

Skandāls Vācijas kultūras aprindās: nikni kliedzoši pensionāri pazemo irāņu pianistu

Jauns.lv

Vienā no Vācijas lielākajām koncertzālēm pārtraukts irāņu pianista koncerts, jo apmeklētāji sākuši uz viņu kliegt, pieprasot "runāt vāciski".

"Es biju šokēts un apstulbis," telefonsarunā ar aģentūru AFP atzīst Ķelnes Filharmonijas koncertzāles vadītājs Lauvrenss Langevorts. "Tie bija vecāka gadagājuma apmeklētāji, kuri izrādīja necieņu mūziķim, mūzikai un pārējiem klausītājiem, saceltā trokšņa dēļ neļaujot turpināt uzstāšanos."

"Ja tā būtu uzvedušies jaunieši, viņi būtu pirmie, kas pārmestu manieru trūkumu. Taču šoreiz neizglītotību parādīja vecāki cilvēki. Mēs neko tādu neesam pieredzējuši 30 gadu laikā kopš Filharmonijas koncertzāles uzcelšanas," viņš skaidro.

Uzstāšanās notika koncertu sērijas "Svētdien četros" gaitā, ko iemīļojuši vecāka gadagājuma mūzikas mīļotāji Ķelnē.

Teherānā dzimušais mūziķis Mahans Esfahani, kurš tagad dzīvo Londonā, uzstājās kopā ar Ķelnes baroka mūzikas kameransambli "Concerto Koeln". Tika izpildīti baroka komponistu Johana Sebastiana Baha un Kārļa Filipa Emanuela Baha, kā arī mūsdienu komponistu Freda Frita, Henrika Gurecka un Stīva Reiha skaņdarbi.

Langevorts sacīja, ka zālē esot atradušies apmēram 1800 cilvēki.

Esfahani pirms Reiha 1967.gada skaņdarba "Piano Phase" izpildīšanas uz klavesīna teica īsu ievadrunu angļu valodā. Tās laikā viens no apmeklētājiem iebļāvās, lai mūziķis "runā vāciski".

Uzstāšanās sākumā vairāki cilvēki sāka sist plaukstas, svilpt un kliegt. Citi ar troksni piecēlās kājās un izgāja no zāles. Esfahani uzstāšanos pārtrauca. "No kā gan jūs baidāties?" viņš jautāja skatītāju zālei.

Drīz vien zālē tika atjaunota kārtība, un mūziķi varēja pabeigt koncertu.

"Esmu diezgan pārliecināts, ka tā bija pirmā reize, kad klavesīna koncerta laikā izcēlās pilnīga elle un naidīgums," vēlāk tvītoja mūziķis.

Langevorts sacīja, ka esot uzaicinājis Esfahani nākamgad atgriezties Filharmonijas koncertzālē, lai izpildītu Reiha skaņdarbu.

Kā jau ziņots iepriekš, Ķelnē Jaungada naktī pieredzētie masveida seksuāla rakstura uzbrukumi sievietēm, policijas bezspēcība un valsts lielāko mediju centieni noziegumus noklusēt Vācijas sabiedrībā izraisījuši šoku.

Vācijā 2015.gadā ieradās aptuveni 1,1 miljons patvēruma meklētāju, un pret valdību tiek izdarīts arvien lielāks spiediens šogad samazināt bēgļu un nelegālo imigrantu pieplūdumu.

LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video