Ģimenes ārstus pārņem bezcerības sajūta, jo alūksniešiem jādiedelē veselības aprūpe. VIDEO
Valsts sistēma Alūksnes ģimenes ārstiem rada bezcerības sajūtu.
Novadu ziņas
2016. gada 7. marts, 21:08

Ģimenes ārstus pārņem bezcerības sajūta, jo alūksniešiem jādiedelē veselības aprūpe. VIDEO

Jauns.lv

Nav laika mājas vizītēm, jo katru dienu jāstrādā līdz pat 10 stundām. Tādā situācijā nonākuši ģimenes ārsti Alūksnē. Arī ar pagarinātu pieņemšanas laiku visi pacienti pie ārsta netiek. Turklāt pacientu skaits, kuriem vajadzīgs ģimenes ārsts, tikai palielinās. Nesen darbu pārtraukuši divi bērnu ārsti, bet drīzumā vēl divi tūkstoši pacientu paliks bez sava daktera.

Ģimenes ārstes Aritas Prindules pacientu skaits ir tuvu 2 tūkstošiem, tajā skaitā vairāk nekā 800 bērnu. Šobrīd, kad mazākie pacienti slimo daudz, tos jāpārbauda ik pa trīs dienām, bet daktere saka - tas ir teju neiespējami, tāpēc arī jaunus pacientus nereģistrē.

Ārsti stāsta, ka trūkst kaut tikai viena jauna ģimenes ārsta, kurš glābtu situāciju. Pilna slodze tam noteikti būtu un arī poliklīnikā vieta esot.

Pašvaldība apzinās arī ārstu speciālistu trūkumu, to cer risināt piesaistot studentus. Jau iepriekš Rīgā bijušas tikšanās ar stomatologiem un 17.martā notiks jauna tikšanās ar potenciālajiem jaunajiem ģimenes ārstiem, lai tiem piedāvātu darbu Ālūksnē.

Ģimenes ārstiem nav laika arī mājas vizītēm, daktere Arita Prindule strādā ne tikai Alūksnē, bet arī trīs pagastos un uzsver, ka cilvēkiem kuri dzīvo laukos veselības aprūpi nevar liegt.

Kā vienu no iespējamajiem iemesliem kāpēc ārsti nenāk strādāt uz Alūksni, daktere min problēmu ar apmācību plānošanu.

Vēl viens faktors, kas kavē jaunu ģimenes ārstu piesaisti, pēc Aritas Prindules domām, ir tas, ka valstī nav izstrādāts mehānisms ģimenes ārstu prakšu pārmantošanai, un ārsti kā pašnodarbinātie nejūt stabilas sociālās garantijas.

Ģimenes ārstu ikdiena Alūksnē - video: Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums no video