Kultūra
2016. gada 3. marts, 21:14

Viļņā sāksies Sv. Kazimira dienas amatnieku gadatirgus

Jauns.lv

Viļņā piektdien sāksies tradicionālais Sv.Kazimira dienas amatnieku gadatirgus, kas tautā dēvēts vienkārši par Kazjuka tirgu un ik gadus marta pirmajā nedēļas nogalē pulcina tirgotājus un pircējus gan no visiem Lietuvas novadiem, gan kaimiņvalstīm un tālākām zemēm.

Trīs dienas cilvēki Viļņas ielās varēs gan pamielot acis, gan izvēlēties tīkamus pirkumus no plaša amatnieku darinājumu un veselīgu gardumu klāsta, gan baudīt dažādu stilu un žanru mūziku un paši iesaistīties dažādos izklaides pasākumos.

Galvaspilsētas Katedrāles laukumā, kur atradīsies Amatnieku sēta, piektdien plkst.15 paredzēta tirgus atklāšana, uz kuru tiks gaidīts arī Viļņas mērs Remigijs Šimašus. Visu tirgus laiku tur norisināsies dažādas izklaides gan mazajiem, gan lielajiem apmeklētājiem, notiks folkloras un džeza koncerti, varēs vērot gan viduslaiku dejas, gan mūsdienu ielas dejotājus, piedalīties detektīvspēlē, izglītojošās nodarbībās un tikties ar pasaku varoņiem. Turpat varēs atrast meistarus, kas darina verbas - no dažādiem sausajiem augiem pītus raksturīgos lietuviešu Pūpolsvētdienas rotājumus.

Apmeklētājus gaidīs arī Modes un dizaina aleja, krāsaina Putnubūru pilsētiņa un Gardumu tirdziņš. "Kazjuka bērnu pasaulē" darbosies dakteri klauni, Baltijas cirka mākslinieki, ornitologu klubs mācīs bērniem pazīt putnus, notiks dažādas viktorīnas.

Šogad Kazjuka gadatirgū pirmo reizi ciemiņus uzņems arī Žīdu pilsētiņa Viļņas Rātslaukumā, kur skanēs ebreju mūzika, darbosies vairāk nekā desmit teltis, tostarp ebreju suvenīru un audumu tirgotavas, grāmatnīca un gramofonu veikaliņš, un varēs nogaršot ebreju ēdienus, galvenokārt saldumus.

Pa vecpilsētas ielām tirdzinieki varēs vizināties Zemkopības ministrijas sarūpētā divjūga karietē.

Gatavojoties svētkiem, žemaišu koktēlnieks Virgīlijs Vaičūns Luķišķu laukumā jau sācis no 12 metrus gara baļķa grebt Lietuvas garāko karoti, no kuras sestdien iecerēts ļaudis cienāt ar pīles zupu. Karotē satilpšot 120 litru zupas, solījis meistars. Domājams, ka viņa darinājums varētu iekļūt arī Ginesa rekordu grāmatā.

Krāsainais un pavasarīgais tirgus, kura pirmsākumi meklējami jau pirms četriem gadsimtiem, ar katru gadu vēršas plašumā, un ierastajās vecpilsētas ielās tam jau sen kļuvis par šauru. Kazjuka tirgu iecienījuši amatnieki no kaimiņzemēm un citām pasaules valstīm, tur allaž sastopami arī latviešu amatu meistari.

Vēsturnieki liecina, ka XVII gadsimtā laukumā pie Viļņas katedrāles aizsākās Lietuvas aizgādņa Sv.Kazimira svētku svinības, kas XIX gadsimtā izvērtās plašā un krāsainā gadatirgū. Divdesmitajā gadsimtā tirgus vairākkārt mainījis norises vietas, bet kopš 1989.gada tas atkal atgriezies Viļņas vecpilsētas ielās un laukumos.

LETA