Islāma pazinējs Taivāns aicina Latvijā aizliegt jebkādu šīs reliģijas izplatīšanos. VIDEO
Latvijas Universitātes profesors Leons Taivāns (pa labi) uzskata, ka Latvijā nevajag pieļaut islāma izplatīšanos un būtu jāaizliedz jaunu islāma piekritēju vervēšana. Latvijas Islāma kultūras centra runasvīrs Roberts Klimivičs vaino Latvijas valdību, ka tā veicina musulmaņu vajāšanu – tā cilvēkiem islāmu pamet saplosīšanai tāpat kā sunim kaulu.
Sabiedrība
2016. gada 7. marts, 06:20

Islāma pazinējs Taivāns aicina Latvijā aizliegt jebkādu šīs reliģijas izplatīšanos. VIDEO

Jauns.lv

Līdz ar kādreizējā Latvijas Islāma kultūras centra (LKIC) vadītāja Oļega Petrova piesliešanos „Islāma valsts” teroristiem aizvien niknāks izvēršas vārdu karš starp musulmaņiem un citas pārliecības uzskatu paudējiem. LU profesors Leons Taivāns aicinājis aizliegt islāma propagandu.

Savukārt LIKC runasvīrs Roberts Klimovičs vainojis Latvijas valdību, ka tā sabiedrību aicina neieredzēt un cīnīties ar musulmanismu. Tagad savstarpējais vārdu kariņš vairs nav tikai anonīmajā interneta komentāru līmenī, bet skarbus vērtējumus publiskajā telpā izsaka arī labi atpazīstamas auoritātes.

Profesors Taivāns: „Šīs lietas ir ļoti bīstamas”

Latvijas Universitātes Āzijas studiju nodaļas profesors Leons Taivāns Latvijas Radio 4 programmā „Atklātais jautājums” teicis, ka jebkuri mēģinājumi Latvijā izveidot islāma sabiedrību vai valsti ir stingri jākontrolē, ideālākajā gadījumā – jāaizliedz. Savu pozīciju profesors saista ar to, ka bijušais LIKC vadītājs Oļegs Petrovs pieslējies „Islāma valsts” teroristiem.

„Nenosvērti cilvēki ar ekstrēmiskām tieksmēm viņu var uztvert kā atdarināšanas vērtu piemēru. Tā kā mēs varam sagaidīt līdzīgus gadījumus,” par Petrova aktivitātēm teic Taivāns. Profesors uzsver, ka Petrovs islāma reputācijai Latvijā nodarījis milzīgu triecienu.

„Cilvēki tagad baidās no musulmaņiem. Vinš (Petrovs) nodarījis milzīgu ļaunumu musulmaņu kopienai. Protams, ne mūsu uzdevums pašreiz ir šo lietu labot, bet zināma šķelšanās sabiedrībā notikusi, radīts diskomforts gan musulmaņiem, gan nemusulmaņiem,” saka profesors un pauž neizpratni, kāpēc vietējie musulmaņi nesteidz norobežoties no Petrova aktivitātēm.

„Mēs viņus aprūpējam, rūpējamies, lai viņus neuzskata par teroristiem, ka tik kādu neapvainojam. Bet kāpēc viņi paši neko nedara? Kāpēc es neredzu nopietnas, tiešām lielas akcijas no viņu puses. Kāpēc viņi klusē? Kur viņi ir?

Mēs dzirdam par teroristiem, par ekstrēmistiem, dažādām šausmām, kas saistās ar islāma vārdu. Bet kur ir miermīlīgais islāms vārds – nē, mēs tādi neesam!? Kāpēc viņi pie vietas nenoliek savus ekstrēmistus? Kāpēc mums ar to jānodarbojas? Līdz ar to priekšstats par islāma sludinātāju ir tāds – viņam vienā rokā Korāns, bet otrā automāts. Tādai reliģijai nav vieta civilizētā pasaulē.

Pie stūres ir radikāļi. Bet miermīlīgos musulmaņus neredzam. Ja pie mums pieaugs lūgšanu telpu un mazo mošeju skaits, lietas kļūs tikai sliktākas. Visas kustības, kas vērstas uz islāma sabiedrības radīšanu ir jāaizliedz! Lai ir musulmaņu kopiena – bet statiska, nekāda islāma paplašināšanās un jaunu locekļu piesaistīšana. Šīs lietas ir ļoti bīstamas. Tās beigsies ar džihādu un ieročiem rokās,” saka profesors.

Klimovičs: „Valdība cilvēkiem islāmu pamet kā sunim kaulu – saplosīšanai”

Savukārt LKIC runasvīrs Roberts Kļimovičs radio „Baltkom” paziņojis, ka Latvijas valdība dara visu, lai cilvēkus mudinātu „dīrāt un grauzt” islāmu, kaut valstī būtu risināmas daudzas citas sasāpējušas problēmas.

„Latvijas valdība dara visu, lai islāmu padarītu par problēmu, kaut gan tā nemaz nav problēma. Tagad Latvijā notiek likumprojekta par nikāba aizliegšanu apspriešana. Tādējādi sabiedrībā radīta aizdomu ēna un niknums pret islāmu.

Cilvēkiem pamet kaulu - islāmu, lai viņi to rautu un plēstu. Islāms Latvijā nav problēma. Mums ir citas problēmas – zelta tilti, bankas, kas jāglābj, nabadzīga sabiedrība, kas pamet Latviju un citas”.

Profesore: islāms Latvijā ir ļoti dažāds Roberts Klimovičs intervijā radio „Baltkom” Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA, Ieva Lūka/LETA/Video: LTV „Panorāma”